Slaycation Paradise

Skjuta allt man ser i döende dimensioner, ja det är turism deluxe.

av Danny Larsen

Vad får man om man blandar dimensionshoppande, Twin-Stick Shooter och Tower Defence? Jo, man får Slaycation Paradise som är ett spel där man som turist hoppar mellan olika döende dimensioner och mosar skiten ur allt man ser. Men frågan är bara om det håller i längden, eller om man tröttnar på att skjuta, bygga och göra allt om och om igen… Häng med så ska vi se hur det går med turistandet.


I en framtid där man har hittat möjligheten att dimensionshoppa mellan olika alternativa universum, samtidigt som det blivit förbjudet att blanda sig in i vad som händer där, har några funnit en lösning på problemet. Man har gjort så att man kan åka till alternativa världar som är döende av ett eller annat scenario. Det kan vara som sagt rymdvarelser som har invaderat och tagit över Hicksville eller där sagda sexdockor endast finns kvar och vandrar gatorna av New Amsterdam.

Slaycation Paradise är det företag som låter dig resa ut på dessa knasiga resor och om det skulle gå så illa för dig att du dör medan du roar dig, ja då kan de återskapa dig utan problem. För att nå de olika destinationerna krävs det det att man har rätt biljett. Det finns tre biljetter man kan köpa utöver den man har från start, men de kostar mer och mer för varje biljett man köper.

De olika biljetterna ger inte bara en ny destination, utan även fler uppgraderingar till vår huvudkaraktär och de vapen vi har. Det kan vara allt från att man springer lite fortare, explosiva vapen gör mer skada eller att man suger upp spelets valuta, scraps. Med denna valuta kan du köpa till dig och uppgradera de vapen du har till handa. På de olika destinationerna kan man även finna ritningar till nya vapen som måste låsas upp med scraps. De vapen man kan hitta från fallna fiender varierar i styrka och hur ovanliga de är. Det finns vanliga, ovanliga och legendariska variationer av samma vapen, men du kan hitta en pistol som är vanlig som kan ha en högre vapenskada än en legendarisk. Allt beror också på vilken nivå man har på vapnet. Men dessa saker kan man uppgradera i lobbyn för Slaycation Paradise, men de kostar en bra slant så håll utkik för vapen som fienderna kan tappa.

Spelet är en Twin-Stick Shooter blandad med Tower Defence, och jag skulle säga att en handkontroll är att rekommendera om man ska köra spelet. Du styr din karaktär och siktar med tumspakarna på handkontrollen i klassisk manér. Inbakat i upplägget av spelet har man också Tower Defence där man runt sin portal som man reser via på de olika banorna skall bygga upp ett försvar av allt från väggar, turrets som skjuter skott eller sprutar eld. Man gör det för att under tiden man är i de olika banorna kommer det att komma vågor av fiender vid utsatta intervaller (man har en klocka som räknar ner på skärmen) och då gäller det att ha sitt försvar redo att kunna stoppa dem att döda dig. Man hittar ritningar till nya försvar allt eftersom man spelar spelet och kan bygga upp ett bättre försvar och lättare kunna stoppa vågorna av fiender.

Vapen som finns i spelet är allt från hagelbrakare, pistol och ett trollspö. Ja du hörde mig rätt! Men utöver ditt huvudvapen har man ett extra vapen som man kan använda, en är att du skickar ett tåg att åka över skärmen eller varför inte skjuta ut katter som missiler som exploderar fienderna. Det finns mycket att leka med här och man kan lägga till perks som gör att de kan dela ut elektrisk skada eller att du har 3% chans att återfå hälsa när du skjuter fiender.

Men är det allt man gör, hoppar in på olika banor och bara mördar allt man ser? Nej såklart inte, det finns självklart uppdrag som man ska utföra på banorna, de är inte nödvändiga att slutföra för att kunna klara av banan men de ger bonus i valuta man får för att ha klarat av banan.

Uppdragen kan vara allt från att bara hitta portalen och sen sätta upp åtta stycken väggar eller så ska man leta upp personer på banan och rädda dem. Eller så kan det bara vara att mörda X antal fiender med något speciellt vapen eller hitta något viktigt på banan.

Tower Defence mekaniken är ganska grundläggande och inte att man måste uppgradera de saker man har satt ut utan de är bara en version av dem, det finns bättre varianter att hitta som ritningar under spelets gång. Det är enkelt att placera ut vad man vill ha runt sin portal, genom att trycka ner på styrkorset får man upp en meny på vad för försvar du har tillgängligt och ett rutnät syns på marken. Sen är det bara att spamma ut de saker du har tills du inte kan köpa fler. Man hittar valuta för att bygga genom att undersöka saker i omgivningen, det kan vara en tunna, en hög med skräp eller något annat som har en grön markering vid sig (så lätt att se vad man kan undersöka).

Spelet har ett spelupplägg där man kommer att spela om vissa banor ganska ofta där man lätt kan köra om dem och tjäna lätta pengar för att kunna köpa eller uppgradera vapen, uppgradera karaktären eller ihop tillräckligt för en ny biljett.

Man kommer att dö ett par gånger, men det gjorde mig inget då det inte är ett souls spel där man förlorar allt man har tjänar in eller hittat. Man får en liten reduktion på pengar man tjänat in, men allt annat får man med sig. Samt att spelet laddar väldigt snabbt, du laddar in på nya banor kvickt och om du dör är du snart igång igen.

Det är bra att det snabbladdat då det inte finns någon tillgång till en meny eller option inne i spelet. Vill man ändra något hoppar man bara ur spelet, går in i options och ändrar och väljer att fortsätta och vips du är tillbaka och kör igen.

På varje område kan man också hitta ”landmärken” som man kan undersöka. Genom att göra detta får man en liten stämpel på sin biljett, om man hittar flera kan man lösa in belöningar och kan då få allt från pengar till ritningar, så det kan löna sig att leta efter dessa också.

På det stora hela fann jag Slaycation Paradise underhållande, dock inte i längden. Det kan bli snabbt repetitivt genom att ibland köra samma banor om och om igen för att tjäna in så man kan uppgradera eller få ihop pengar till en ny biljett.

Det finns fem områden att åka till och de har sju uppdrag som man kan genomföra, så att det kan bli repetitivt snabbt är lätt att förstå. Jag kan hoppas att det kan komma någon uppdatering eller DLC som tillför nya banor för att få in lite mer liv i spelet. Men jag kände att jag tröttnade på att köra om många av banorna ganska snabbt.

Grafiskt ser det helt okej ut, det är inget mästerverk. Det är ur en isometrisk vy vilket fungerade riktigt bra för det här spelupplägget. Variationen mellan banorna är bra och de skiljer sig helt ifrån varandra, samma sak med fienderna. Men på samma bana är variationen på fienderna ganska limiterad till en handfull, så förvänta dig att döda samma typ av fiende väldigt ofta.

Musiken är ganska intetsägande. Den enda musiken jag kommer ihåg är från lobbyn och det är bara för att det är typisk hissmusik spelas där.

Slaycation Paradise är ett underhållande spel – i korta intervaller. Under längre spelsessioner kommer man att tröttna på att köra om liknande banor och skjuta samma fiender gång på gång. Med det sagt finns det stor variation på vapen och hur du tar dig tillväga på Tower Defence-biten av vad du bygger upp och försvarar dig. Spelet ger några timmars underhållning, men för mig bara i korta sessionen.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även till Playstation 4/5 och Nintendo Switch.

Slaycation Paradise. Lägsta pris ca 160 kronor enligt Steam 2022-09-05.

Recensionsex tillhandahållet av Merge Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar