I de senaste två poddarna (avsnitt 30 & 31), så har snacket kring fysiska kontra digitala kopior av spel tagits upp. Och i förlängningen, även frågan om överlevnaden av spelbutiker; särskilt relevant nu när Game gått i konkurs.
Vi går alltmer mot en digitaliserad konsumtion; där vi köper digitala nerladdning direkt, och skippar mellanhanden.
Men vad tappar vi i att göra detta? Är det i sanning förlegat eller finns det en viktig komponent i att faktiskt själv gå till affären och köpa spelet fysiskt?
Jag hoppas ändå på att båda världar kan existera samtidigt. Men dessvärre är det som så att man måste se sanningen i vitögat.
Idag är den digitala försäljningen väldigt stark.
Plattformar som tidigare var skakiga, är idag väldigt befriade från såväl buggar som bara själva osäkerheten i att köpa online.
Det är en sak på PC, där Steam lyser starkast. Men även Uplay, Origin och nu på sätt och vis även GOG Galaxy finns tillgängliga. Alla med sin egen nisch och USP.
Men även på konsolerna så är det tydligt att med den senaste generationen (Xbox One & Playstation 4) så är det stort fokus på den digitala marknaden.
Dels knyter man spelen lättare mot en specifik enhet, men man förenklar även införskaffandet av spel, oavsett tid på dygnet för kunderna.
Det är helt enkelt en ny tid.
Men vad är det då vi tappar i den mer digitaliserade världen, om man bortser från den personliga kontakten i butiken. Vad är det egentligen som förloras utöver detta?
Ja, först och främst är det en fråga om en mer generell socialisering.
Spelbutiker, var och är en plats för gamers. En plats där personer med ett niscaht intresse samlas, pratar och interagerar med spelen, varann och butikspersonal.
Och med spelsläpp så har även större evenemang skapats, som t.ex när expansionerna till World of Warcraft släppts.
Man kan aldrig riktigt förstå styrkan i saker, förrens de tagits bort från oss.
Det är klart saker och ting förändras, och genomgår en metamorfos till något nytt. Men en del av mig känner att detta är slutet för spelbutiker.
De kommer att bli en kuriosa i ett visst antal städer, och fokusera mest på e-handel. OCh de få som tar sig till butikerna, är i de fallen enbart ute efter väldigt sällsynta specialutgåvor. Ordinarie versioner av spel, kan ändå köpas digitalt.
Vi på Nördliv, lyfter av hatten för spelbutikerna, och hoppas att de som är kvar får ett långt liv. Dels för vår egen nördiga skull, men även för de anställda, och framförallt för spelbutikernas syfte och mål.
Att skapa möten!