Summer Catchers

av Fredrik Olsson

Den lilla flickan Chu har en enda dröm: att se havet men framför allt att äntligen få uppleva sommaren. Så hoppar hon i en lådbil och tar sig land och rike runt för att till slut nå det stora blå och den grönskande årstiden. Om hon når fram återstår att se – eller snarare om du som spelare klarar att nå så långt!


I detta bedårande lilla arkadspel så gäller det att hålla tungan rätt i mun, när du på bana efter bana helt enkelt ska köra oskadd så länge som möjligt. Du får små uppdrag i den lilla hubb-plats som finns i varje område, och dessa kan variera i stor utsträckning. Det kan vara att plocka upp och koppla in elkontakter, plocka bär eller bara undvika slutbossen på varje område. Varje nytt område ger fyra nya uppdrag – vilket alltid resulterar i den sagda bossen.

Spelmekaniskt är det både enkelt och svårt på samma gång. Du behöver inte gasa eller styra, utan väljer istället slumpmässigt framtagna förmågor, som syns på skärmen. Det gäller att i rätt ögonblick göra hopp, flygturer eller bepansra bilen för att klara dig så långt som möjligt – eller bara tillräckligt för att klara uppdraget du för stunden har siktet på. Under varje bana plockar du konstant ny valuta (svampar), som du kan använda till att köpa fler hopp, bepansringar och raketbränsle, men även uppgradera din lådbil och köpa nya utstyrslar. Så det gäller att försöka balansera i användandet lika mycket som att försöka ”överleva” länge nog på varje bana för att plocka upp tillräckligt med svampar, ifall du behöver starta om. För att hjälpa dig ytterligare så kan du även låsa upp medhjälpare; det kan vara allt från en bock som röjer undan saker framför dig eller en uggla som berättar vad som kommer härnäst – allt för att skapa mer variation.

Minispel poppar upp då och då!

Hela upplägget är väldigt fint, och den stämningsfulla musiken och den retroartade grafiken lyfter spelet till något unikt och fröjdsamt i bana efter bana, miljö efter miljö. Den lilla flickan Chu tar sig från snötäckta landskap, torra öknar, öppna skogsområden och eldsprutande vulkanområden – men är trots detta alltid positiv och även om en tornado är henne i ryggen så börjar hon gladeligen om, trots att hon måste vanka fram och tillbaka på sin gamla lådbil. Visst ligger det en del frustration i själva spelupplägget, som när du slumpas tre av samma förmågor och måste använda någon i onödan. Men skulle du känna att det är för svårt så finns det gott om olika svårighetsgrader om du skulle vilja göra det enklare. Ja, det kan kännas som att slumpen helt enkelt styr spelet allt för mycket – även om tajming är en stor del av spelet. Men än en gång, det känns riktigt bra.

Ett av flera hubb-områden!

Sedan att spelet bjuder på små sällsamma mini-spel och rena upplevelser, gör ändå att det fortsätter ge dig en känsla av att du bara ska testa en gång till. Jag hade dock önskat att det gavs fler val, och att du tidigare kunde gå bakåt till äldre banor för att leta hemligheter, men det är något som kommer långt senare. Dessutom kunde spelet vara längre – men då undrar jag förstås om det inte skulle börjat släpa efter sig. Men oavsett, så är det en söt liten historia om en flicka som bara önskar känna varma vindar mot sina kinder.


Specifikation

Summer Catchers. Ordinarie pris 9,99€ enligt Steam 2019-07-22.

Recensionsex tillhandahållet av Noodlecake Studios.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar