Teenage Blob

av Jesper Gustavsson

I ett samarbete mellan indie/rockbandet The Superweaks och spelutvecklarna Team Lazerbeam kommer det alldeles unika spelet Teenage Blob. Enligt utgivarna själva är Teenage Blob ett av de märkligaste spelen som kommer med nytänk i hur musik och spel går hand i hand. Lyckas de kombinera sina förmågor och skapa något unikt?


Spelet börjar med att du vaknar upp på morgonen till ett SMS från en vän. Det är lördag och ni ska gå på konsert med ert favoritband, The Superweaks. Efter att ha chattat ett tag går du upp ur sängen och märker att du inte är riktigt redo att gå på konserten. Du ser inte klok ut! Du sträcker på dig framför spegeln och lyckas gå från att vara en stor klump till en människoformad varelse, som kan ta på sig kläder som passar.

Efter att du fått på dig kläderna och pratat med din pappa en kort stund går du till skohyllan och märker att du inte har några passande skor till kvällen. Du bestämmer dig för att gå ut och jobba för att tjäna pengar, för att ha råd med nya skor och nu börjar spelet på riktigt. Spelets story är enkel. Ingen karaktär namnges eller visar på någon form av karaktärsutveckling. Storyn står inte i fokus här, utan syftet är först och främst att visa ny musik som ackompanjeras av små spel.

Teenage Blob består av sex låtar och sex mindre spel tillhörande varandra. Tre utav låtarna tillhör de jobb du kan utföra för att tjäna pengar för de nya skorna. Det första jobbet är att åka skateboard för att roa invånarna i din stad. Skateboardspelet går ut på att samla poäng genom att hoppa på ramper, göra high-fives med åskådarna och plocka upp bananer. Mitt i spelet äter du korv för att öka antalet poäng du får under resten av banan. Ju mer korv du äter desto mer poäng får du av handlingarna som sedan konverteras till pengar efter spelets slut. Skateboardspelet, precis som de andra spelen, är simpelt och tar bara några minuter att genomföra.

Det andra spelet går ut på att leverera post. Du cyklar runt i staden och kastar post i brevlådor. Om du levererar post till de blå husen får du extrapoäng och om du råkar ge de röda husen post får du minuspoäng. Du kan även få minuspoäng av att åka in i soptunnor och dylikt. Precis som i skateboardspelet konverteras poängen till pengar och även detta spel tar bara några minuter att genomföra.

Det tredje spelet är att jobba i en musikaffär. Detta är ett rytmspel a lá Guitar Hero som går ut på att klicka på rätt knappar vid rätt tillfälle för att få så mycket poäng som möjligt. Av alla minispel är det här mitt favoritspel, eftersom det kombinerar musiken på ett bra sätt med spelandet.

Klicka på knappar i takt med låten!

Utöver dessa tre småspel har inte spelet mycket att erbjuda. Resten av låtarna spelas i början, när du köper skor och när du går på konserten. Spelet tar bara runt en halvtimma att köra igenom och varje genomspelning erbjuder ungefär samma spelupplevelse, förutom att du kan välja andra kläder och skor. Som spel är Teenage Blob inte mycket för världen, men det vi har framför oss är ett helt nytt sätt att presentera ny musik på. Musiken i det här spelet är välskriven och svängig, så om du tycker om indie-pop rekommenderar jag att ta en lyssning och få en kort stunds underhållande spel på köpet.

En positiv aspekt är att kontrollerna känns lättanvända och tajta. Med Xbox-kontroll (som jag använde under min genomspelning) används bara A-knappen och D-paden. A-knappen används till olika handlingar som att hoppa på skateboarden, skjuta brev och klicka runt i menyer medan D-paden bland annat används till att sig framåt och som olika inputs i rytmspelet.

Något jag har blandade känslor till är spelets grafik. Spelet tar sig an en handmålad, nästan barnslig stil. Å ena sidan matchar den här stilen spelets udda premiss och ger det en unik identitet, å andra sidan känns det som de har tagit den här stilen av ren lathet, menyerna och karaktärsmodellerna och menyerna ser slarvigt gjorda ut på ett sätt som gör att spelet känns oproffsigt.

Grafiken ser stundvis slarvig ut…

Jag har svårt att rekommendera Teenage Blob till någon. Spelet är kort och innehållsfattigt, vilket gör att det inte känns värt att investera pengar i om du inte är ett stort fan av indie-rock och vill höra ny musik. Spelets udda berättelse och värld är sannerligen unika och har stor potential att utvecklas i en uppföljare med mer innehåll. Hoppas också att att fler musikskapare ser en möjlighet att lansera sin musik med spel som verktyg, allra helst med högre ambition och ett mer fullfjädrat spelutvecklande. Kanske har vi en helt ny genre att se fram emot här?


Specifikation

Denna recension baseras på PC/Steam versionen.

Teenage Blob. Pris uppdateras inom kort. 

Recensionsex tillhandahållet av Future Friends Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar