Ant-man

av Fredrik Olsson

Marvels sista tillskott är ett som man inte bör döma efter skalan eller storleken. Det är filmen Ant-man med Paul Rudd, Michael Douglas och Evangeline Lilly. En ”heist” film i marvel universum om en udda hjälte som försöker komma på fötterna men som hela tiden faller snett. Tills Michael Douglas karaktär stiger fram.MV5BMjM2NTQ5Mzc2M15BMl5BanBnXkFtZTgwNTcxMDI2NTE@._V1_SX640_SY720_

Som sagt, så är historien i Ant-man betydligt mindre i skala än säg Avengers: Age of Ultron.
Här är det historien om Scott Lang (Paul Rudd), som efter ett antal år i fängelse för ett  icke-våldsamt rån kommer ut, och ska möta verkligheten. Hans liv har sedan fängelsetiden gått i kras, med fallerat giftermål och utan bra arbeten helt enkelt fallit tillbaka till brottsligheten. Något som han efter sin frisläppning i största mån försökt undvika. Särskilt då hans värld framförallt styrs av att han vill kunna umgås och träffa sin dotter.

Samtidigt som vi introducerats för Scott Lang, så har vi även fått träffa dr Hank Pym, spelad utmärkt av Michael Douglas, som behöver hjälp med att få ut ett specifikt objekt från den elaka Darren Cross. Något som till synes är enbart ett jobb för en bra tjuv, men som kommer att betyda så mycket mer. För hela världen.

Jag vill inte gå allt för djupt på storyn, utan det är något man bör se på biografen själv.
Men jag kan säga att kemin mellan Paul Rudd och Evangeline Lilly, och framförallt säkerheten och bräckligheten porträtterad av Michael Douglas, gör detta till en av Marvels bästa filmer hittills. Filmen har riktigt mycket hjärta, men också mycket komik, särskilt framför av Scott Langs vapendragare Luis, spelad av Michael Peña.

Det är denna blandning av hjärta, komik och heist-spänning som gör denna film så underbar. Att skådespelarna är så bra som de är, gör filmen bara så mycket bättre.

Ska man se på saker som inte var lika bra, så är det huvudskurken, som är mest elak för elaks skull. Motivationen för karaktären finns där; men känns så tunn att den mest blir kuliss till historien.

Effekterna i filmen är riktigt bra, och det känns som att man gått in för att blanda upp datoreffekter med praktiska på en bra nivå. Självklart är det mycket datoreffekter, men det är väldigt bra gjorda. Särskilt den första scenen i filmen, gjorde mig (Fredrik) riktigt överraskad. Helt enkelt bra förvärv av karaktärer till det alltmer populerade cinematiska universum som är Marvel.

Ant-man är en film som man kan se; vuxen såväl som barn. Och som jag personligen måste införskaffa när den väl kommer på blu-ray.

Det är en klar rekommendation att se, ni kommer skratta, beröras och känna spänning.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar