Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4

av Danny Larsen

Tanks varvat med anime och RPG element är det vi får ta del av när jag har suttit mig ner med Valkyria Chronicles 4. Kan det få mig att ändra uppfattning, jag som inte är så himla bra på eller för den delen förtjust i tur-baserade spel; följ med så ska vi se om jag kan styra tanken rätt och rädda dagen!

I ett krig mellan de Europeiska stormakterna ”Atlantiska Federationen” och ”Imperiet”, får vi följa en liten grupp av soldater som tillhör ”Squad E”. De är en brokig liten skara av soldater med olika personligheter, styrkor och svagheter. Gruppen består av ett gäng som kommer från det lilla landet ”Gallia”. De tre barndomsvännerna Claude (ledare för Squade E), Kai (sniper) och Raz (shocktrooper) skrev upp sig för att slåss mot Imperiet då det attackerade deras hemstad Hafen. Under spelets gång så får man mer information om deras relation till varandra och deras förflutna, då det kommer in fler karaktärer som rör om i grytan såväl som i deras lilla gäng och river upp gamla minnen.

Spelet är ett väldigt färgglatt sådant och ser handritat ut, såpass att det ser ut som man spelar en anime serie (vilket det också finns baserat på spelserien). Det estetiska är ett av spelets starkaste kort, samt att jag tycker att röstskådespelarna gör karaktärerna rättvisa. Musiken är fantastisk och väldigt passande och något som passar bra till spelet och dess alla mellansekvenser. Och här är en av de största problemet jag har med spelet; dess mellansekvenser. Mellan varje uppdrag så får vi ett nytt inlägg i boken (som Claude skriver i, vilket är var vår historia berättas från), där det kan vara 4-5 inlägg som man måste klicka på individuellt på för att se. Detta drar snabbt ner på tempot i spelet och man tvingas sitta och lyssna, klicka på nästa inlägg o.s.v. Jag hade önskat att de istället hade klippt ihop dem till en längre mellansekvens eller gett mig informationen i textform istället, då det är väldigt frustrerande när man precis kommit ut ur en strid och är redo för att ta sig an nästa men istället tvingas stanna upp för att få till sig info i dessa klipp.

I början av spelet (prologen), så får vi väldigt bra information och handledning i hur man spelar spelet, samt tips och hjälp på saker man bör tänka på för att klara av uppdragen på bästa sätt. Så på så sätt så kunde jag snabbt komma in i spelet och det är uppskattat då man slipper lista ut vad tusan man ska göra. Efter prologen så får man komma till en huvudbas där man kan träna och levla upp sina olika typer av soldater (t.ex. sniper, shocktrooper, scout etc ). Där kan man även köpa och uppfinna nya vapen, skydd och uppgradera din tank. Vi kan även här byta ut soldater och ändra på deras vapen. Man får såklart erfarenhetspoäng och pengar efter varje strid beroende på hur bra man gör ifrån sig – vilket kommer väl till pass här.

När det kommer till själva uppdragen så får vi en karta där vi ser startpunkten som vi startar ifrån samt ser några av de fiender som finns på kartan. Till skillnad från vanliga tur-baserade spel så har vi inget rutnät som vi behöver förhålla oss till, utan du väljer vilken soldat du vill använda, och går sedan ner till en tredjepersonsvy där vi kan röra oss fritt på kartan; dock så finns det en energimätare som visar hur långt karaktären kan röra på sig. Under varje omgång så har vi ett antal CP (Command Points) till vårat förfogande. CP är hur många kommandon man kan göra under varje omgång, och om man avslutat omgången med några CP kvar så går de över till nästa omgång. Inför varje karta så gäller det att kolla över om något nytt går att uppgradera eller köpas in, samt kolla in vilken typ av soldat man behöver ha med sig.

För att vara en gamer som inte primärt spelar tur-baserade spel, så måste jag säga att jag ändå hade väldigt kul när jag väl kom in i uppdragen och lyckades klura ut hur jag på bästa sätt skulle ta mig an de olika kartorna och vilka trupper jag skulle ta med mig för att maximera mina chanser att komma ur striden som vinnare. Detta tack vare den handledning och tips man får under spelets prolog. Spelet har ett gameplay där man i lugn och ro kan klura, testa på och komma fram till hur du vill lägga upp ditt spelande för att bästa passa din egna spelstil. Ett bra tips är att alltid spara innan varje nytt uppdrag!


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.

Valkyria Chronicles 4. Lägsta pris 449 kronor (beroende på plattform) enligt Prisjakt.nu 2018-10-24. 

Recensionsex tillhandahållet av SEGA
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar