Steelseries APEX M800

av Fredrik Olsson

Steelseries produkter har varit produkter i ett mellanskikt där kostnad balanserats mot kvalitet. Ibland med lyckat resultat, ibland utan. Så när jag då fick på mig att recensera deras tangentbord APEX M800, som ligger i 1600 kronors klassen så blev jag brydd. Kommer detta tangentbord hålla kvaliteten som utlovas utifrån dess prisbild?

Känsla & Design

När jag packar upp produkten, så finner jag den tydligt beskriven om än kortfattad så i sin manual, och det hela känns påkostat och gediget. Tangentbordet i sig är i en låg-profil, med en sluttande design, som från start verkligen faller mig i smaken. Lägg därtill att tangentbordet är av RGB typen, så du kan få dess ljus att verkligen passa din smak och sinnesstämning, och du har ett väldigt ”eget” tangentbord.

Brytarna på den heter QS1, och är specialgjorda Kailh brytare som gjorts specifikt för detta tangentbord. Kompakta brytare som är 8,3 mm höga (jämförligt med Logitechs Romer-G på 10,5 mm och Cherry MX på 11 mm), gör att du ges en snabb nertrycknings förmåga.

Tangentbordet känns alltså väldigt direkta i sina nertryckningar, och har samtidigt en väldigt distinkt taktil känsla i sina brytare. Något som jag verkligen gillar. Utformning i övrigt av tangentbordet är ganska ordinärt. Du har sex makro knappar tillgängliga men utöver det inga extra knappar.

Själva tangentbordet har även en inbyggd USB hubb, med två uttag, så att du kan koppla in andra enheter rakt in i tangentbordet om så önskas.

Det är en design som förvisso är ganska sparsmakad, men ändå innehåller allt en gamer kan tänkas behöva.

Ergonomi

I.o.m. tangentbordets låga profil, och svaga lutning (vilket du självklart kan göra högre om man så önskar med tangentbordets utbytbara gummifötter), så sitter man väldigt bra med händerna. Du har bra svängrum för dina händer, och med knapparnas distinkta känsla så passar de som handen i handsken.

Det finns egentligen inte mycket att anmärka på, vad gäller ergonomi, då tangentbordets utformning följer den klassiska rektangulära passformen.

Interface, Användning & installation

Steelseries har skapat en solid programvara i sin ”Steelseries Engine 3”; där du kan anpassa de sex extraknappar som finns på tangentbordet, samt ändra färgschemat precis hur du vill.

I programvaran finns ett antal förgjorda presets om du skulle vilja ha en specifik färgpalett flimrande över ditt tangentbord. Likaså ger knapp mappningen dig möjlighet att föra in makros på extra knapparna för t.ex. spel och program. Smidigt att använda och någorlunda enkelt från start.

Som en extra liten detalj, så kan du dessutom förse olika program med olika konfigurationer av ljussättning. Dvs. du kan ha ett specifikt färgschema på varje individuellt program/spel om du så önskar.

En sak som kan vara bra om du t.ex. vill ha WASD knapparna upplysta per automatik när du spelar ett FPS, eller varför inte alla knappar upplysta på ett annat sätt när du spelar ditt favorit MMO. Möjligheterna finns där för de som verkligen vill ha sin egen prägel på spelandet och användandet av tangentbordet.

En ytterligare (om än ytlig detalj) är möjligheten att använda ”Game Sense”, vilket i grund och botten även det bara är ett sätt att lysa upp tangentbordet. Men med skillnaden av att tangentbordet visar upp din hälsa, mana, ammunition eller liknande. För en mer visuell representation av spelet du kan tänkas spela. En spännande detalj, men som i spelens hetta lätt faller en ur sinnet.

I nuläget så kan du alltså byta ut funktionen på någon av de sex extra knappar som finns på tangentbordet samt att du även har knappar (finns på F tangenterna) för att spela upp/pausa och byta spår, om du t.ex. lyssnar på musik via Spotify. Dock så behöver du då trycka ner Steelseries egna knapp i kombination med önskad knapp. Här hade jag gärna sett något mer utstående egna knappar än att de ligger i F tangenterna.


Specifikation

2-portars USB 2.0-hubb, förhindran av tangentstörning, belysta tangenter, profilstöd, N-tangentomkastning, flätad kabel, taktila dämpare, lågprofilstangenter, justerbar belysning med 16,8 miljoner färger, valfria tangentmakron, onboard-minne, RGB led, QS1 switch, Dual Processors, snabb retur till WASD, utbytbara gummifötter

Cirkapris – 1600 kr
Recensionsex tillhandahållet av Steelseries

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar