Creative SXFI Gamer

av Maxx Löfström

När Creative med pompa och ståt tar fram ett trådat USB-C headset, som ska vara helt frontat för ’gamers’ – ja, då spetsas öronen! Med det sagt, är det dags att omfamna mina späda öron, med vad Creative säger ska vara ett av marknadens bästa spelarheadset. Nåja, vi ska se hur det ligger till med det!


SXFI Gamer kommer med rundade öronkuddar i imiterat läder, som utan problem täcker öronen, och mjukt vaggar in de i en skön komfort – oavsett om det är för korta eller långa spelstunder. Men, som en vis man en gång så, ”-Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet!”, handlar det givetvis mycket om att få ett bra ljud för spel och användning i allmänhet, och nog har det inte genats något här. Detta USB-C gamingheadset ger ett alldeles fantastiskt ljud i sitt stereoläge. Trots att det är digitalt ljud, är det en underbar särskiljning av toner och register – från den lägsta basen till den högsta diskanten, som genomsyrar hela ljudupplevelsen. Headsetet lyckas höja även den mest träliga musiksnutt till ett fascinerande musikaliskt alster, som jag inte hört på länge.

Vilket för oss till headsetets mikrofon, som även den presterar alldeles utmärkt. Visst är det knappast ett headset för podcasting eller dyl., men för kommunikation över nätet fungerar det alldeles adekvat, och dina vänner får ett rent ljud, även om det finns ett svagt surr om man höjer mikrofonens ljudupptagning – det kan ske även den bästa mikrofonen. På det stora hela är det en bred och relativt fyllig ljudbild, som kommer serva spelare väl.

SXFI… vad är nu det?

Men för varje solstråle finns en skugga, och så även i detta fall. Det tråkiga i detta fall, är att det också är ett av headsetets största insäljningspunkter; SXFI. En teknik där du med hjälp av en app på mobilen, fotograferar ditt öra och sedan extrapolerar ett ljud som kommer maximera din ljudupplevelse. Tanken är att skapa ett mer personligt ljud, som anpassar sig efter din anatomi, men dessvärre fungerar inte läget optimalt – inte för mig i alla fall. Visst det kan vara något som är olika för alla, precis som att anatomin från en människa till en annan är vitt skild – men ärligt talat, det hjälper inte riktigt fullt ut. I alla fall när det kommer till film och musik.

För när det kommer till musik och film blir ljudet väldigt ”stort”, i det att det uppfattas ha mer eko och utfyllnad. Ljudbilden blir inte autentisk med det du ser eller lyssnar på, och tappar därmed mycket av wow faktorn. Men med det sagt, i spel fungerar det betydligt bättre. För att vara rättvis är detta ett gamingheadset, så fokus är redan satt i sten i.o.m dess namn: SXFI Gamer.

Här fungerar utfyllnaden av ljudbilden bättre, och skapar en bättre miljökänsla, även om jag alltid går tillbaka till stereoläge, bara för att det är så hiskeligt mycket bättre. Det är en missad möjlighet, men tack och lov har du det fantastiska stereoläget att falla tillbaka på.

Funktionalitet, utseende och sluttankar

Headsetet har knappar direkt på dess undersida, där du smidigt kan ändra mellan SXFI, Battle mode (mer fokuserat SXFI läge för spel) och stereo (d.v.s. att SXFI bara är avstängd). Men även volymreglage, knapp för att sätta på/stänga av mikrofonen, samt en 3.5 mm kontakt om man hellre använder det. Det är alltså aningen sparsmakat, men alldeles tillräckligt för den som bara vill spela, och komma åt grundfunktioner direkt på headsetet.

Om vi tar ett titt på dess utseende, är även det helt godkänt, där dess rundade former och enkla huvudband skänker det en återhållsam ’look’, även om de två ringar av RGB-belysning jäms med sidorna bryter av detta en aning. På det stora hela känner jag att det är ett sunt utseende som kommer fungera för de flesta användare där ute. Sen att Creative även slängt med en USB kabel i kevlar, visar också att de vill att headsetet ska hålla länge och väl.

Men är det då värt att köpa? Trots den motsägelsefulla biten med att SXFI ljudet inte är lika bra som dess stereoljud, skulle jag ändå rekommendera det. I nuläget ligger det runt 1300 kronor (utifrån dess pris på Creatives hemsida), och även om jag gärna sett att det sänkts en aning, går det inte göra annat än att hylla stereoljudbilden. Ja, den tillsammans med en bekväm konstruktion som framförallt känns återhållsam, men med en klick av färg i, gör detta till ett bra headset. Sen att ljudbilden i stereo är härligt detaljrik, gör att slutbetyget höjs ännu mer – trots missen med deras SXFI teknik. Hade headsetet varit dyrare (vilket många med liknande teknik är idag), hade jag varit betydligt mer restriktiv, men som det är nu går det inte annat än att säga att detta minsann inte är någon genväg. Detta är raka vägen till bra stereoljud – det bästa jag hört på länge! 

PS. Det finns en programvara – som heter ”SXFI Control” för PC, där du kan justera EQ och RGB belysning.


Specifikation
Gränssnitt
USB, 3,5 mm stereoingång
Produkttyp
Trådbundet headset
Vikt
Med mikrofon 349 g (12,31 oz), utan mikrofon 336 g (11,85 oz)
Färg
Svart
Frekvenssvar
20–20 000 Hz
Förare
50 mm (1,97 tum) neodymmagnet
Mikrofon
Frekvensrespons: 100–16 000 Hz
Känslighet: – 42 dBV / Pa
Kontroller
Mikrofonavstängning, Super X-Fi, volym, RGB-belysning På / Av

Creative SXFI Gamer. Lägsta pris $129,99 enligt Creative 2020-09-17.

Recensionsex tillhandahållet av Creative.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar