Blue Compass

av Fredrik Olsson

När det kommer till att recensera, är det få saker som kan förvåna mig. Men nog var det förvånande att jag en dag skulle recensera en mikrofon arm?! Men den dagen är nu här med Blue och deras mikrofonarm Compass.


Som podcaster har jag testat ett gäng mikrofonarmar – alla med olika styrkor och svagheter. När det kommer till mikrofonarmar är det egentligen tre saker man bör kolla efter enligt min mening.

  1. Längd och vilken vikt den klarar. Ju längre den når, samt ju mer vikt den kan bära desto bättre.
  2. Det finns många olika kvaliteter, men en tydlig sak är priset – särskilt då det i ärlighetens namn oftast skiljer lite mellan olika modeller av mikrofonarmar.
  3. Hantering! Är den lätt att svinga på, hur ser det ut med XLR kabelgång eller rentav medföljer det XLR kabel – hur lätt är den att manipulera, röra och ändra position på.

Om vi då tittar på Blue Compass, börjar vi med det estetiska. Förvisso en faktor som många bortser, och det med rätta många gånger – men denna gång är det värt att påpeka. Blue har valt att istället för den mer sedvanliga uppbyggnaden av flertalet metallstänger, gå med en betydligt mer slimmad design, där armen har tjockare segment, men där de enbart består av en enda stång, ledande upp till mikrofon- och shock mount fästet. I varje led (tre st) går det att dra åt genom ett inbyggt vridmoment direkt på armkonstruktionen. Detta tillsammans med det mer smarta designen gör att Compass i sig står ut bland andra mikrofonarmar – är detta en aspekt man är ute efter bör man bara där kolla in denna.


Längd & Vikt

Viktmässigt klarar den strax upp över ett kilo vilket är bra (standardvikt för bara mikrofoner brukar ligga runt 300-500 gram beroende på modell), och längden är bra (ca 81 cm), även om den är aningen kortare än andra mikrofonarmar – om än med lite. Den är dock konstruerad bra nog att kunna förlänga en bit med en adekvat shock mount, så längden kommer definitivt räcka de flesta användare.


Pris & Hantering

En intressant detalj är att dess fot skiljer sig, där den i sig är rundad i formen, men på undersidan har två plattor som möts – samt kan snurra friktionsfritt. Detta är i princip första gången vi ser en såpass smidig och rörlig snurrning, som håller mekanismen inom mikrofonarmens konstruktion och gör den mer smart.

Men hur är det då med priset – ja det är här vi kommer till ett potentiellt hinder för många. I nuläget ligger den som lägst runt tusenlappen vilket säkert kommer dra bort en del blickar. Å andra sidan, de flesta mikrofonarmar idag med denna längd och viktbärighet, ligger alla i denna prisklass. Visst finns det billiga kinesiska (oftast avsevärt kortare dessutom) modeller, men det är orättvist att jämföra denna med sådana, när segmentet av mikrofonarmar i god konstruktion, oftast (som sagt) ligger runt tusenlappen.

 

Lätt att förvara kablar med denna mikrofonarm.


Kontentan av det goda och onda!

Är man en poddare, eller musiker som arbetar hemifrån, är en mikrofonarm (oavsett märke) något väl värt att investera i. I Blues fall vet de att de konkurrerar mot andra i samma prisklass primärt, och har ändå valt att utveckla konstruktionen, och går inte den lätta vägen genom att släppa en flerstängad mikrofonarm. De har själva tagit fram en egen lösning, som står ut i mängden.

Oavsett om man använder USB mikrofon eller en XLR baserad sådan, är det även intressant hur de valt kabel managerandet på denna. På ryggen av mikrofonarmen finns en skåra, som du med ett gäng flikar kan använda för att gömma mikrofonkabeln. Smidig och diskret lösning.

Som med allt i livet, handlar det om användningsområdet och vad det betyder för dig som musikant eller podcaster – i hur värt det är med en sån här mikrofonarm. Du kan hitta aningen billigare mikrofonarmar (säg i 700 – 800 kronors klassen) men då denna står ut, särskilt med den friktionsfria smidigheten i dess fot, strömlinjeformade utformningen överlag och bra möjligheter i att managera kabelhantering. För att nämna lite…


Specifikation

Blue Compass. Lägsta pris 1095 kronor enligt 4Sound 2018-08-02

Boom Typ: Extruderad aluminum, Desktop Mount: C-clamp, Rotation: 360 grader, Max Horizontal Reach: 32” (ca 81 cm), Max Weight Hold: 1,09 kg (inkluderat mic och shock mount), Koppling: standard 5/8” threading, adapter for 3/8” threading

Recensionsex tillhandahållet av Blue

 

i samarbete med PriceRunner

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar