Hem RecensionerFilm/TV Recensioner Kortfilmsrecension: Dead Love (2012)

Kortfilmsrecension: Dead Love (2012)

av Emil Levin

Det är inte ofta jag får en begäran om en recension. Särskilt inte från skaparen/skaparna bakom filmen i sig. Det hände två gånger nu på under en månad och det är med glädje jag tar mig an dessa tu filmer.

Den första är lite speciell eftersom det är en kortfilm och man får tänka om lite när man recenserar en sån. Storystrukturen är lite annorlunda mot större produktioner eftersom en kortfilm har mycket kortare tid att berätta sin historia på och ofta en minimal budget att jobba med. Många kortfilmer (inklusive mina egna) väljer att endast porträttera en isolerad situation för att slippa tidshopp och för många miljöombyten. Sen finns det filmer såsom Dead Love (2012). Dessa anser jag ofta vara mer våghalsiga eftersom de är större i både sitt tänk och miljö. Visserligen utspelar sig Dead Love endast på ett ställe, eller rättare sagt i en byggnad, men de förflyttar sig i princip överallt i sagd byggnad.

Vad handlar Dead Love om då?

Om tre människor egentligen – en vaktmästare, Petunia och hennes älskare, Franz-Oscar.
Vad har dessa tre gemensamt? De har tillbringat stora delar av sina liv på samma plats. Ett badhus. Under en eldsvåda 15:e juli, 1903 avlider Petunia när hon skyndar efter Franz-Oscar in i badhuset när han ska rädda fler liv från elden. Vad som händer Franz-Oscar sen får vi inte veta, men vi kan anta att han inte levde lycklig i resten av hans liv. En sorglig historia som påminner om många vi hört innan.

Kan ni räkna ut vem som hemsöker badhuset? Precis, vår kära Petunia.
Kommer hon och hennes älskade någonsin bli tillsammans igen?
Det återstår att se.
En intressant sak är att badhusets nuvarande vaktmästare verkar vara en kroppslig reinkarnation av Franz-Oscar. Vilken tur för vårat kära spöke kan man väl säga!

Skulle man börja överanalysera storyn så förstör man den charm som filmen bygger upp, det är inte den typen av film som man ska finna något djupare med eller i. Det är en mysig liten spökhistoria, ta den för vad den är och ni kommer ha drygt 20 kul minuter framför er. Angående längden kan jag väl tycka att den känns lite lång med vad den erbjuder rent innehållsmässigt. Det är inte en jätte actionspäckad film så dess drygt 20 minuter hade kunnat kortas ner för en effektivare berättelse. Funkar den som den är? Ja. Hade den kunnat funka bättre? Ja.

Som komisk romantisk spökhistoria funkar den på det planen att den är rätt komisk, lite mysig men dock inte särskilt ryslig. Det kanske inte är tanken heller och spökaspekten funkar ändå riktigt bra! Men förväntar inte en skrämmande spökhistoria för det är det inte. 
Däremot sätter ljuset en perfekt stämning och miljön gör mycket för känslan i sig. Inspelad på Hagabadet i Göteborg men inte låst till platsen, om ni förstår vad jag menar. Det känns som att historien skulle passa in på vilket badhus som helst – vilket är en bra grej! Historien är klassisk, den är romantisk och den kan höra hemma på fler ställen än ett.

Bildmässigt är filmen otroligt vacker. Vissa bilder känns lite lustiga dock. Mycket saker sker i helbilder som hade funkat bättre om man klippt närmare eller bytt vinkel. En helbild blir i längden tråkig och innehållslös trots vad som sker i den om det som sker inte är grandiost. Det är kanske vackert, men trist. Däremot funkar de flesta halv- och närbilder utan några som helst problem och ser ofta fantastiska ut. Ljudet är dock undermåligt genom större delen av filmen, men inte så illa att man inte hör vad som sägs eller sker. Soundtracket däremot är helt otroligt och även om ni inte är intresserade av filmen i sig så rekommenderar jag er att se den bara för musikens skull – så bra är det.

När det kommer till själva spöket och dess effekter kan jag inget annat än applådera en aning. De är fantastiskt snygga för en film med minimal budget och ser inte billiga ut. Reflektioner och bra keyframing säljer effekterna riktigt väl.

 

 

Sammanfattning

Kort och gott kan jag rekommendera er att ta en titt! Filmen är som sagt ca 20 minuter och det är den värd från tittarens sida. Jag saknar en starkare story, men vad den har är vackert och välgjort. En riktigt mysig lite film om spöken och romans.

Filmen är tillgänglig gratis på Youtube och jag rekommenderar er att ta en titt här eller i spelaren ovanför recensionen!

Du kanske också gillar