Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Monster Energy Supercross 3

Monster Energy Supercross 3

av Emil Nordström

I Monster Energy Supercross 3 kör du cross. Jag har knappt ens kört en moped och har noll sportintresse. Därför såg jag detta som en intressant utmaning. Tänk om mitt kall, min passion och min kärlek faktiskt fanns i motorspel?


Spelet har en lite skakig start med att först låta dig skapa en karaktär för att sedan kasta ut dig rakt ut i en tutorial. Karaktärsskaparen är inget unikt, du kan ändra ansikte, nummer på tröjan, accessoarer, namn och det är typ allt. Jag kanske bara är känslig men jag gillar att kunna fixa och dona med inställningar innan jag startar spelet men i detta fall kastas du ut i en tutorial som är minst sagt tunn. Spelet visar dig de grundläggande kontrollerna och hur du gör en bra start och det är allt. Sedan kastas du ut i spelet likt en speedad svanunge. Jag kom på 20:e plats under tutorialen.

Duncan Coolz från Minnesota!

Jag får chansen att välja vilken tillverkare jag vill ha av cross (det finns många). Som den svennebanan jag är så väljer jag givetvis Husqvarna. Sedan hoppar jag in i career mode. Spelet har ingen story utan du spelar turneringar för att vinna prestige, crossmodes och diverse accessoarer. Du signar kontrakt och klättrar på stegen. Det känns stabilt om än ganska standard.

Monster Energy Supercross 3 känns väldigt arkadliknande. Kontrollerna är lätta att lära sig och banorna har en viss inlärningskurva. Vilka kurvor är svåra, vilka hopp ska jag gasa extra på etc. Spelet känns bra att spela med tangentbord men med det sagt så är spelet svårt för mig som nybörjare. Man kan justera så många småsaker med ens cross att jag blir korsögd. Lägg sedan till en väldigt svår AI (jag kom oftast på 5-7:e plats på enklaste AI:n). Som plåster på såren finns dock en rewind feature så att om du missar ett hopp så kan du spola tillbaka ett par sekunder för att försöka igen. Missar du ett enda hopp eller trillar i en kurva kan hela racet vara kört.

Måste köra fort!

Musiken är vad man väntar sig. Blandad hiphop, rockmusik och lätt elektrodunk. Det hade varit kul om man kunde sätta in sin egna musik att ha i bakgrunden.
Även om jag inte är målgruppen för detta spel så är det fortfarande något med det som får mig att fortsätta att spela. Det har den där “just one more race” känslan som jag fick som barn när jag spelade gamla Need For Speed spelen.

Utöver career mode så finns det enstaka race, single events, time attack, compound (för trickkörning och co-op), championships och till sist utmaningar. Det finns med andra ord en hel del att göra här. Om man sedan blir varm i kläderna finns det även multiplayer. Jag testade en gång och kom näst sist så jag håller mig nog till singleplayer ett bra tag till.

Grafiken är bra. Regneffekterna är snygga, 3d-modellerna känns verkliga när man kör och terrängen anpassar sig efter hur man kör på den. Även ljudbilden är bra och det känns som att man verkligen kör cross (även om jag aldrig har gjort det). Något som var glädjande var att trots att spelet är gjort i Unreal engine så har utvecklarna motstått frestelsen att missbruka lens flares och annat som kan distrahera dig från körningen.

Snälla trilla inte snälla trilla inte

Sist men inte minst vill jag beröra något som förvånade mig. Monster Energy Supercross 3 presenterar en feature att man kan spela med en kvinnlig karaktär. Detta borde inte vara en feature utan en självklarhet. Speciellt då man väldigt sällan ser sin karaktär utan hjälm och att man spelar sig själv och inte en kändis.

Jag är som sagt inte målgruppen för detta spel. Likväl kan jag finna glädje i dess arkadliknande spelsätt. Dock rättfärdigar det inte närmare 500  kr på Steam. Med det sagt så verkar spelet vara ganska djupt om du gillar att justera detaljer ner till de finaste marginalerna. Så är du ute efter en arkadliknande upplevelse ska du nog leta efter ett billigare alternativ. Är du inbiten motor crossnörd så är nog priset rättfärdigat.

Specifikation

Denna recension baseras på Steam versionen. 

Monster Energy Supercross 3. Lägsta pris c.a 500 kronor enligt Steam 2020-02-23.

Recensionsex tillhandahållet av Milestone.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar