Root Film

av Emil Nordström

Jag gillar en bra story. Lägg sedan till lite spel i mixen, historia och intressanta karaktärer och du har en mix som är minst sagt intressant. Root Film är kanske den drivkraften jag behövde för att åter bli kär i en genre jag nästan hade övergivit. Nämligen visual novel genren (featuring Ace Attorney i detta fallet).


Du är en regissör fast i en cykel av B-film efter B-film. Men en dag blir du erbjuden att göra en antologi med andra kända regissörer — om du lyckas lösa ett mystiskt dödsfall vid inspelningen av en tio år gammal video. Det är så här Root Film börjar. Storyn blir snabbt större och djupare och du får även möjligheten att spela relaterade sidohistorier med andra karaktärer. Ganska så snabbt inser du att detta inte är en gullig visual novel utan snarare en ganska mörk murder/mystery novel. Konceptet är kanske inte nytt inom genren vilket i sig inte är något negativt (man är ju trots allt här för en bra story vilket är precis vad man får), men det finns mer att hämta än bara en story. Denna visual novel har nämligen lite spel i sig!

Spelet är uppdelat i fem kapitel som följer regissören och två som följer en kvinnlig modell vid namn Rika. Allting utspelar sig i Shimaneregionen i Japan och du besöker många av de historiska platserna som finns här under spelets gång. Här kommer även ett av de större problemen. Storyn är fantastisk men översättningen hoppar väldigt mycket i kvalité. I ett spel som osar japansk historia och kultur blir det väldigt konstigt att utesluta hederstitlar som san, chan, kun etcetera. Speciellt när man i samma veva är väldigt mån om att betona saker som Showa-eran. Om översättarna anser att spelaren vet vad Showa-eran är för något kan man även förvänta sig att den vet vad hederstitlar är för något.

Varje kapitel innehåller ett mysterium vardera men de är även sammankopplade. Till exempel kan något som sas i andra kapitlet ha betydelse för saker i fjärde. Det är här själva spelandet kommer in. Du ska lösa ett mysterium och för att göra det antecknas fraser, saker av relevans. Detta kallar spelet för synestesi vilket är sinnen som är sammankopplade. Vad detta egentligen gör är att saker som är relevanta för att lösa mysteriet antecknas. När du sedan i slutet av ett kapitel möter ”skurken” måste du ta rätt kombination av dessa uttalanden och anteckningar.

Det påminner lite om Ace Attorney i hur det utspelar sig. Gör du fel går mätaren ner och gör du rätt går mätaren upp tills du har fångat skurken i ditt logiska nät! Utöver detta utspelar sig spelet som en visual novel där du följer storyn och går fram och tillbaka över en karta. En frustrerande sak är att du ibland måste gå tillbaka till samma plats gång på gång för att få spelet att fortsätta. Det är också ganska ofta det saknas någon indikation på att det är detta som måste göras. Här finns inte mycket kontroll att prata om, spelet spelas ganska linjärt, du trycker i snitt på en eller två knappar genom hela spelet medans du följer storyn. Ganska standard för genren.

Root Film har inte bara en bra story utan även något som jag har börjat se som ett måste för spel i denna genren nämligen röstskådespel! Här finns inget engelskt alternativ utan det är japanska röstskådespelare som gäller, men de är riktigt bra skådisar så jag klagar inte. Samtliga karaktärer har röster och de känns autentiska och unika vilket gör storyn markant mer levande. Bakgrunderna är ofta retuscherade fotografier för att verka ”tecknade” vilket jag inte har något emot. Karaktärerna är väldetaljerade och allt känns allmänt som hög kvalité. Givetvis undkommer du inte hissmusiken som är standard för visual novels, inget som stör men ej heller något som berör.

När jag spelade som mest spel i denna genren var det söta romantiska dejtingsimulatorer. Att se detta medium användas för att göra ett väldigt djupgående murder/mystery var minst sagt en uppfriskande syn. Om du likt mig känner att du har börjat tröttna på att välja rätt alternativ för att få tjejen så kanske det är dags att välja rätt alternativ för att få mördaren istället!


Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch versionen.
Spelet finns även till Playstation 4.

Recensionsex tillhandahållet av PQube.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar