Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Battle Worlds: Kronos

Battle Worlds: Kronos

av Martin "Fyghar" Johansson

Krig är inget okänt fenomen inom spelvärlden och det kommer ständigt ut nya spel med krigstema. Battle Worlds: Kronos är ett spel från 2013 som nu har släppts även till Nintendo Switch; frågan är hur det står sig idag.


Battle Worlds: Kronos är ett strategispel där en spelare först gör sina drag, sedan gör nästa spelare sina och så fortsätter det. När det gäller kontrollerna så fungerar de bra, för det mesta. Varje enhet man kontrollerar kan göra två handlingar: skjuta eller förflytta sig. Det finns även specialhandling som kallas för ”Jokern”; vilket är en handling som kan låta enheten antingen skjuta eller förflytta sig en extra gång, beroende på vad som passar. Det är dock inte alltid så smidigt att få enheterna att göra som man vill utan det är ofta jag flyttar på en enhet istället för att anfalla, detta händer särskilt ofta när jag spelar bärbart och inte riktigt ser ordentligt. Ska även nämna att spelet har touchkontroller för när man spelar bärbart, inget jag direkt använde men det jag använde fungerade bra.

Man har vissa uppdrag att genomföra, ett primärt plus ett eller flera valfria och för att klara av nivån måste man klara av det primära uppdraget. Man kan alltid komma åt den här informationen under tiden man spelar, och ihop med den informationen får man även reda på hur situationen ser ut just nu. Vad man dock inte får reda på är att det finns extra bonusar att tjäna in om man sköter sig bra under de olika nivåerna. Det är först i slutet man får reda på att man lyckades bra när man ser att man till exempel klarade av nivån under ett visst antal rundor.

Man får bra information om hur läget ser ut

Storyn i spelet är simpel, det pågår ett krig där jag som spelare tar upp rollen som befälhavare hos House of Telit och styr mina trupper i ett krig mot Yerla Inc. Mitt i allt krigande pågår det även drama där befälhavare försöker tävla om vem som kan klara av sitt uppdrag snabbare och kallar mig för fegis när jag inte vill delta. Nu är det visserligen ett spel för mig, men det är ju ett riktigt krig för honom, så att han ens får vara kvar som befälhavare förvånar mig något otroligt. Utöver detta finns det dessutom en nyfiken reporter som kontaktar en i tid och otid när man befinner sig mitt i striderna för att ställa frågor som om man har hur mycket tid som helst. Spelet försöker återspegla ett dramatiskt krig, men den känslan försvinner hela tiden när de kastar in andra saker som minimerar hela kriget.

Det tog tid för mig att komma in i spelet, mestadels för att jag inte läste informationen jag fick, så det var ju enbart mitt fel. Dock så upptäckte jag snabbt att det här spelet inte är för det bärbara läget eftersom det är så mycket man ska hålla koll på, och när man spelar på en 6″-skärm så kommer man missa mycket, särskilt när enheter försvinner i bakgrunden på grund av grafik och färgval.

När jag ändå  pratar om grafiken så kan jag säga att min första tanke var det grafiska valet verkar vara inspirerat av Starcraft, som släpptes 1998. Det här släppes första gången 2013 och vissa grejer ser bedrövliga ut 2019. Jag tycker dock att spelet ser mysigt ut när jag väl spelar det, men som jag nämnde tidigare så smälter trupperna in i bakgrunden så man inte ser dem, speciellt när man spelar bärbart. Jag spelar mest bärbart, men även när jag spelar på min 55″-TV händer det att jag tappar bort trupper.

Musiken är ok. Det finns ingen större variation och många gånger försvinner den bara i bakgrunden för att sedan påminna spelaren om att det finns dramatisk musik som spelar i bakgrunden genom att spela upp samma stycke hela tiden. Ljudeffekterna är inget särskilt de heller, maskinerna låter som maskiner när de rör sig och det låter när de skjuter, men jag har svårt för att båtarna låter likadant som bilarna. Vart är ljudeffekterna för vattnet?

Trots allt som arbetar mot spelet är det ändå rätt kul att spela om man ger det tid, men det är tufft och säger redan i början att det inte kommer hålla mig i handen. Så om det inte går som jag vill så är det för att jag inte läste ordentligt eller gjorde dumma drag.

Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch-versionen.

Battle Worlds: Konos. Lägsta pris 39 kronor (PC) enligt Prisjakt.nu 2019-07-21.

Recensionsex tillhandahållet av THQ Nordic.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar