Hem RecensionerFilm/TV Recensioner The Commodore Story – Changing the world 8-bits at a time | Dokumentärfilm

The Commodore Story – Changing the world 8-bits at a time | Dokumentärfilm

av Fredrik Olsson

The Commodore Story tar oss genom åren som formade hemdatorindustrin till något fantastiskt, som sprängde gränserna för vad man som hemanvändare faktiskt kunde ha. Denna dokumentär tar därför oss genom Commodores start, ända till den slutgiltiga slutet. Men frågan är….är Commodores datorer verkligen döda?

Den brittiska dokumentären ”The Commodore Story”  är tydligt ett passionsprojekt, men det ger insikt till ett av spelindustrins mest inflytelserika företag genom tiderna. Vi får insikt till hur företaget drevs, hur den polskfödde Jack Tramiel (grundare av Commodore) skapade och drev företaget, till hur det kom att bli den gigant det skulle bli, men framförallt ger oss inblick i vilka människorna var som skapade dessa datorer.

Som dokumentär sett, så har den brister, det är en hel del ”talking heads”, d.v.s. människor som pratar rakt in i kameran, och ljudmässigt så ligger nivåer på ett tekniskt plan illa till ett par gånger, men berättelsen och engagemanget lyser igenom.

Att vi får ta del av skapelseberättelsen för både C64, Vic-20 och Amiga 500, är väl berättat, från personerna som var med under tiden. Men framförallt tar dokumentären tid med att belysa många av de personligheter som arbetade under Commodore loggan.

Bil Herd – Dataingenjör för Commodore

Det är en dokumentär på över två timmar som serveras, och är intressant inte bara för nostalgiker, men även för de flesta, då den visar upp hur en bransch som i dåläget (sjuttio- och åttiotalet) såg datorer som arbetsdatorer, och hur en hemdator bara inte troddes kunna säljas.  Att grundaren Jack Tramiel slutade på Commodore och startade Atari 1984, visar också på hur djupt det nu långt glömda Commodore vs Atari fejden gick.

Ghostbusters – ett av många spel till Commodore 64.

Hur som helst, dokumentären går in under djupet på inte bara uppkomsten av Vic-20, C64 och 16/32 bitars Amigan, utan ger oss förståelse till hur dåligt management av ett bolag, som trots stora visioner och stor påverkan ändå kan gå i graven. Allt från aspekterna kring det tekniska, till eldsjälarna som än idag samlas kring hemdatorerna, samt även SID musiken som uppkom gås igenom.


Du kanske också gillar