Märchen Forest

av Emil Nordström

Animal Crossing möter dungeon crawler möter JRPG. Jag skojar inte. Titta inte på mig med de där skeptiska ögonen! Varför skakar du på huvudet? JAG LJUGER INTE!


Man spelar som Mylne, en alkemist/apotekare som vill bli den bästa i världen! Mylne springer runt i skogen och hjälper alla möjliga sorters djur med sina problem. Du lyckas med att skapa en trolldryck som får det att snöa för första gången i skogen. När snön töar öppnas en gruva som leder ner till ruiner där du får veta att din mor en gång gick ner för att aldrig höras ifrån igen. Ditt äventyr börjar här.

Märchen Forest är uppdelat i tre delar. Den första är Animal Crossing-delen, här gör du ärenden åt skogens invånare för att samla ingredienser, fiskar lite, gör en frågesport om svamp och allmänt mys. Det är väldigt standard: prata med invånare, gör saken de ber om, prata igen och sedan fortsätter du så tills du har din trolldryck som skapar snö.

Ah fiske, min favoritsysselsättning!

Steg två är dungeon crawling. Här får du gå genom en labyrint, lösa små pussel och slåss mot monster. Detta gör du i realtid och du måste matcha din parering eller undvikande med fiendens attacker. För att kunna göra specialattacker är detta nödvändigt. Du använder bara fyra knappar: en för attack, en för skydd, en för undvikande och en för speciell magi (som låses upp senare i spelet). Här får jag även smak för vad som komma skall. Vissa fiender kan slå bort halva mitt liv om jag inte är uppmärksam på mitt skyddande och när man dör förlorar man lite reliker (samlargrejer) och får börja om antingen från sin recovery point mitt i banan eller från banans absoluta början.

Här kommer även RPG-delen in. Du samlar på dig reliker, material och ibland vapen från fiender och bossar. Dessa ger färdigheter som styrka, tur, hälsa etc. I en butik kan du få dina reliker identifierade som i sin tur blir pengar du kan köpa saker för. Det gör att varje omgång i ruinen inte känns fullt lika hemsk när du dör. För dö kommer du, många gånger. Speciellt i steg tre…

Steg tre är helvetet på jorden. Alla specialattacker och all timing du lärt dig samt alla levlar du kämpat hårt för kan du slänga i soptunnan. Här blir spelet apsvårt med fiender som kan ta död på dig på en eller två attacker och då du inte längre är ensam har du ännu fler saker att hålla koll på. Här gick jag ifrån att vara ganska avslappnad till att konstant vara på helspänn och med en Switch i handen som var nära på att flyga in i väggen mer än en gång. Har du som jag dålig rytmkänsla och slö reaktionstid, är inte denna delen av spelen något för dig. Om du istället älskar utmaningar är det denna delen du ska kämpa hårt för att nå innan tristessen tar dig. På tal om tristess förresten… 

En labyrint är inte en labyrint utan fällor!

Märchen Forest har många idéer. Det är nästan som tre spel hoptryckt till ett vilket gör allt lite tunt. Animal Crossing-delen tog en timme och det var ett ställe jag aldrig riktigt återvände till förutom för att fiska (pengamaskin). Dungeon crawling är roligt men med en variation på två-tre monster per bana blev det istället en enda stor suck att ta sig igenom. Speciellt när man sedan började dö ofta och fick gå igenom samma labyrint gång på gång. Du kan blanda trolldrycker med saker du hittar och det är roligt i typ en kvart, du kan lära dig specialattacker av en pingvin som du matar med sushi från banorna vilket också är roligt i typ en kvart. Storyn är gullig om än förutsägbar och humorn är charmig men för mig räcker inte det för att stå ut med repetition efter repetition.

Grafiken är okej för att vara ett Switchspel. Det är lite lågt pixeltal men i gengäld rullar spelet på bra förutom med sina ibland långa laddningstider. Det finns heller inte något sätt att skippa animationer på så jag hoppas att du älskar fem sekunders långa attackanimationer för du kommer att se hundratals sådana under din speltid. Där Märchen Forest verkligen skiner är med sin ljudbild. Musiken är passande, ljudeffekterna är töntiga på ett sånt där charmigt sätt och allt är röstat på japanska av skådespelare i toppklass! Detta gjorde varje karaktär unik och varje interaktion värt allt hårt arbete mellan varje scen.

1hp utan möjlighet att hela? Easy mode!

Jag ska vara helt ärlig och säga att jag vid skrivandet av denna recension ej har klarat den sista delen av spelet. Det är helt enkelt för svårt och för tidskrävande. Någon som gillar svåra spel där timing har stor betydelse (tänk Dark Souls, fast gulligt) är detta definitivt något för er. För oss andra dödliga tar spelet slut efter steg två och steg tre är en DLC som kommit ifrån originalet som detta är en remaster av. Lärdomen vi får är att för många ingredienser i en soppa gör den ofta ganska tunn och det är inte förrän man når botten man hittar de goda bitarna.


Specifikation

Denna recension baseras på Switch versionen. Spelet finns även till PC.

Märchen Forest. Lägsta pris 349 kronor enligt Nintendo Eshop 2021-02-14.

Recensionsex tillhandahållet av Clouded Leopard Entertainment.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar