Sockventure

av Martin "Fyghar" Johansson

Har du någonsin funderat över vart strumporna tar vägen när de försvinner i tvätten? Sockventure besvarar inte den frågan men den leker med idén om en strumphjälte som ger sig ut och letar efter dem. Frågan jag ställer mig är om strumporna som försvinner i den här tvättmaskinen värda att hittas?


När jag väl får börja spela börjar jag först att spela som en pojke som ska plocka upp sina smutsiga strumpor och lägga dem i tvätten. Han får inte spela förrän tvätten är klar och när han beklagar sig över att det här kommer ta jättelång tid säger hans mamma att han får använda sin fantasi under tiden. Helt plötsligt förvandlas tvättmaskinen till en ond tvättmaskin som äter strumpor! Men en strumpa står ut från de andra, och det är upp till denne att hitta och rädda rätt strumpor så att pojken blir glad. Själva premissen är som du precis har läst enkel men samtidigt abstrakt. Jag är gillar dock inte pojken, han känns som en liten gnällspik, samtidigt som strumpan vill hjälpa honom alldeles för mycket med tanke på vilka faror han hotas av inne i tvättmaskinen.

Sockventure är ett plattformsspel som är ungefär lika svårt som Super Meat Boy, vilket resulterar i många, många dödsfall. Trots alla dessa dödsfall är det svårt att klaga på spelet, för nivåerna är väldesignade och när det kommer en ny mekanik förklarar spelet först hur den fungerar. Man kan dock missa den här nya informationen om man inte är uppmärksam, för man behöver interagera med en dator eller en skylt precis innan mekaniken börjar användas. Nivåerna är detaljrika och fulla av faror överallt. Jag vet inte vad andra tycker men om tvättmaskinen brinner på insidan samt skjuter laserstrålar då är det något som har gått väldigt fel. Men det är så det kan se ut inuti denna tvättmaskin vår strumpa ska ta sig igenom för att hitta de andra strumporna.

Med alla dessa saker som händer är det viktigt, likt andra plattformsspel, att kontrollerna känns stabila och svarar bra när man trycker på de olika knapparna. Spelet introducerar nya mekaniker sakta men säkert så man som spelare hinner lära sig dem i en hyfsad takt. Knapparna ligger på bra platser och kommer inte i vägen för varandra, vilket jag tycker känns viktigt när jag har spelat spelet en del i handhållet läge. Vill ju inte att mina händer ska får kramp när jag spelar.

Jag nämnde tidigare att nivåerna är detaljrika och på det hela ser spelet väldigt bra och charmigt ut. Det syns tydligt vart det är farligt och vart det är säkert att befinna sig, även när nya faror introduceras. Jag gillar den lilla detaljen att strumpan byter utseende beroende på senaste strumpan den hittade. Musiken är inte lika tilltalande för mig, men ljudeffekterna är desto bättre. Att bara få höra ett litet klick när man springer över ett hål för att i nästa sekund se eldslågor flamma upp ur hålet gör mycket för min inlevelse. Sen gillar jag detaljen att när strumpan springer runt så dyker det upp “tap tap tap” runt fötterna för att visa att det är ljud där.

Sockventure är ett kul spel som kräver tålamod och tid att lära sig. Det är dock nybörjarvänligt och låter spelaren lära sig i sin egen takt. Det dyker upp en ny checkpoint i varje nytt rum man kommer in i och om man dör i det rummet kommer man bara tillbaka till början av rummet. Om man är intresserade av plattformsspel som Super Meat Boy men tycker det är snäppet för svårt kan jag rekommendera Sockventure som en bra inkörsport för den genren.

Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch-versionen.
Spelet finns även till PC.

Sockventure. Lägsta pris 24 kronor enligt Prisjakt.nu 2022-05-05.

Recensionsex tillhandahållet av Versus Evil.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar