Road 96

av Jesper Gustavsson

För tio år sedan skedde en stor explosion i landet Petrias yttre väggar. Mängder av civila omkom och motståndsrörelsen the Black Brigades blev anklagade för den tragiska händelsen. Året är nu 1996 och det är dags för val. Hela landet är i kaos till följd av den nuvarande presidenten, Tyraks, regi. Runt omkring i landet försöker flertalet ungdomar fly genom Road 96 — den enda vägen som kan ta en bortom landets gränser.

Det är här du kommer in i bilden. Under spelets gång får du ta del av ett antal ungdomars kamp för att nå Road 96. Dina resor tar form i spelets sju kapitel, där varje resa är en procedurellt genererad roadtrip längs Petrias vägar. Alla resor leder till samma destination, men vägen dit och vilka du stöter på skiljer sig en del. Eftersom du är en ungdom har du knapert med pengar och kan därför inte resa hela vägen på en gång utan måste göra stopp längs vägen för att spara ihop pengar och mätta din hungriga mage. På de här stoppen kommer du att stöta på en skara udda och intressanta karaktärer. Till exempel den supersmarta, fjortonåriga datahackern Alex och det superkända nyhetsankaret Sonya Sanchez. Utan att gå in på spoilers har dessa karaktärer kopplingar till varandra som uppenbarar sig ju mer du spelar och det är dessa kopplingar som för berättelsen framåt och får mig att vilja spela vidare.

En karta över din resa…


En polis du stöter på längs vägen…

När du löst ett uppdrag under ett stopp kan du ta dig vidare till nästa destination. Det finns lite olika sätt att ta sig framåt på. Du kan antingen gå till fots, lifta med någon eller ta en buss alternativt en taxi. Om du hittat nycklarna till någons bil på stoppet kan du dessutom välja att sno en persons bil och ta dig vidare på det sättet. Om du går till fots kommer du inte särskilt långt och dessutom tröttas du ut och din livsmätare sjunker. Jag använde bara det här alternativet om jag verkligen inte kunde välja något annat på grund av att till exempel ingen ville plocka upp mig eller om jag inte hade råd att åka buss. De andra alternativen är dock mycket mer intressanta och gynnsamma, eftersom de för berättelsen framåt.

Om du har tur kan din död innebära att du låser upp nya förmågor…

När du liftar med någon eller sitter i en buss får du delta i konversationer med spelets udda karaktärer och genom att göra olika dialogval kan berättelsen ta olika vändningar. Om du har otur kan dessa vändningar till exempel innebära din karaktärs död eller att du blir hittad av polisen. Oroa dig dock inte alltför mycket om så blir ditt öde, även om du dör förs berättelsen framåt. Om du har tur kan din död innebära att du låser upp nya förmågor som hjälper dig ytterligare, till exempel förmågan att bryta upp lås eller att du får ytterligare dialogval som kan hjälpa dig i kniviga situationer. Jag tycker om dessa roadtrips eftersom jag aldrig vet vilken vändning de kommer att ta eller vilka karaktärer jag kommer att stöta på längs vägen. Till en början tycker jag det känns lite åt det monotona hållet, men ju mer jag spelar, desto mer engagerad blir jag och lusten att ta reda på mer om de enskilda karaktärerna växer sig starkare och starkare. 

Lifta med en 14-åring!

Road 96 ses ur en förstapersonvy och du går runt i miljöer och interagerar med objekt och deltar i konversationer. Kontrollschemat är lätt att greppa både med handkontroll och tangentbord. Ibland varierar gameplayet lite mer än så när du ska lösa diverse pussel och delta i olika aktiviteter. Det kan till exempel vara att jobba på en bensinmack för att slippa att bli tagen av polisen, lista ut vem en mördare är genom att observera olika ledtrådar eller att spela Air Hockey mot en snubbe på en bar. De här aktiviteterna ger dig pengar som du kan spendera på mat för att hålla din karaktärer vid liv. Vilka aktiviteter du får ta del av varierar även från person till person eftersom spelet är procedurellt genererat. Varje genomspelning är därmed olik den andra och det finns ett stort omspelningsvärde vilket jag uppskattar. Även om du kan klara spelet på sex-sju timmar finns det betydligt mer speltid än så om du vill se allt. 

Något jag lade märke till relativt snabbt var hur pass bra ljudbilden är. Ljudet markerar tydligt när spelet håller på att bli intensivt. Pulshöjande ljud får mig att förstå att mina val verkligen spelar roll i dessa scener. Musiken är dock inte särskilt märkvärdig. Vi hör ganska typisk “roadtripmusik”, som varken är bra eller dålig i mina öron. 

Utseendemässigt är Road 96 kanske inte det snyggaste spelet du kommer att spela. Karaktärsmodellerna och miljöerna ser lite leriga och stela ut, vilket visar på att spelets budget troligtvis inte är särskilt stor. Inga konstigheter, eftersom spelet är utvecklat av en indiestudio.

Allt som allt tycker jag att Road 96 är ett bra spel med ett unikt koncept som jag inte sett alltför ofta i spel. Berättelsen är intressant, liksom de udda karaktärerna som har oandade kopplingar med varandra och världen. Om du gillar ett spel med mycket story och möjlighet att påverka händelseförloppet kan jag rekommendera att ta en närmare titt på detta. 


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Spelet finns även till Nintendo Switch.

Road 96. Lägsta pris ca 200 kronor enligt Steam 2021-08-20.

Recensionsex tillhandahållet av Digixart.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar