Startup Panic

av Peter Tjernström

Att starta upp ett programmeringsföretag är nog något som många drömmer om. Utveckla spel, skapa hemsidor eller arbeta digitalt på något annat sätt låter bekvämt och intressant för många. Startup Panic ger dig tillfället att testa detta virtuellt innan du hoppar på det i verkliga livet. Sen kanske det inte är på något sätt likadant men det är väl lite idéen av spel. Den riktiga fråga är om Startup Panic faktiskt kan fånga känsla av att starta upp ett nytt företag själv.


Det första jag vill säga om Startup Panic är att det inte är ett unikt spel. Jag har sett så många spel i samma stil som Startup Panic där man ska starta ett företag, utveckla olika ”features” på vad det nu är man arbetar med samtidigt som man ser till att ens anställda är glada. Dock måste jag säga att Startup Panic är en trevlig och lättförståelig version av denna sorts spel. Du slängs in i Startup Panic med en förklaring av spelets funktioner. Du ska starta upp ett företag som utvecklar ett socialt nätverk i Facebook stil. Denna förklaring görs av ett igenkännligt gem som antagligen har en koppling till Windows. Efter detta släpps du lös nästan helt. Vissa delar av spelet tar ett tag att låsa upp men när du väl har tagit dig så långt kommer du använda dessa funktioner ofta.

Spelet har egentligen ingen story utöver att du ska starta upp ett företag. Ett större företag tar kontakt med dig, säger att de är bättre än dig och att du borde lägga ner. Under din resa får du erbjudanden av att börja jobba normala jobb igen vilket avslutar spelet med en text där du får veta att än en gång är du ett kugghjul i affärsvärlden.  Nu är detta inte så mycket att hurra för story mässigt men jag tror inte heller att denna typ av spel behöver mycket av en story.

Ett management spel som detta förväntas ha mycket olika menyer och detta stämmer bra på Startup Panic. Det finns en uppsjö av olika menyer du kan hoppa in i för att uppgradera saker, undersöka marknader, anställa nya personer, starta nya projekt och anta externa jobb för att tjäna snabba pengar. Jag blev nästan lite förvirrad av menyerna då många funktioner är i samma meny. Det blir logiskt efter ett tag men jag tror att menyerna skulle kunnat vara lite mer användarvänliga för nybörjare.

Något som Startup Panic använder sig mycket av är slumpmässig händelser. Ibland är det så att en bloggare ger en dålig recension på din hemsida eller att du kan ge pengar till välgörenhet. Detta är inte ovanligt i den här typen av management spel men jag måste säga att Startup Panic inte är speciellt inspirerade i de olika händelserna. Jag har nästan bara sett samma fem slumpmässiga händelser så jag tror inte att det finns så mycket variation på det hela. Om man nu ska ha en funktion som denna borde det finnas en löjlig mängd scenarion som kan hända. Man kan dock ha en extrem tur med dessa om man får rätt händelse tidigt. Jag fick en ordentlig spark av spelet i form av 20 000 dollar. Med tanke på att min dåvarande mängd pengar var 3000 kan man säga att det skyndade på mitt företags utveckling ganska ordentligt.

Huvuddelen av spelet (utöver all management) görs när du väljer att ta dig an ett nytt projekt eller externt jobb. Här får du välja vilka anställda som ska arbeta med det och vilka delar de ska fokusera på. Det finns fyra olika ”stats” som karaktärer har i spelet. Dessa är teknologi, användarvänlighet, artistiskt innehåll och marknadsföring. För att utföra jobb ställer du in hur mycket du vill att anställda ska fokusera på de olika delarna. För att göra dina anställda bättre på sitt jobb kan du också skicka dem på träning för att höja deras stats, men med det vill de ha mer betalt.

Det känns som att jag pratat om det mesta spelet har att erbjuda egentligen. Som avslutande ord vill jag säga att Startup Panic är ett spel i mängden. Ingenting med det här spelet stod ut för mig egentligen. Det finns inget som är riktigt dåligt med spelet men ingenting som spelet gör ovanligt bra heller. Grafikstilen är en klassisk pixelaktig stil och musiken är väldigt… normal. Om du gillar management spel i denna stil kommer du antagligen gilla Startup Panic men jag tror inte att du kommer komma ihåg det efter ett år.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Startup Panic. Lägsta pris 76 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-01-08.

Recensionsex tillhandahållet av TinyBuild Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar