Hem RecensionerFilm/TV Recensioner The Age of Adaline

The Age of Adaline

av Fredrik Olsson

I denna film sätts tonen ganska omgående, när en kvinna blir tidlös i en bilolycka. Det som sedan följer är henne resa genom livet som evigt ung.

Blake Lively heter skådespelerskan som gör titelrollen Adaline Bowman. En kvinna som genom en bilolycka och en exakt tajmad situation görs tidlös och aldrig åldras. Något som sker i början av 1900-talet och ger effekter i hennes liv, som hon aldrig skulle anat. Regeringen intresserar sig för henne, och hon kommer fram till att behöva fly. Något som ger effekter i hennes privatliv så klart.


Filmen är som ni märker en udda fågel, på det sättet att den inte skriver publiken på näsan genom att fokusera på hur hon blev tidlös, utan mer på vad det skulle ge för konsekvenser; för nära och kära, för henne själv och hur man skulle ta itu med det.

Det är här som skådespeleriet kommer in; för en sån här film kunde mycket lätt ha blivit väldigt fånig, men Blake Lively tacklar denna roll oerhört bra. Så pass att jag faktiskt blev lite kär i hennes karaktärs visdom och känsla för världen. Blake Lively gör helt klart sin bästa roll hittills med denna och lyckas förmedla allt från vad en så pass ålderstigen kvinna (till åren i alla fall, inte utseendet) har för erfarenheter, men också skörhet, förståelse och framförallt hennes sökande efter att få ett liv som faktiskt betyder något.


Filmen i sig håller bra standard i övrigt; den är vemodig och fint filmad om en enkel i sin kinematografi, och det den vill förmedla, gör den via sina skådespelare.

Överlag så är detta en bra film; jag tror inte den skulle vinna någon Oscar, men med sitt gedigna arbete, både i regi och skådespeleri, tillsammans med sin melankoliska och vemodiga historia om en kvinna som inte får någon ro, så kan jag inte annat än rekommendera denna film. Bör även noteras att Harrison Ford är med i en av sina bästa roller på många år också; något som jag inte går in på mer exakt, då det riskerar att spoila saker och ting. Hur som helst, se filmen, inte bara för Blake Livelys porträtt (och skönhet, hon är bra vacker den tjejen), utan för att filmen är en skön feelgood film, med vemod och bra drama.

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar