Hem RecensionerTillbehörsrecensionerKringutrustning (annat) Cooler Master MS110 | Tangentbord & muskombination

Cooler Master MS110 | Tangentbord & muskombination

av Maxx Löfström

Mus och tangentbordskombinationer är inte bland vanligheterna sett till recensioner – så just därför tog vi oss an Cooler Masters MS110 – som kombinerar en mus på upp till 3200 DPI och ett tangentbord med brytare som säger sig vara en hybrid mellan membran och mekaniska. Frågan är bara hur denna nätta kombination faktiskt står i sin helhet…


Med inbyggd RGB belysning på tangentbordet och mus så vill Cooler Master förse spelare som kanske vill spara en slant, med något som känns ”gaming” utan att göra av med en allt för stor slant. Att sedan denna kombination kommer med en hel del kompromisser, gör dock att man bör fundera en extra gång innan ett eventuellt köp.

Så först ut…gamingmusen!

Passformen är alldeles duglig, och kommer fungera för både helhands- och klogrepp, och är precis tillräckligt mycket för att funka för de flesta. Den banala och tråkiga designen funkar, men är tydligt mall 1A – och även om den kommer funka för gemene spelare, så är det otroligt mycket vanilj över musen. Med det sagt så har du ett spann på 400-3200 DPI förinställt, som ändras på knappen nedanför skrollhjulet. Samma knapp används för att skifta färgsättning på musens RGB (alt. i kombination med den främre sidoknappen), vilket gör det svårt att få en färgsättning som man verkligen vill ha. Allt är förvisso inbakat i musen – så ingen programvara behövs. Men å andra sidan är du i regel låst med en viss färg, om du exempelvis är van vid 1600 i DPI.

Vad gäller just DPI nivåerna, så finns de i fyra sådana (400, 800, 1600, 3200), vilket också är de fyra du får leva med – vare sig du vill eller inte. Visst kan du justera i Windows på muskänslighet, men du är ändå mer eller mindre fast vid fyra olika känslighetsnivåer, vilket är tråkigt. Det hade utan tvivel varit fördelaktigt med stöd för Cooler Masters programvara Masterplus+ här.

Under spelande och allmän användning, så presterar dock musen som sig bör, och dess vikt på nästan 90 g gör att den ändå sveps med bra – även om precisionen i sensorn (Pixart 5050) tråkigt nog aldrig lyfter riktigt. På det stora hela är det en väldigt fantasilös feeling överlag, och även om dess två sidoknappar och relativt simpla men fina design funkar, så är den i slutänden överkörd av de flesta andra möss. Dess främsta styrka är egentligen bundlingen i sig, och därmed det nedsatta priset.

Nummer två….tangentbordet!

Det så kallade mem-mekaniska tangentbordet har en studsig känsla – i det att brytarna snabbt åker upp, på ett igenkännbart manér från ordinarie membranbrytare. Med det sagt så går det inte avvisa den mjuka ruljans av skrivande som lätt uppstår medan man skriver och spelar. Dessvärre så faller det ändå på att själva ljudet och känslan i tangenterna i sig, känns onödigt plastigt.

Dessutom kändes det som att trots sin 26 key anti-ghosting (vilket gör att flera tangenter kan tryckas in samtidigt) så upplevs det som att tangentbordet besitter några märkliga egenheter under spelande. Det kan förvisso bero på min ovana vid den något svampiga tillbakagång som sker efter nertryckningar, men det känns ju längre man spelar som att de tappar den initiala goda känslan och att responsen helt enkelt inte är direkt. Ja, i klarspråk, det upplevs som att brytarnas nertryck och registrering inte överensstämmer. Något som är viktigt i snabba FPS som Doom Eternal eller shooters överlag. Jag hade dock gärna sett att ett handledsstöd följt med då den relativt höga profilen på tangentbordet blir lite jobbig i längden, även om det knappast är en total stoppkloss.

Med det sagt, så ser ändå tangentbordet fint ut i sina raka linjer ackompanjerandes med det matchande gamingmusen – även om belysningen i sig är tydligt låg, troligtvis på grund av dess påbrå från forna dagars membrantangentbord (d.v.s. gummibotten som snor ljus). En RGB belysning som för övrigt är indelat i sex zoner, där egentligen ingen faktiskt upplevs lysa upp extra bra, utan allt känns dimmat och low effort från start. Men å andra sidan – det finns där, och allt för en billig penning.

Två i ett! Värt ett köp?

Var för sig så imponerar verkligen inte varken tangentbord eller mus, men tillsammans så har de en betydligt större fördel; som vi varit inne på. Priset kontra vad du faktiskt får! För i slutänden kanske du är ute efter en snygg lösning, där RGB, justerbar DPI samt två extraknappar på mus, och mediaknappar (start, stopp, volym) på tangentbord – och då kan det vara värt att kika på denna kombo. Priset ligger till och med under 700 spänn i nuläget, vilket egentligen gör att du får en bra helhet, även om den inte vinner några priser…

Brytare som inte är för alla…

 


Specifikation

MOUSE INTERFACE: USB 2.0, MOUSE DPI: 400, 800, 1600, 3200, MOUSE SENSOR: PixArt 5050
MOUSE LED BACKLIGHT: RGB, MOUSE LIGHTING MODE: 3 Zones (Wheel, Logo, 2 Side RGB Ring)
MOUSE POLLING RATE: 1000 Hz / 1 ms, MOUSE CONNECTOR CABLE: USB-A (PC)
MOUSE DIMENSION: 116.7 x 62.8 x 38 mm, MUS VIKT:89 g

KEYBOARD SWITCH TYPE: Mem-chanical Switch, KEYBOARD SWITCH LIFESPAN: 50M+
KEYBOARD MATERIAL: Plastic, Metal Plate, KEYBOARD COLOR: Black
KEYBOARD LED COLOR: RGB, KEYBOARD LIGHTING MODE: 6 zones RGB LEDs
KEYBOARD KEY ROLLOVER: 26 Keys Anti-Ghosting, KEYBOARD POLLING RATE: 125 Hz
KEYBOARD MULTIMEDIA KEY: Through FN, KEYBOARD CONNECTOR CABLE: USB 1.1 (PC)
KEYBOARD DIMENSIONS (L X W X H): 440 x 134 x 40.3 mm, KEYBOARD WEIGHT: 988 g (Without Cable)

Cooler Master MS110. Lägsta pris 689 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-03-31.

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar