Hem RecensionerSpelrecensionerPC Vacation Simulator

Vacation Simulator

av Danny Larsen

Året är 2060, robotarna håller på och undersöker hur mänskligheten fungerar och vad de gör i sin vardag. Problemet är att det bara ska undersöka vad vi människor gör på vår semester, inget mer ondskefullare än så. Robotar som är nyfikna på hur en semester ser ut låter väl som en skön sak att deltaga i, så vad är det vi får göra då i Vacation Simulator?


I Owlchemy Labs uppföljare till VR-spelet Job Simulator så får vi denna gång slippa ifrån att sitta instängda på ett kontor, denna gång så får vi istället åka på semester. Spelets story är lite flummig minst sagt, vi har här återigen de robotar som fanns i det föregående spelet, som alla är nyfikna och vill lära sig vad mänskligheten gör under en vanlig semester. Alla (nästan alla) robotar är spända att faktiskt få träffa på en människa och det är här du som spelare kommer in i bilden.

Spelet börjar helt enkelt att vi anländer till vår semesterort, där vi får skapa våra avatar tills vi är nöjda med utseendet. Sedan så kan vi få utforska en gaminghörna, ett kök och vårt sovrum. I alla rum så finns det saker som vi kan interagera med på ett eller annat sätt, t.ex. i köket så kan vi äta upp en massa saker som finn i ett kylskåp, vi kan spela spel i gaminghörnan eller titta på tv/lyssna på radio eller varför inte bara sova lite middag om vi så vill i sovrummet.

Efter att vi har lekt klart, så går vi ut ur vår byggnad och det är här vi träffar på våra huvudrobotar ”Vacation Bot” och ”Efficiency Bot” som kommer följa vår resa och utvärdera vår avslappnade semester. Vacation Bot vill bara att du ska ha det kul och göra en massa nya och roliga saker, medan Efficiency Bot bara vill att vi ska göra alla saker vi stöter på mer effektivare och snabbare. En helt klart udda duo som kommer hålla koll på oss med andra ord.

Spelet har tre områden som du kan semestra i, ”Stranden”, ”Skogen” eller upp i ”Berget”. Alla tre områden är väldigt olika till utseendet och man stöter på nya och intressanta robotar som finns där. Här kan vi gå in lite på spelmekaniker och vad man kommer göra under spelets gång. Varje robot har en sak som dom vill att man ska hjälpa dem med att göra, om det så är att laga rätt sorts maträtt till de andra robotarna, fånga tre fjärilar till en, ta semesterbilder med speciella motiv på bilderna eller bygga sandslott/isskulpturer. Genom att göra dessa saker så får vi ett ”minne” tilldelat till oss av de robotarna vi hjälp, minnen samlas upp som poäng i våran ”klocka” vi har på armen. Genom att klara av dessa uppgifter så tjänar vi fler minnen som vi sedan kan använda för att låsa upp en ny del av varje område. Stranden har att vi kan dyka ner på havets botten, Skogen har en till del av skogen vi kan gå till som leder till en gejser och på berget så låser man upp en linbana som tar en till bergets topp.

Spelet i sig är väldigt färggrant och har en härligt tecknad stil, det är finns ingen realism här utan ren och skär skön avslappnande stil att kolla på. Samma sak när det kommer till röstskådespelarna, de har alla en filter lagt över deras röster för att låta mer mekaniska och så har de ibland någon ”input” i meningen som sticker ut.

Nu låter det som att man har väldigt många saker man kan göra i spelet, man har det… men på varje område så är det samma typ av uppgifter som man får göra. Samma/liknande uppgifter fast bara i ny miljö, såklart finns det vissa saker som man får göra som bara finns i ett av områdena. Allt går bara ut på att samla på sig sig så många minnen som möjligt och ha en riktigt kul stund tillsammans med alla robotar.

Styrningen i spelet är väldigt enkel och med bara ett eller två knapptryck så kan man spela igenom spelet utan problem. Dock så snurrar man runt så för att se sig omkring så att kontrollerna tappa kontakt, så ha koll på vilket håll du står åt.

Varm strand att bygga sandslott på.
Utforska skogen.
Kasta nu inte snöbollar på de stackars robotarna!

Spelet har ingen tidspress eller stressande moment i sig, vilket känns skönt då det är ett semester spel. Man kan göra saker i sin egna takt eller i vilken ordning man känner för. Dock så är det väldigt liknande och upprepande uppgifter mellan alla  olika områden, men tröttnar man på en uppgift så kan man bara byta till en annan. Spelet skulle ha behövt lite mer variation och några fler områden så att man kunde variera upp gameplayet. Men på det stora hela så är det svårt att inte avnjuta den lilla stund vi får i spelet.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.
Spelet finns även till PC.

Vacation Simulator. Lägsta pris 339 kronor enligt Playstation 2019-09-13. 

Recensionsex tillhandahållet av Owlchemy Labs.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar