Airport CEO

av Gabriella Ragnarsson

Som CEO, eller VD som det heter på svenska, är ditt uppdrag att starta upp en flygplats och få den att frodas genom medvetna ekonomiska risktaganden. Ett rofyllt simulatorspel för den som har lite extra tid tillgodo. 


Vid start av en ny flygplats får man skapa en karaktär med valmöjligheter på de vanligaste karaktäristiska dragen såsom kön, hudton, hår och färg på kostym men också mer specifika detaljer som mun, ögon och näsa. Jag ser egentligen inte vikten av de mindre detaljerna eftersom spelet är sett ur fågelperspektiv och därmed syns de inte, bortsett från när man markerar karaktären och får upp anställnings-ID. Därefter väljer du, från en världskarta, var du vill starta för att till sist döpa din flygplats och välja logga.

Kontrollerna för spelet är enkla även om det finns många möjligheter till kortkommandon, vilket kändes som lite för avancerat för mig att memorera. Kameran styrs genom att föra muspekaren åt bildens kant alternativt trycka och hålla scrollen för att fritt röra den, zooma genom att scrolla och vrid kameravinkeln med Q/E-tangenterna. Mellanslag används för att pausa tiden, vilket är lämpligt exempelvis när du ska planera byggandet och inte vill förlora pengar i onödan. 1-3 ändrar hastigheten på tiden, vilket igen passar för att snabba upp konstruktion. TAB öppnar administrationspanelen, i vilken du hittar bland annat mejl,  ekonomiöversikt och statistik. I övrigt är det mer eller mindre vara att klicka med vänster musknapp för att välja vad du ska bygga, rotera föremål med R-tangenten och sen dra ut för att placera.

Du erbjuds en guide som hjälper dig att komma i gång och ger tips på vad som bör göras härnäst. Dock önskar jag, i stället för att visa små bilder på det specifika momentet, att övningsavsnittet mer eller mindre “bestämde” placeringarna på sakerna för att senare kunna bygga vidare därifrån när guiden är avklarad.  

Guiden går bland annat igenom grunderna inom hanteringen av en flygplats, passagerarflöde, personalhantering och hur du utvecklar flygplatsen från att enbart ta emot allmän luftfart till kommersiella flygningar och därmed skriva kontrakt med flygbolag. Det är nu du får visa dina kunskaper inom schemaläggning för att effektivisera och öka inkomsten genom att boka så många flyg som möjligt. Vissa uppdrag i guiden kräver att man ska göra x antal upprepningar av ett visst moment och jag hade gärna sett en räknare för att veta hur många gånger som var kvar.

Det kostar pengar för att tjäna pengar. Därmed gäller det att ha lite buffertpengar, alternativt ta ett lån, för att kunna utveckla och uppgradera saker för att senare kunna gå mer i vinst. Landningsbanor och allt som hör flygen till är så klart ett måste, men utöver det behövs också vägar och trottoarer för att möjliggöra åtkomst till de olika delarna. Terminalerna bör kunna tillgodose passagerarna behov såsom information om sittplatser, toaletter och restauranger. Som VD ansvarar du för det mesta: du anställer personal till de olika stationerna allt eftersom behov ökar, tar beslut om franchise, skriver kontrakt med byggfirmor, flygbolag med mera. Olika samarbetspartners kommunicerar via mejl, fördelen är att det finns en kort sammanfattning i slutet på viktiga mejl. Det underlättade i min mening eftersom typsnittet var jobbigt att läsa då det kändes grötigt vilket gjorde det svårt att fokusera. 

Som i de flesta simulatorspelen spelas även i Airport CEO en rogivande bakgrundsmusik, detta blandas med naturljud från djur och väder. Grafiskt är spelet enkelt, inte för mycket onödiga detaljer som är i vägen utan klart och tydligt. Som alternativ finns möjligheten att spela i sandbox’ och därmed skapa utan begränsningar av land samt slippa behöva förhålla sig till den ekonomiska biten.

Kort sagt var spelet underhållande och lätt beroendeframkallande. Simulationer är för mig en avkopplande genre av spel, perfekt för tidsfördriv. Jag tappade tidsuppfattningen och flera timmar kunde passera utan att jag märkte det. Dock påträffade jag ett antal problem, till exempel att flygplatsens personal och passagerare periodvis var gnälliga då de påpekade att de inte kunde ta sig till en viss punkt. Oavsett hur många gånger jag felsökte kunde jag inte åtgärda problemet, utan kom till slutsatsen att de hade fri passage. Ett annat exempel är att flygen började bli försenade om och om igen, jag hittade inte lösningen och lämnade tillslut flygplatsen åt sitt öde. 

Specifikation

Denna recension baseras på PC/Steam versionen.

Airport CEO. Lägsta pris 218 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-04-07.

Recensionsex tillhandahållet av Apoapsis Studios.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar