Smartglasses var en kort stund något alla pratade om. Det var glasögon med en liten skärm i och de hade kanske mikrofon om jag minns rätt? Detta var dock ett tag sedan och jag minns bara att det dök upp massvis med memes om hur dumma de här glasögonen var. När Razer hörde av sig och undrade om vi ville recensera deras smartglasses var jag mer än lite skeptisk till dem. Dags att ta reda på hur väl de har lyckats.


När jag öppnar paketet från posten ser jag en liten låda med massvis av information. Det kan kännas som att det är lite för mycket, men samtidigt vill jag som konsument veta vad det är jag ska köpa när jag står i affären. Att då få reda på att glasögonen har inbyggda högtalare och mikrofon, har en fem timmars batteritid, touchkontroller samt att har blåljusfilter är bra att veta innan man skaffar dem. 

När jag plockar fram glasögonen reagerar jag på hur stora de är, jag skulle lätt kunna klä ut mig till Harry Potter med de här, om jag nu skulle få för mig att göra det. Det tar lite tid innan jag lyckas lista ut om de är igång eller inte samt hur jag parar dem med telefonen, men efter att ha dubbelkollat i manualen var det en barnlek. Högtalarna och mikrofonen startar så fort man öppnar upp bågarna för att ta på sig dem och de ansluter direkt till den parade enheten om den är igång. Jag märker dock ett problem när jag tar på mig dem, och det är att de är tunga. Det står att de väger 48 gram på hemsidan och det stämmer säkert, men dessa gram känns tunga över öronen. Särskilt under längre sessioner. Nu är de inte så pass tunga att jag inte kan ha dem på mig, men öronen ömmar lite efter att jag burit glasögonen i en timme eller mer. Jag trodde dock att de skulle göra mer ont än vad de gör men jag upplevde aldrig några bekymmer med sår. Det kanske låter skumt att prata om, men det här är ett par solglasögon, och när sommaren är här brukar man ha på sig såna många timmar om dagen. Att då ha ett par tyngre med både högtalare och mikrofon som man inte får några större bekymmer med är ett stort plus i min bok.

Något som däremot är ett minus är touchkontrollerna. De är ibland löjligt känsliga och andra gånger känner de inte av något alls. Att min beaniemössa har kunnat koppla ifrån glasögonen från min telefon under tiden jag har varit ute och promenerat har varit löjligt irriterande. Hade det hänt en gång eller två hade jag inte klagat, men nu hände det betydligt oftare än så. Samtidigt tycker jag det är svårt att lista ut exakt vart på bågarna sensorn sitter. Jag vet vart de ska vara tack vare manualen, men att trycka rätt är inte så enkelt som jag först trodde. Det finns förinställda kommandon för att starta ett samtal, byta låt, pausa m.m. och man kan anpassa dessa kommandon i en app för att få det som man vill. Tyvärr kan man inte lägga till några egna kommandon i dagsläget. Appen är rätt begränsad, man kan som sagt ställa in kortkommandon och ändra lite i högtalarnas equalizer, men det är också allt. 

Jag gillar att Razer erbjuder två olika designer på hur bågarna ser ut samt att de har olika storlekar. Jag fick testa de stora, runda glasögonen men det finns även rektangulära som jag tror jag hade uppskattat mer. En av de första kommentarerna jag fick efter ha skickat en bild på mig när jag hade på mig glasögonen var att de inte passade mig och fick mitt ansikte att se rundare ut. Det var dock inget som fastnade i minnet allt för mycket, då jag titt som tätt tog på mig dem när jag begav mig ut på promenad eller jobb och bara njöt av att kunna lyssna på vad jag ville samtidigt som jag kunde vara social. 

Hur låter de då? Ja, det beror helt på vad man ska lyssna på. Mellanregistret låter utmärkt, jag kan lyssna på podcasts eller vara i ett samtal och hör de som pratar alldeles utmärkt. Tyvärr faller basen bort helt och även om det går att lyssna på musik i dem, rekommenderar jag att man använder något annat istället. Jag har testat att lyssna på metal, pop, a capella och soundtracks. Även om jag hör vilken låt det är jag lyssnar på, tänker jag istället på hur mycket bättre det hade låtit med ur andra ljudkällor. Högtalarna är alltså utmärkta för samtal, men skippa musiken. Skippa även att prata med någon via glasögonen om du är ute på promenad och det skulle blåsa, för det enda personen på andra sidan samtalet kommer höra är just vinden. Jag hade gärna haft bredare bågar där mikrofonen sitter, vilket är strax bakom gångjärnet, för att hindra vind och andra läten att låta för mycket i samtalet. Folk hör mig bra om jag sitter inomhus där det är lugnt och tyst, men det är inte riktigt där det är tänkt att använda solglasögon. Det kan också vara svårt att själv höra vad man lyssnar på när man är ute med glasögonen och det låter lite. Högtalarna sitter framför och på örat, vilket ger ett bra ljud, men eftersom de inte sitter i örat kommer ju alla andra ljud in i stället. Om du verkligen vill njuta av dem ska du sitta på en lugn plats där det är vindstilla och inte mitt i stadskärnan.

Det följer med lite extra glas som man kan byta ut om man vill ha mörkare glas än de som sitter i. Jag är lite nojig när jag gör det även om det är ganska enkelt. Det känns som att jag lätt kan ha sönder glasen om jag tar i för mycket. De är inte på väg att gå sönder utan känns hållbara, men jag blir ändå lite nojig. De mörkare glasen stänger ute vissa ljus ännu bättre än vad de ljusare gör. Så pass bra att jag inte kan se vissa skärmar eftersom de har ett särskilt ljus som inte kommer igenom. Det var intressant att betala på ICA med glasögonen på kan jag säga… 

Jag gillar Razers Anzu även om det finns några saker jag inte är helt nöjd med. Det känns som att de är något på spåren här och om de fortsätter arbeta på dem tror jag många kommer vilja skaffa ett par. Jag gillar att det är magnetiska kontakter till laddningskabeln vilket minskar risken för att en laddningsport ska gå sönder. Batteriet håller dessutom rätt länge och det är inte kortare än fem timmar som de säger att de ska klara av. Jag hade på mig dem större delen av en arbetsdag och märkte inte av att batteriet var på väg att ge upp. Dock kände jag mig lite illamående efter ha haft på mig dem så pass länge men, det kan vara för att jag var mycket inomhus. Om du vill ha en kul grej under sommaren kan du definitivt skaffa dig ett par Anzu, annars rekommenderar jag att du väntar lite och ser om de kommer med lite uppgraderade varianter i framtiden.

Specifikation

TECH SPECS

MICROPHONE PICK UP PATTERN Omnidirectional
SPEAKER DRIVERS 16 mm

Recensionsex tillhandahållet av Razer. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Lägsta pris 2099 kr enligt Prisjakt den 30-03-21.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar