Hem RecensionerFilm/TV Recensioner Star Wars: The Force Awakens

Star Wars: The Force Awakens

av Fredrik Olsson

Den där känslan. Den där känslan av hopp, spänning, sorg, spektakel som bara en film kan ge. Den får du av Star Wars the force awakens!

star_wars_episode_7_the_force_awakens-wide

Redan i första scenen, så står det klart att denna Star Wars film är både liknande original trilogin, samtidigt som den tar sin egen väg. John Williams levererar återigen underbara musikstycken, dock nu med ett helt ny palett av toner. Det finns alltså nya teman, som representerar nya karaktärer. Och även fast dessa musikstycken är nya, så känns de ändå väldigt mycket Star Wars.

Och vad gäller karaktärerna i sig, så får vi träffa Finn (som är en flyende Stormtrooper) samt Rey som bor på planeten Jakku. Båda är väldigt välspelade och tillför väldigt mycket till att göra filmen så bra som jag tycker den är. Finn (spelad av John Boyega) gör en roll som spänner över ett vitt spektrum av känslor; humor, action och bra dialog för honom vidare i filmen. Precis som karaktären Rey (spelad av Daisy Ridley) gör en rolltolkning som kommer stå sig i många många år. Att hon är en relativt ny skådespelerska, märks inte.
Hon realiserar sin karaktär fullt ut, och är en av filmens starkaste stjärnor.

Sedan har vi Kylo Ren (spelad av Adam Driver); ÄNTLIGEN!
Äntligen en ”villain” som är nyanserad, mänsklig, monstruös och välspelad.

Hans porträtt är riktigt bra, och får många av de tidigare pseudo skurkar som Darth Maul och Count Dooku att falla så himla platt. Det är inte längre en elaking som väntar i tredje akten för att bli ituskuren av en ljussabel och ramla ner i ett hål.
Hans karaktär byggs upp med mystik men ges plats att växa och framförallt ges förståelse för hur han är.

Som ni märker så går jag inte in så mycket på story här; det får vi ta framledes i Nördliv podden; självklart pga att jag inte vill spoila. Men framförallt för att jag vill att man ska gå in i filmen så ovetandes som möjligt.

Star_Wars

För jag kan säga att även om du sett trailern, så har du ändå inte riktigt koll på vad som händer. Saker är inte som man tror ibland helt enkelt.

Men en sak är säker; storyn är bra även om den har några ”upprepningar” så att säga från original trilogin. Men det känns inte tvunget och styltigt som i de bedrövliga prequel delarna, utan allt framförs på ett otvunget och berättarvänligt sätt.

JJ Abrams har i denna film kombinerat humor, action, bra storytelling, bra effekter (de kör väldigt mycket praktiska effekter) och framförallt, bra skådespeleri till en av de enligt mig bästa Star Wars filmer sedan Jedins återkomst.

Det roliga i kråksången är att filmen är bra oavsett om man gillar Star Wars eller inte.
Och då menar jag inte att filmen inte känns Star Wars, utan bara att pacing, story och humor faller så pass rätt att den kommer uppskattas av vem som helst.

Jag personligen kunde inte låta bli att bli gråtmild under vissa bitar av filmen, och kände mig tung i kroppen när jag gick ut från salongen. Dels på grund av vad filmen gjorde med den värld av karaktärer och idéer som kommer från original trilogin, men också så klart för vad som händer i historien och den effekt på dig som tittare.

Jag persnligen har växt upp med Star Wars, och det har en särskild plats i mitt hjärta; och även om jag därför kan påstås vara allt för fanboy för att ge en mer rätt och riktig recension, så är jag ändå såpass åldersstigen och van vid att se både bra och dåliga filmer, för att inse att denna film kommer funka för många olika människor.

Om man ska se på saker som inte var lika bra; det obligatoriska ”rymd-striden” förstår jag känns igen. Men i stunden som det händer, så händer andra saker som är filmens egentliga fokuspunkt. Så det blir mer av en backdrop.

Filmen är alltså inte felfri, den har endel saker som känns igen, men det går inte att undgå att detta är Star Wars när det är som bäst.

Att jag och min dotter Ice går ur biosalongen och båda (och många andra som jag hörde där) först uttrycker simultant ”- Vad tusan, måste vi vänta två år till nästa del!!”.
För filmtittandet gick allt för snabbt (kändes det som) och vi vill ha mer nu.

Det är den bästa känslan efter en film! Se det som ett betyg i sig!

PS. Mina farhågor om att BB-8 (Droiden) skulle vara dålig och en dålig kopia av R2-D2, dom slapp jag. Han var underbar. Och jag ska köpa mig en sån 😉


 

Lyssna längre fram på vår podcast Nördliv för en mer spoilerfylld episod; så håll ögonen öppna efter det…

Men vad tyckte ni om nya Star Wars, maila in och berätta på info@nordlivpodcast.se
Har jag helt rätt/ helt fel, berätta vad du tycker vetja!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar