Hem RecensionerSpelrecensionerPlaystation Wreckfest | Konsolversion

Wreckfest | Konsolversion

av Fredrik Olsson

Att Wreckfest letar sig ut till konsolernas heliga land kan visa sig ha både bra som dåliga sidor. Hur väl kommer den forna early access titeln fungera där? Är en konsolversion värd att införskaffa – oavsett om du är ny inför spelet eller en gammal veteran från PC-scenen? Efter många bilkrascher, rivstartar och akutinbromsningar så är det äntligen dags för ett svar!


Kampanjläget, mängden sköna banor och framförallt Bugbears välkända bilfysik är intakt. De gamla Flatout utvecklarna är sannerligen mästare på att förse sina bilar med härligt tunga och realistiskt hanterbara fordon. Om det så är med en ynklig trehjuling till bil, eller en enorm skolbuss – ja, detta är bara toppen på isberget när det gäller fordonsvariation i spelet.

Att föra över det krävande spelet till konsolmarknaden var säkert lättare sagt än gjort, men efter ett par uppskjutningar så kommer nu äntligen Wreckfest ut till Playstation 4 och Xbox One. Hur lätt det varit för utvecklarna är svårt att säga – men en sak är säker; det flyter på helt okej, även om en mer stabilare framerate hade föredragits. Spelets mer än stabila utseende leds dock av charmigt påverkbara bilar och fysik som får de varierande banorna att innehålla lika mycket bilslakt som strategi. För att inte tala om demolition derby spelläget som verkligen sätter press på den gamla kryssboxen. Ja, för de av oss som är vana Wreckfest spelare så är det inte mycket nytt här, även om PC-spelare kommer få ta del av en ansenligt stor patch vid spelets konsolrelease, vilket innefattar banor, bilar och annat mumsigt.

Men om man då är helt ovetande till vad Wreckfest är då?

Det är klassiska race i karriärsläget, där mållinjen och även överlevnad är målet. Att du även kan uppgradera dina bilar allteftersom din plånbok blir större, finjustera bilarna på en skönt intuitivt sätt, eller för den delen leta dig ut på demolerings arenor, mosande alla bilar i din syn gör det till en kompott som kommer glädja många racingfantaster. Samma gäller om du vill slåss mot vänner – så finns multiplayer för egentligen alla tillfällen, som med all säkerhet kommer ge dig många speltimmar framför den gamla tv:n.

Själva spelandet har överförts utan några som helst problem – kontrollen är tajt, med bilar vars fysik verkligen känns av i styrningen och en härligt påverkbar värld. Lägg därtill ett pumpande soundtrack, med musik och ljudeffekter som verkligen träffar huvudet på spiken; gör att spelet sett till det audio-visuella verkligen är finfina grejer. Det tråkiga är dock just att utvecklarna uppenbarligen fått dra ner på framerate, och att det inte släpps någon Xbox One X Enhanced version som bättre utnyttjar den starkare konsolens råstyrka. Visst är det relativt stabilt och följsamt, men detta är en av de områden jag gärna sett mer utveckling, även om jag kan förstå det för grundkonsolerna.

Sett till spellägen, banor och bilar så finns det mycket att välja mellan, men trots det så finner jag mig själv ändå med känslan av upprepning. Det är synd, då det ändå uppenbarligen har mycket under ytan, men banornas längd, och repetitiva varv-på-varv uppbyggnad hade gärna fyllts på med fler varierande spellägen – även om demolition derby läget kommer in som en räddande ängel ett par gånger. Det är tydligt att bilarna och variationer dem emellan ska förse spelaren med variation; men trots det så är det ändå åkandet; runt och runt till synes liknande banor som gör att det tappar i långa loppet. Förstå mig rätt, jag älskar fysiken, bilarnas härligt kraschande ljud, eller när man verkligen lyckas totalkvadda en motståndare, men trots detta så känns det ändå som att något saknas. Som att grädden på moset inte ännu spritsats ut som tyvärr lägger det ökända smolken i bägaren.

Hur kan ens bilen köra vidare??

Köp, uppgradera och njut!

Med allt detta sagt, så är detta ändå en bra portning till konsolerna – och i sig ett mer än solitt spel, som för racingfans kommer spelas långt in på småtimmarna. Sedan att man fullkomligen kan mosa små Mini Cooper liknande fordon till veritabla plåtkistor, som inte borde lämna någon förare hel, gör det än mer roligt!


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox One versionen.
Finns även till Playstation 4.

Wreckfest. Lägsta pris 299 (X1) kronor enligt Prisjakt.nu 2019-08-26.

Recensionsex tillhandahållet av THQ Nordic.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar