Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Door Kickers: Action Squad

Door Kickers: Action Squad

av Peter Tjernström

Vill man spela räddaren i nöden? Vill man vara SWAT soldaterna som kommer in i sista sekund och räddar gisslan? Jag vet inte om detta är något man vill pröva själv, men i Door Kickers: Action Squad får du i alla fall göra det i 2D action! Vi ska se hur detta ser ut och om det kan mäta sig med andra sidescrollers som BroForce och liknande i genren.


Att sparka in dörrar och taktiskt ta sig igenom hus för att rädda dagen i ett gisslandrama, är något som många spel har försökt sig på. Det tidigaste exemplet jag personligen kan komma på är från Counter-Strike, men tidigare versioner vågar jag slå vad om att det finns. Killhouse Games tar ett nytt spinn på detta i ett 2D sidescrolling perspektiv med co-op. Du (och en vän i co-op) spelar en SWAT agent som har som uppdrag att frita alla civila och eliminera (döda) alla brottslingar i olika brottsplatser. Spelet är lätt att komma in i och går att spela med både kontroll och tangentbord. Jag har personligen prövat båda men föredrar att använda tangentbordet. När spelet startar så får du välja vilken typ av agent du vill spela, sedan tar du dig an spelet. Dessa agenter är alla bra på olika saker och olika svåra att spela.

En agent har en skottsäker sköld för att lätt kunna sparka in dörrar utan rädsla för skott, medan en annan är tyst och kan dyrka upp dörrarna för att kunna smyga sig på fienden bakifrån. Alla agenter har ett separat skill tree. I detta färdighetsträd kan du även förbättra agenten på det som gör den speciell. Agenten med en sköld kan till exempel öka hur mycket skada skölden kan ta. Utöver detta är det två översta träden uppgraderingar som är globala. Dessa är mycket viktiga då det ökar livsmängden på alla agenter och hur mycket SP man får för saker man gör. SP är en resurs som används av agenterna för vissa special förmågor som att kalla in ett medkit, fylla på sin rustning och ge en själv ett extra liv. Utöver agentens förmågor som du låser upp genom att spela och gå upp i nivå, har också varje agent olika vapen och utrustning som man kan köpa. All denna utrustning gör olika saker; en body armor som ger extra tålighet mot skott, granater som kan användas för att döda eller bedöva fiender, samt nya vapen som har bättre kontroll och ger mer skada. Med vapnen kommer även vanligtvis en special förmåga som är viktig att komma ihåg.

Att hantera alla uppdrag taktiskt är väldigt viktigt. Man kan inte som agent bara sparka in dörren och börja skjuta. Man tappar snabbt kontroll över var alla skott går och du kommer till slut träffa fel personer. Man får ofta titta sig runt på banan som man kommer in i först, sedan så får man bestämma hur man ska tackla problemet. Ofta finns det många olika sätt att ta sig in i byggnader och fönster är din bästa vän. Att smidigt kunna skjuta ner en vakt genom ett fönster för att sedan hoppa in och hantera den andra som står vid dörren får en att faktiskt känna sig som en riktig SWAT agent.

Fienderna i spelet är också intressanta. Det finns en uppsjö av olika fiender som är farliga på olika sätt. Till en början möter du bara personer med knivar och pistoler som inte gör någon extrem skada. Efter att du tagit dig några uppdrag in kommer det dock fler hot. Fiender med gevär som går igenom de flesta rustningar och galningar med machete kommer möta dig för att hugga ihjäl dig vid minsta felsteg.

Ett av de största problemen jag kände med spelet var att många gånger dog jag och min medspelare av saker som inte lätt kunde förutses. Senare i spelet finns det dörrar i husen där fiender gömmer sig bakom och dessa kombinerade med de självmordsbombande fienderna man möter skapar många situationer där man tar hand om ett helt rum och börjar röra sig framåt för att gå in i en fiende som just kommer ut ur en dörr och dödar dig direkt. Allt för ofta fick vi spela om banor på grund av detta och det var först efter ett par rundor som vi kunde förutse när detta skulle hända. Gärna någon sort av varning vid dessa dörrar skulle vara bra så att man kan se att fiender kommer komma ut innan man går förbi dem.

Som ett av de få spel som är designat med co-op nuförtiden (känns det som) är det ett mycket roligt spel! Jag rekommenderar starkt att spela co-opläget, då uppdragen kan vara svåra om du spelar ensam. Jag kände dock att man oftast fick bättre rating på de jag spelade själv då jag var mer försiktig och på det sättet inte dog alls. Men det överlåter jag till er att bestämma!


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Kommer snart till Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch.

Door Kickers: Action Squad. Lägsta pris 128 kronor enligt Steam.com 2019-11-12.

Recensionsex tillhandahållet av Killhouse Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar