Vi har väl alla vikt ett pappersflygplan och sett det krascha på marken någon eller några meter framför oss. Hur snygga veck vi än viker gör papprets lätthet planet klent och svårfluget. Så är inte fallet i Lifeslide, där någon redan vikt dig och där vinden blåser åt precis rätt håll för att du ska kunna ta dig från födseln, genom åldrandets alla stadier och slutligen bli vis och återkallas till världsalltet. Välkommen till den korta och till synes lättvindliga resan vi kallar livet.
När du startar spelet får du välja mellan tre lägen, Story, Zen och Competition. Instinktivt valde jag att hoppa direkt in i Story-läget. Här flyger du fram som ett pappersflygplan genom banor som är indelade i sex kapitel. Varje bana representerar en känsla eller ett stadie i livet som speglas i de varierande miljöerna. Berättelsen i sig finner vi egentligen enbart på det metaforiska planet, eftersom det inte finns någon dialog i spelet. Färger och typ av hinder växlar och mognar längs vägen. Du tar dig från barndomens ljusgröna och okomplicerade landskap till mer komplexa och mättade miljöer.
Ditt mål är att ta dig från punkt A till B, men det är inte alltid så lätt som det låter. Ditt flygplan har nämligen en hälsomätare och när den når noll är det Game Over och du måste börja om banan. Du kan fylla hälsomätaren genom att samla gula partiklar, om du inte vill att planet ska sprängas i luften mitt under flygturen dvs. Du kan även hitta blåa partiklar under spelets gång. Dessa ger dig poäng som du kan lägga på att uppgradera ditt flygplans olika stats som hastighet, styrning och hälsa. På banorna finns även flygplansdelar du kan samla för att låsa upp nya pappersflygplan. Alla har olika form och därmed olika styrkor och svagheter. Jag gillar den arkadiga känslan spelet har och tycker om aspekten med uppgraderingarna, eftersom det upplägget gör det mindre frustrerande att fastna på en bana. Om ett flygplan inte gör som du vill kan jag byta till ett annat och uppgradera.
Något som jag till en början inte riktigt förstod var att du måste hålla uppe farten hela tiden. Det gör du genom att antingen hålla dig långt ner mot marken eller genom att samla gröna objekt som ger dig en boost när du aktiverar dem. Flertalet gånger stannade mitt flygplan utan att jag visste varför. Som tur är gav spelet mig hintar som fick mig att snabbt förstå vad jag gjorde för fel. Förutom dessa gröna objekt kan du även plocka upp blåa objekt som lyfter upp dig högre och orangea nycklar som låser upp dörrar. På de senare kapitlen finns även flammor som du kan föra med dig. Om du håller elden vid liv tillräckligt länge, genom att lysa upp facklor, kan du använda flammorna för att låsa upp dörrar precis som med nycklarna. Mer komplicerat än så är inte spelets gameplay.
Kontrollerna är följsamma trots att jag hade lite svårt för att uppåt var nedåt och nedåt var uppåt när jag startade, men det var något jag snabbt anpassade mig till. Om du mot förmodan inte kan anpassa dig till spelets standardkontroller kan du ställa in dina egna inställningar i menyn, vilket gör spelet tillgängligt för de flesta.
Som jag nämnde tidigare har spelet två andra lägen. I Zen kör du banorna du klarat i Story, men till skillnad från det läget har du här oändligt mycket liv och syftet är att luta sig tillbaka och koppla av medan vinden för ditt pappersflygplan med sig. Det tredje läget är Competition. Här tävlar du mot andra spelare runt om i världen om vem som får mest poäng. Dessa poäng samlar du genom att öka din fart och hålla dig så nära marknivån som möjligt. Zen- och Competion mode känns dock som en eftertanke och det är tydligt att Story mode är huvudläget.
När du flyger runt med ditt plan får du lyssna på det alldeles underbara soundtracket spelet har. Den är emellanåt fartfylld och glad och stundtals lugn och melankolisk, precis som livet är. Övergångarna däremellan är väldigt väl implementerade och det känns naturligt när det byter stycke efter varje bana. Dock kan jag inte riktigt säga detsamma om det visuella. Spelet är inte fult på något sätt, men det ser “billigt” ut, som om någon har använt sig av färdiga assets i Unity. Om landskapen vi flyger igenom hade varit mer utmejslade och utrtrycksfulla hade resan som flygplan genom livet kunnat vara magnifik.
Sammanfattningsvis tycker jag att Lifeslide är en mysig liten arkadflygare som jag rekommenderar till dig som vill ha en kort och skön upplevelse!
Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även på Playstation 4 och Nintendo Switch.
Lifeslide. Lägsta pris ca 130 kronor enligt Steam 2021-08-11.
Recensionsex tillhandahållet av Dreamteck.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.