Forza Horizon 4

av Fredrik Olsson

Genom leriga grusvägar, varma färdrutter jäms med den engelska kusten, lövbeklädda höstlandskap eller iskalla snömotiv – här är det nya Forza Horizon 4. Ett bilspel där årstiderna växlar och faktiskt för med sig tydliga skillnader i hur ens fordon reagerar och känns. Säsongen är här för nya Forza!

Den silverfärgade Porschen får precis grepp på asfalten, efter den flugit över åkrar, vattendrag och nära nog skrämt ihjäl de får som i godan ro betat där. Hastigheten är nu äntligen hög nog efter att ha tagit en lång sats ute i den engelska landsbygden. Motorn toppar och pistongerna poppar, hastigheten är i topp och framför dig – så närmar sig den ramp som du siktat in dig på. Plötsligt är du mer flygplan än bil, och metermätaren snurrar i raskt tempo. Ska detta bli det hopp som ger mig tre stjärnor i denna utmaning? Ja, jag fick ett hopp på nästan 250 meter, så det gick bra. Synd bara att jag landade i en trädkrona. Men det är lugnt, denna är nu klar trots det, och jag kan vända blicken mot de ytterligare hundratal av pluppar som gömmer ett race, spelmoment eller hemlighet på spelets enorma karta.

VAD ÄR DETTA EGENTLIGEN?

Som ni säkert förstår utifrån föregående text – detta är ett arkadbilspel där du ges en enorm öppen värld, med utmaningar runt varje kurva. Om det så är i singelspel, co-op, PvP eller tidsutmaningar – Forza Horizon 4 dryper av lägen, skyltar att köra på och bilar att köpa. Allt detta är dessutom placerat på den brittiska landsbygden, som ger en varierad miljö – där du får i princip känna av hela spektrat av engelsk natur.

Spelet är dessutom inte tomt; överallt åker NPC bilar, och dessutom AI-drivna versioner av dina Xbox kompisar. Sett till spellägen och saker att göra så är det ärligt talat överväldigande mycket – i alla fall efter man spelat fem-sex timmar när saker och ting på riktigt öppnas upp i spelet. Med över 450 olika licensierade bilar så finns det gott om variation, så till den grad, att du även kan uppgradera bilar, ändra detaljer kring din karaktär och hitta gömda lador med ytterligare bilar, ja som du märker; spelet är enormt.

Men ett bilspel är inget utan en bra fysikmotor, och förmågan att balansera mellan autentisk körkänsla och ren och skär underhållning. Vilket jag glatt kan säga, sköts fenomenalt bra i detta open-world RPG i bilform. Bilarna känns alltid unika, och det tillsammans med det förstörbara landet – gör att det är underbart att köra bilarna. Tävlingarna varierar, med allt från rena rallyn, varvbanor, dragrace och stunts till att jaga tåg, åka Warthogs i Halo miljö och jaga överljudsplan. Spelets ambition är milt sagt hög, och tack och lov så levererar det på så gott som alla plan.

När det kommer till det yttre, så är det hisnande vackert. Som Xbox Play Anywhere titel, så finns fördelen att man kan spela på både Xbox One eller PC, och för en gångs skull så kan jag säga att spelet är väldigt optimerat för PC. Visst får man stå ut med Windows Store, men spelet, ja det flyter på riktigt bra. Och skulle du inte ha en Gaming-PC så funkar det minst sagt lika bra på Xbox One – främst på grund av den goda optimeringen.

Kontrollen känns omedelbar och bilarna uppför sig utefter sina specifikationer. D.v.s. en bakhjulsdriven 60-talskärra är tydligt snårig, medan en fyrhjulsdriven SUV lätt tar sig igenom alla typer av terränger. Ja, på det stora hela finns det inte mycket att klaga på – varken på gameplay, grafik eller ljud.

Vilken föredrar ni?

Jaga ett tåg….som man gör!

Ett klart köp?

Inget är dock perfekt, inte heller nya Forza. Laddningstider kan vara ett hinder, särskilt på Xbox, och för att inte tala om de moment där man lotsas av ens kollegor eller vänner i spelet. Dessa pratstunder med NPCs som ger dig tävlingar eller rentav skitsnackar, kan sega ner det annars sköna tempot i spelet. Tack och lov är de oftast relativt korta, så det är en detalj på det stora hela ändå. 

Sedan har vi en aspekt som är högst subjektiv, och i vissa fall kan vara ett stort plustecken. Spelet fullkomligen kastar pluppar-på-kartan mot ditt håll, och även om det är tacksamt att det finns saker att göra. Så blir det tillsammans med tidsbestämda tävlingar, månadsrace och ganska stor repetition bland ”uppdragen” lätt tråkigt efter hand. Tack och lov är det långt långt in i spelet denna känsla uppstår, och kan för vissa snarare vara en fördel än en nackdel. Slutligen har vi menysystemet, som i sig inte är dåligt, men det är överbelamrat med så många olika sidor att kolla på, att man lätt tappar bort sig själv där inne. Det är ett gäng flikar med otroligt mycket information, att det blir rörigt om man ska leta efter något specifikt. En aspekt som kan ses över till nästa spel.

Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Forza Horizon 4. Lägsta pris 538 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-09-25

Recensionsex tillhandahållet av Microsoft.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar