Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Logitech G933 Artemis Spectrum Snow

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow

av Fredrik Olsson

Förväntningarna var milt sagt höga när Logitechs G933 Artemis Spectrum dök upp; ett headset som förenar Logitechs goda programvara med en intressant design, 7.1 surroundljud, och framförallt trådlöshet. Men frågan vi ställer oss är: Håller det hela vägen?

Känsla & Design

Trots en plastig känsla, så är ändå headsetet elegant utformat. Med mjuka former som passar ditt huvud bra, och som (i vårt fall var det den vita ”Snow” versionen) framförallt står ut på gaming headset marknaden, så andas det genomtänkt designarbete rakt igenom.

Dessutom så är det utrustat med LED belysning som kan regleras enkelt via Logitechs programvara. Detta tillsammans med recensionsexemplarets vita design, får det verkligen att stå ut. Dess öronkuddar i tyg passar öronen bra, och med en enorm uppsättning av knappar så är verkligen det upp till dig att ställa in efter eget behag.

Ergonomi

Komforten är – som jag ovan nuddade vid – bra, då öronkuddarna består av s.k. ”memory foam”, som är till för att forma sig bättre efter användarens huvud/öron. I långtidsanvändning så kan dock ett visst tryck kännas över öronen. Självklart så kan du öka vidden för headsetets huvudband och fånga upp detta lite. Sen så är det självklart (som jag alltid tjatar om), något som är högst individuellt, då vi alla har olika huvudformer. Jag har haft det på mig under långa perioder, och måste säga att komfortfaktorn är hög.

Ljudbild & kompatibilitet

Men A och O är såklart ett bra ljud i hörlurarna; och dessa 40 mm drivelement är överraskande rena i sin ljudbild. Särskilt bra är de i balanseringen av låga, mellan, och höga toner. En bra nivå lägger sig alltså redan från start.

Ser vi individuellt på mellanregistret, så är det där det mest faller för mig. Det skapar inte riktigt den där sköna runda ljudbilden, då en nästan artificiell ton infinner sig. Diskant och bas klaras av bra, men märkligt nog så fann jag mellanregistret ganska platt. Men om man å andra sidan ser till helheten, så är det en helt adekvat ljudbild, som framförallt briljerar i 7.1 ljudbilden, som verkligen är påtagligt märkbar. Här har du tillgång till Dolby Surround Sound och DTS, där du på DTS surround även själv kan välja ljudnivåer på respektive virtuell högtalare. Dvs. om du vill höja center högtalarna mer än de bakre, så går det. Det är mest utmärkande i spel och film, där de två standarderna förser dig med bra surround möjligheter som verkligen accentuerar det du tittar på.

Headsetet har för övrigt även stöd för både Playstation 4 och Xbox One; men de skiljer sig lite, då PS4:an kan hantera headsetet trådlöst, medan Xbox One behöver använda den medföljande 3.5 mm kabeln. Märkligt egentligen att Microsoft produkten har sämst kompatibilitet, med fördel för Playstation 4. Men men, så är det i alla fall.

Mikrofon

För er som läst mina tidigare recensioner, så vet ni att jag är en galning vad gäller mikrofonkvalitet. Jag har fått det utifrån all min hantering av ljudprogram såväl som kommunikationsprogram. Jag vill se att man i de flesta kommunikationsprogram ska ha en klar stämma, gärna med ett rikt omfång. Detta är så klart något som i de flesta headset är svårt att uppnå. Gaming headset tillverkare siktar in på att du som användare helt enkelt bara ska höras. Ibland med raspigt, brusigt ljud; ibland med ren men tunn stämma. Det varierar väldigt mycket, men huvudsaken är att man hör vad personen säger.

I G933s fall så har den dessvärre ett svagt brus, som även med Logitechs programvaras automatiska brusreducering, är tydligt närvarande. Ja, mikrofon kvaliteten är helt klart den delen jag blev mest besviken på. Självklart kommer dina vänner över TeamSpeak eller Discord höra dig. Men detta brus kommer vara irriterande att höra om du t.ex. kör ’continuous’ i ditt kommunikationsprogram. Ljudbilden är i övrigt likartad med de flesta övriga gaming headset på marknaden. En tunn röst, som i detta fall även har en nivå av brus till sig. Som helhet kan det funka, men om man är ute efter ett headset att verkligen kommunicera med, så bör man se åt något annat håll.

Headsetet har för övrigt även en sekundär mikrofon som är inbyggd i headsetet ifall du exempelvis vill använda det för att svara i mobil eller dylikt.

Men slutligen, något som räddar mikrofonen lite; det medföljer nämligen en 3.5 mm kabel (med dosa för reglage av ljud och mikrofon) som faktiskt hjälper mikrofonens ljud endel. Det är tydligt att den trådlösa funktionen är den som drar ner kvaliteten, och att den faktiskt går att förbättra om man kör med den tillhörande 3.5 mm kabeln. Självklart tappar headsetet lite av hela sin idé som ett trådlöst, men du behöver självklart inte köra så här hela tiden.

Interface, Användning & installation

Sedan kommer vi till mjukvaran. Och ja, Logitech kan verkligen sina grejer. Har du Logitechs Gaming Software installerad, så kommer headsetet automatiskt hittas när du pluggar in USB dongeln. Sedan så är allt tydligt och enkelt tillhandahållet i programmet; batteritid, G-knapps kommandon, reglering av LED ljus effekter, Equalizer, och surroundljud reglage. Allt är smidigt och lättanvänt oavsett om du tidigare använt dig av Logitechs system eller inte.

En kul detalj är att du här kan synkronisera LED ljusen med andra produkter ur Logitechs G serie. I vårt fall så testade jag att synka med G900 musen, och det ändrades ögonblickligen att visas samma ljudeffekter/färger på båda enheterna samtidigt. En förvisso ganska meningslös funktion, men ändå stilig för den som faktiskt är ute efter att färgkoordinera sin arbetsplats.

Räckvidden, för övrigt, har varit förvånansvärt bra; jag har kunnat gå runt i hela lägenheten utan att tappa signal. Sedan kommer vi till batteritiden som jag är något kluven för. Du kan ha den igång som högst 12 timmar i sträck (om du stängt av belysning), men standard är cirka 8 timmar. En helt okej batteritid, men om du som mig vill använda det med snygga effekter och allt lull-lull, så är det ändå en ganska kort tid. Batteriet är för övrigt inbyggt, så kan vara aningen svårare att byta ut efter hand, men fungerar lätt att ladda upp.

Sedan har vi en detalj till, som dessvärre är någorlunda irriterande. Varje gång man scrollar på headsetets inbyggda ljudvolym reglage, eller fäller ner och upp mikrofonen, så kommer ett internt ljud i hörlurarna. Förvisso inget stort, men då man oftast vill ändra volym, så saknar jag möjligheten att sänka denna interna ljudindikations volym, eller för den delen stänga av den helt. Något jag inte funnit ännu.


Specifikation

Windows® 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, PS4™, eller Xbox One™, USB-port, 3,5 mm ljudutgång, eller RCA-ljudutgångar. Högtalarelement: 40 mm (1,6 tum), Frekvensåtergivning: 20 Hz–20 kHz, Impedans: 39 Ω (passiv), 5 000 Ω (aktiv), Känslighet: 107 dB SPL/mW, Mikrofon (arm): Mikrofonens upptagningsmönster: kardioid (riktad), Storlek: 4 mm, Frekvensåtergivning: 100 Hz–20 kHz

Cirkapris – 1900 kr
Recensionsex tillhandahållet av Logitech

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar