Innehållsförteckning
En sak är säker med be quiets nya Silent Loop 3 – den är härligt sparsmakad i sin design. Det är något som i sig räcker ganska långt, men tyvärr sätts ur spel av andra aspekter.
Inledning
Det är oftast en balansgång, detta med mixen mellan tystlåtna men välkylande processorkylare. Det ena brukar innebära låga varvtal för dess fläktar – och det andra är motsatsen. Silent Loop 3 och den 240 mm modell vi testar vill just hitta en ”sweetspot” mellan dessa två extremer. Allt detta medan det erbjuds för ett – i sitt segment – till synes överkomligt pris. Spännande, eller hur!
Design och funktionalitet
Silent Loop 3 har ett distinkt utseende, med en sportig känsla tack vare grilldesignen – kombinerat med ett praktiskt upplägg. Själva pumphuset har nämligen en grill över sig, med ARGB-belysning lysandes in under. Det är ett utseende jag personligen uppskattar väldigt mycket. Dess stora kopparplatta på undersidan bäddar även för en bred uppsättning av processorstöd, vilket kommer gynna de som vill föra med sig Silent Loop 3 över generationerna. Det har stöd för dessa CPU-socklar; Intel LGA 1851, LGA 1700/1200/1150/1151 och AMD AM4 samt AM5.
Ser vi till vad som medföljer denna modell (som för övrigt finns som både 360 mm- och 420 mm-versioner) kommer den med två 120 mm PWM-fläktar (Silent Wings 4) som kan nå hela 2 500 RPM samt ett pumphus som maxas på 3 500 RPM. Onekligen en stark kombination på pappret. Där det imponerar som mest är dess luftflöde som når hela 76,7 CFM (Cubic feet per minute), vilket borgar för ett rejält ut- eller insug (beroende på hur du placerar dess fläktar).
Installation och användarvänlighet
Ur användarsynpunkt är be quiet! Silent Loop 3 föredömligt intuitiv. Använd den Y-kabel som medföljer för att koppla samman de två luftfläktarna, koppla denna mot moderkortet och så har du bara två enkla kablar kvar från pumphuset (fläktström och ARGB-anslutning). Vi har sett mer och mer tillverkare anamma en smidigare lösning för sina AIO-kylare, och det återges definitivt i denna modell. Så pass att det tillsammans med deras lättförståeliga manual och mängden kablar är det lättare än någonsin för vem som helst att installera.
Värt att belysa är pumphusets sex-polsmotor, som genom tre faser och en tre-kammardesign gör att pumpen kan vara mer effektiv – för att inte tala om att den avger färre vibrationer. Pumphuset i sig är imponerande, då denna uppbyggnad innebär att du kan få bättre ljudnivåer, men bibehålla prestandan. Vilket för oss till den medföljande kylvätskeflaska som medföljer. Ja, det stämmer – be quiet! skickar med en flaska kylvätska, så att du enkelt kan fylla på efter några år och därigenom förlänga livslängden avsevärt. Något som dels är enkelt rent praktiskt – då påfyllningsporten är lätt att komma åt, men också visar att tillverkaren värnar om sina kunder.

ARGB i all sin prakt!
Vad som däremot uppfattas mindre kundvänligt är tillverkarens mjukvara – IO Center. Av någon märklig anledning tog det ett tag att få det fungerande. Trots att jag först kopplat till ett be quiet!-chassi (Pure Base 501 LX) via dess kontrollerkort – och sedan även direkt mot moderkortet (se testsysteminfo) hittades inte AIO-lösningen ordentligt. Först efter ett tags mekande kom det att kunna styras via mjukvara. Huruvida detta är på grund av dåligt stöd från moderkortet i sig eller andra omständigheter är oklart, men en sak är säker; iO center ville bara inte fungera till fullo.
IO Center är för övrigt var du justerar färgsättningen av kylningssystemet. Något som förvisso även kan justeras direkt via en knapp på vissa chassis – eller via Windows 11:s stöd för dynamiskt ljus. Med andra ord, ni väljer själv vilken väg ni vill gå för att styra färgsättningen.
- Riktigt bra: 25–35 °C
- Rimligt: 35–45 °C
- Dåligt: Över 50 °C
Idle-temperaturen är den nivå processorn håller när datorn är på men inte utför krävande uppgifter. En hög idle-temperatur kan indikera dålig kylning, damm eller att kylpastan behöver bytas.
2. Vid Belastning – Gaming/Arbete
- Riktigt bra: 50–65 °C
- Rimligt: 65–85 °C
- Dåligt: Över 85 °C
Under spelande eller rendering är det normalt att temperaturerna ökar. Dock bör temperaturer över 85 °C undvikas eftersom det kan påverka prestanda och livslängd på komponenterna. Rent generellt har merparten av moderkort idag inbyggt skydd för att automatiskt dra ner klockfrekvensen eller påverka andra processer i processorn, när och om den når 100 °C. Se ”CPU Throttle”.
Testsystem (kollapsbar meny)
- Moderkort: MSI MEG Z890 ACE
- CPU/Kylning: Intel Core Ultra 9 285K Processor
- GPU: Geforce RTX 3080 12 GB
- RAM: G-Skill Trident Z5 CK 48GB (2x24GB) DDR5-8200 CL40-52-52-131
- Nätaggregat:be quiet! Pure Power 12 1000W
- Chassi: be quiet! Pure Base 501 LX
- OS: Windows 11 Home 64-Bit Version 23H2
Prestanda och ljudnivå
Det riktiga ”kött och potatis” med processorkylare är givetvis prestanda. Under normal användning var snittljudnivån på 38 dBA vilket kan ses som förväntat lågt och en lika väntad temperatur på i snitt 38–44 °C. Det största frågetecknet var dock under hård press från processorn i CPU-Z-benchmarks – och temperaturer. Nu är CPU-Z ett syntetiskt test, som ej ska förväxlas med mer normal hög belastning (vid spel, programmering eller andra processorkrävande funktioner). Vi såg en temperatur på 91°C när processorn fick jobba hårt under en längre stund. Det låter kanske mycket, men det är faktiskt rimligt i just det här fallet – eftersom förklaringen är att strömförbrukningen tillfälligt gick upp till hela 272 watt. Något som sker i extremt korta stunder. När belastningen var så hög blev temperaturen förstås också det. Men när processorn istället låg på sin vanliga turbo-nivå, vilket är runt 250 watt, låg temperaturen istället på mer hanterbara 83°C i snitt. Så trots den extrema toppen på 272 watt, kan vi konstatera att den mer generella watten kommer innebära en stabil temperatur. En kul detalj; trots dessa extremer startades ingen CPU-throttle.
Uppmärksamma här att 240 mm kylare av detta slag i regel är gjorda för lägre processorserier. Core Ultra 9 285K som är Intels nuvarande mest prestandatunga skulle i min mening inte vara dess främsta alternativ. Vad detta däremot säger är att kylaren kommer klara en så pass extrem belastning – vilket är ett bra betyg. Det går alltså att para med en sådan CPU, även om vi rekommenderar att ni matchar med en lägre processorserie när det kommer till denna 240 mm-kylare.
Vad som däremot var alldeles för högt var ljudnivån. Under full belastning varvade både pumphus och fläktar upp till sin högsta hastighet. Det märktes tydligt. Runt 52,5 dBA uppmättes – vilket är bland de högsta värden vi sett i våra tester. Därför skulle jag starkt rekommendera att ni fokuserar på att använda denna 240 mm AIO-lösning mer på processorer inom mellan- till budgetsegmentet. Om ni istället har en mer krävande processor, skulle vi istället be er titta på 360 eller 420 mm-modellerna istället. Givetvis kan vi inte uttala oss om dessa rent prestandamässigt, men det är rådet skulle denna design locka er extra mycket – särskilt om ni har mer krävande komponenter.
Pris och slutomdöme
Utifrån enbart sitt pris på cirka 1 400 SEK (i skrivande stund), kommer Silent Loop 3 240 mm servera god prestanda primärt för budget till mellansegmentet av processorer. De mer krävande processorerna skulle vi däremot starkt rekommendera att istället titta in 360 eller rentav 420 mm modellerna istället. Ljudbild under normal användning var god, och likaså kylningen, men uppenbarligen upplevde vi det som onödigt högt under tung belastning.
Att fläktarna kan nå 2 500 RPM är i sig imponerande. Men i praktiken blev ljudnivån för hög. Även om det sänker temperaturen märkbart, har vi sett bättre balans hos andra AIO-lösningar i samma storlek. Kanske att det är på grund av Intel Core Ultra-processorn, men här vill vi se en förbättring. Sammanfattningsvis; det är ett kompetent kylningssystem för rätt dator – men inget som alla bör springa ut och köpa. Om de inte älskar dess fräcka rena design förstås.
Modell | Silent Loop 3 240 mm |
---|---|
Färgval | Svart |
Mått radiator inkl. fläkt (mm) | 277 × 120 × 52 |
Mått kylblock (mm) | 93,5 × 80 × 56 |
Total vikt (kg) | 1,38 |
Sockelkompatibilitet Intel | 1851 / 1700 / 1200 / 1150 / 1151 / 1155 |
Sockelkompatibilitet AMD | AM5 / AM4 |
Ljudnivå (dB(A)) vid 50/75/100 % | 18,7 / 29,9 / 36,9 |
Antal fläktar | 2 |
Belysningskontakt | 3-pin 5V adresserbar |
Slanglängd (mm) | 400 |
Påfyllningsport | Ja |
Recensionsex tillhandahållet av be quiet!.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
be quiet! Silent Loop 3 240 mm. Lägsta pris 1 422 kronor enligt Prisjakt.nu 2025-05-12.
i samarbete med PriceRunner