Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Steelseries Arctis 1 Wireless

Steelseries Arctis 1 Wireless

av Fredrik Olsson

”- Fyra i ett!” ropar Steelseries ut för fulla muggar, när de lanserade detta nya headset som ska funka på fyra olika typer av enheter: Arctis 1 Wireless. Så med en förändrad design och konstruktion från de andra headseten i Steelseries Arctis-serie så står denna ut på mer än ett sätt. Frågan är bara om det räcker i dagens hav av kompetenta gamingheadset. Så in med dongeln och aktivera ljudkortet, nu ska vi testa oss lite gaminglurar!


Vi tar det ytliga först – hur upplevs Arctis 1 Wireless sett till dess utseende. Ja, det är ett nedtonat mattsvart headset, nu med ett enkelt huvudband, till skillnad från de övriga headseten i serien, där de flesta har en annan konstruktion samt ett mjukt gummiband vilandes mot huvudet. Här är det på ett mer klassiskt sätt; en enda huvudband, utrustad med memory foam-liknande material vilandes mot skalpen. Dess mattsvarta yta passar i de flesta miljöer, och med en avtagbar mikrofon, så funkar den även alldeles utmärkt till att bara ha på bussen eller på resan överlag.

Det är ett elegant och luftigt par lurar som inte bara känns komfortabla med sina tygförsedda öronkuddar, utan även tacksamt lätta. Där några av de mer avancerade headseten har extra lullull, så ger dessa trådlösa lurar dig inte mycket gamnacke – nej då, du kan utan problem plöja många timmars spelande i Call of Duty, ropandes för glatta livet på dåliga medspelare (om så önskas) utan att det på något sätt märks av. Ja, förutom i halsen av allt skrikande, men det har inte så mycket med lurarna att göra tack och lov.

Och apropå gapande! När det kommer till mikrofonen, så levererar den ett godkänt ljud, även om ljudbilden för denna definitivt är en av de svagare bitarna i detta headset. Det är ett aningen tunt ljud, som för den sakens skull är tydligt, men som skulle behövts rengjorts lite. Om inte annat skulle jag gärna sett att Steelseries gett mer valmöjligheter för justeringar av mikrofonljudet i sin mjukvara, men icke. Sån tur har vi inte, även om vi åtminstone kan justera den medlyssning (eller sidton som det även kallas). Inställningsmöjligheterna överlag i Steelseries programvara är aningen för sparsamma, även om EQ, kompressor och mikrofoninställningar ändå finns där.

Men när det kommer till lurar, så handlar det så klar mycket om ljudet det presenterar och vad för unikt ett eventuellt headset kan göra. I Arctis 1 Wireless fall, så är det fyra-i-ett delen samt ljudbilden som står ut tacksamt nog. Med den USB-C dongel som medföljer kan du koppla in headsetet i din Nintendo Switch, Android telefon, Playstation 4 eller PC och nära nog omedelbums kunna njuta av bombastiska explosionsscener i spel, Spotify eller rentav klart godkända telefonsamtal. Ja, trots de få brister det har, så går det inte att förneka att de saker det gör bra, gör det riktigt bra!

På Nintendo Switch och PC framförallt, står ljudet ut mot de motståndare på marknaden (trådlösa headset) – och levererar ett krispigt ljud, där framförallt helheten känns ren och punchig. Visst skulle jag önskat att basen i lurarna varit aningen mer påtaglig, men trots det så går det inte att förneka att du får ett underbart ljud för vad det är; något som kommer serva dig väl i många speltimmar – oavsett var du sitter och spelar. Dessutom kan det kännas aningen digitaliserat i vissa mer avancerade musikstycken, särskilt i de högre frekvenserna, men på det stora hela är det ändå en angenäm erfarenhet. Visst är USB-C dongeln aningen skrymmande när den används på telefon, men det funkar ändå bra, och där märks inte mikrofonens svagheter alls, då telefoners mikrofoner överlag är på samma nivå eller sämre.

Så för att summera upp intrycken, så är det i slutändan en väldigt positiv upplevelse. Många trådlösa headset kostar bra mycket mer än dessa (som kostar runt 1200-1300 kronor), och då får du tillgång till fyra typer av plattformar att använda de på. För att inte tala om den sköna ljudbilden, fina utseendet och goda komforten. I ett ord… Mumma!

PS. Det medföljer även 3.5 mm kontakt och kabel, så du får i praktiken även tillgång till Xbox One eller andra 3.5 mm produkter.


Specifikation
HEADSET

Frekvens omfång: 20–20000 Hz, Känslighet: 98 dBSPL, Impedans: 32 Ohm, Drivelement: 40 mm.

MIKROFON

Frequency Response: 100–6500 Hz, Känslighet: -38 dBV/Pa, Polar Pattern: Bidirectional Noise-Canceling.

TRÅDLÖSHET

Typ: Lossless 2.4 GHz, Räckvidd: 9 m, Batteritid: 20 timmar.

Steelseries Arctis 1 Wireless. Lägsta pris 1249 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-10-31.

Recensionsex tillhandahållet av Steelseries.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar