Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta Razer DeathAdder V2 Mini

Razer DeathAdder V2 Mini

av Fredrik Olsson

Få gånger har en mus framkallat sådan affektion bara utifrån sitt utseende, som Razers nya DeathAdder V2 Mini. Låg, slimmad och ledig glider den ur sin kartong, och går direkt in i arbete! Är detta den mest optimala gamingmusen för en Laptop som någonsin gjorts? Eller är det bara ytterligare ett tillfälle att suga ur slantar ur intet vetande fanboys? Dags att gå rakt in i en hektisk Doom Eternal match och se vad den går för!


Razer har under senare tid släppt ett gäng produkter som fokuserat på bärbart spelande – och framförallt i en smäcker och liten form. Så precis som med vårens recension av Razer Viper Mini, så är även denna lilla gynnare på pappret minst lika effektiv och prestationsinriktad som dess systermus. Det jag dock frågar mig själv här och nu, sittandes med denna mus under handen är framförallt vad som kompromissats med, då denna mus är en förminskad version av den fantastiska DeathAdder V2 som också den släpptes i våras. Den musen erhöll högsta betyg, men om nu Razer antagligen behövt dra ner på vissa områden, vad är då kvar i denna mini variant?

Storlek är inte allt!

I direkt jämförelse med den fullstora DeathAdder V2, så har denna mini variant dragit ner storleken på alla håll och kanter. Bredden har dragits ner med cirka 7 mm (nu 65,4 mm), höjden har dragits ner med cirka 4 mm (nu 38,5 mm) och grepp bredden* cirka 3 mm mindre (nu 56 mm). Allt som allt är det alltså en tydlig skillnad – som måhända kan verka väldigt liten då det handlar om millimeter, men tänk på att greppet kring en datormus utan problem kan märkas omgående om du är en van spelare. Så ja, summa summarum… den är mindre och det märks direkt!

Greppbredd*
Avståndet mellan de två punkterna på vardera sidan av musen där du griper tag i den. Med tanke på att positionen för de två punkterna är något annorlunda för varje användare, visas ett genomsnitt av olika breddgreppslägen – detta kallas då greppbredd, d.v.s. de platser där dina fingrar bör träffa yta, till skillnad från ren bredd, som i regel är på dess bredaste punkt.

Så om det nu märks, är det av ondo? Egentligen inte, syftet är portabilitet, och enkelhet, och där träffar DeathAdder V2 mini rätt. Dess proportioner upplevs välbalanserade, och gör att musen ligger bra i handen – till och med hos mig med relativt stora händer. Det som egentligen är att klaga på är höjden som ärligt talat känns för snål. Jag hade gärna sett att de bibehållit höjden, och bara dragit ner på sidorna – men då tappar den lite av sin idé om att vara en ”mini”-mus.

Men här kommer vi till prestandan, som levererar en precis och snabbmanövrerad mus. Dess DPI på 8500 når knappast originalet DeathAdder V2 (20000 DPI), men det räcker gott och väl. Det tydligaste är dock avläsningen, som nu halverats mer eller mindre – och vad det innebär är att musens rörelser över skärmen känns aningen mer inexakta än sin systermus, även om det fortfarande är en alldeles utomordentlig styrning för sig själv. Men som sagt, någonstans var de tydligen tvungna att dra ner på något…

Komforten lär passa yngre, och likaså det numera nära nog ikoniska utseendet, som med sin nattsvarta färg, och tydliga RGB logga lätt signalerar vad det är för mus och samtidigt vad man bör förvänta sig. Men det är också här jag tappar lite tilltron till musen – inte så mycket utifrån dess prestanda, utan enbart utifrån dess pris. I nuläget finns den i svenska butiker för samma pris som den större DeathAdder V2, vilket gör att den tappar lite. För om miniversionen inte kan få se en styckning i priset, varför inte bara köpa den ”vanliga” modellen. Med det sagt så ser jag att Razer på sin egen butik snarare ger en prisskillnad på cirka 200 kronor – som även det känns lite väl snålt. Jag kan tycka att denna mus borde hamna i en prisklass mellan 400-500 kronor… men detta är dock enbart utifrån prisjämförelse, utan att ta i beaktning dess kvaliteter.

För om vi bortser från prisskillnaderna, så kan jag å andra sidan inte neka dess kvalitativa design, raska hantering, och till och med det faktum att Razer nu kör fullt ut med en extremt lätt tygkabel – något som jag lärt mig på sistone vara bland det bästa som går att få på datormöss. Sedan att vikten enbart är på 62 gram (sett till musen) gör att man förstår än mer hur smidig den är under spelsessioner. Dess höger- och vänsterknapp har en skön touch, samt ett lågmält klickande, och de ytterligare två sidoknappar som finns känns enkla att nå – och bör vara tillgängliga oavsett vilken storlek ni har på er hand.

Så är det så att ni faktiskt vill ha en mindre mus för ert spelande, kanske är ni mer on-the-go, och vill slänga med den aningen mer smidigt i er väska innan ni beger er till ett LAN eller mästerskap, ja då lär DeathAdder V2 Mini ligga som handen i handsken. Och ja, som jag märkte medan jag sköt demoner i Doom Eternal; det går snabbt, smidigt och exakt nog för en vardaglig spelare som mig – så då lär den vara ett bra tillägg även för dig som vill ha något litet att sikta med…


Specifikation
 • 8500 DPI optisk sensor med hög precision
 • Upp till 300 tum per sekund (IPS) / 35G max. acceleration
 • Razer DeathAdder-härledd ergonomisk design optimerad för mindre handstorlekar
 • Razer ™ optiska musomkopplare med 70 miljoner klick
 • Stora 100% PTFE musfötter (0,8 mm tjocka)
 • Speltilvänt rullehjul
 • On-the-Fly-känslighetsjustering (standardsteg: 400/800/1600/3200/6400)
 • Inbyggd minnesprofil
 • Razer Chroma ™ RGB-belysning med riktiga 16,8 miljoner anpassningsbara färgalternativ
 • Sex oberoende programmerbara Hyperesponse-knappar
 • Razer Synapse 3 aktiverad
 • 1,8 m Speedflex-kabel
 • Halkskydd av polyuretan (0,5 mm tunn)
 • Ungefärlig storlek: 114,2 mm (längd) x 56 mm / 2,2 tum (greppbredd) x 38,5 mm / höjd (höjd)
 • Ungefärlig vikt: 62 g / 0,14 kg (exklusive kabel)

Razer DeathAdder V2 Mini. Lägsta pris 699 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-07-24.

Recensionsex tillhandahållet av Razer.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar