Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo LEGO Star Wars: The Force Awakens

LEGO Star Wars: The Force Awakens

av Danny Larsen

Lego + Star Wars = Nostalgi. Kan det nya spelet leva upp till mina förväntningar och hur har de utvecklat vidare Lego konceptet? Detta är lite av det som jag kommer gå igenom nedan. Följ med till en tid för länge sen, i en galax långt långt härifrån så ska jag berätta mina tankar…

Är Lego bara för barn?

Många anser att Lego spelen mest är för barn, men jag känner att det är lika mycket ett spel för vuxna. För barn så tycker jag det är perfekt då det är roligt och inte innehåller något våld som kan kännas opassande. För när man t.ex. slår ner en fiende så trillar de bara sönder i små Lego bitar. Detta oskuldsfulla sätt bedöms därför inte lika grovt, och kan därför inte uppfattas som lika skadligt för barn att se.

20160718205117_1Det är samtidigt ett väldigt bra spel då det låter barnen utforska spelvärlden fritt; att finna egna lösningar, kunna bygga eller klura ut vad för figur som man behöver för vad, och hur man löser kluriga rum med olika saker som skall samlas in.

För en vuxen så är det lika kul då jag tycker att utvecklarna Traveller’s Tales* har en humor i sina spel som passar stora såsom små. Sedan att spelen är väldigt roliga för en annan som kanske har sett filmerna eller är uppvuxen med serietidningarna som spelen är baserade på är verkligen extra grädde på moset.

I det stora hela så är det ett spel som man kan sitta och spela med sina barn och ha lika roligt åt tillsammans som allena.

20160718205232_1

Story och gameplay i spelet.

’Lego Star Wars: The Force Awakens’ gör precis som de tidigare Lego spelen och tar en känd och älskad film och stöper om den på sitt eget humoristiska stuk. Storyn är densamma som i filmen fast med en liten twist då man även får spela det som händer mellan och runtomkring scenerna vi sett. Vi börjar spelet med att få en prolog på vad som hände innan ’SWTFA’ genom att få spela banan ”Battle of Endor”, vilket jag tycker är en jättebra och kul idé då det samtidigt gör att man får bakgrundshistorien till vad som hände innan, samtidigt som det blir spelarens tutorial till hur man spelar spelet.

”Story Mode” är precis som det låter. Man får köra igenom spelets historia med de karaktärer som är med i den scenen/delen av filmen, t.ex. på första banan ”Battle of Endor” så börjar vi med Han Solo, Chewbacca och Princess Leia. Man kommer även under banans gång låsa upp Ewoken Wicket som hjälper till där bara han kan. De olika karaktärerna man har med sig har sina egna ”förmågor” som man måste ha för att ta sig vidare. Han Solo kan t.ex. använda sig av sin änterhake för att dra ned objekt som är i vägen eller dra sig upp till högre plattformar i spelet. Till skillnad från Wicket som är en liten karaktär och därför kan ta sig igenom små hål/tunnlar, för att sedan öppna upp eller på annat sätt hjälpa våra hjältar vidare på banan.

20160718221203_1

Wicket tar hjälp av sina vänner.

En ny funktion är att man kan ta kommando över en liten grupp figurer, och få hjälp från dom. I det här fallet så har vi en massa stockar som ligger i vägen, men Wicket är själv för svag för att kunna flytta på dem, men genom att han kan kommendera andra att hjälpa till så kan de med lätthet få bort stockarna och ta sig vidare.

”Free Play” är ett läge där du kan gå tillbaka till valfria banor och kan då använda vilken karaktär du vill. Detta läge är för dig som vill låsa upp och hitta alla dolda saker på banan som t.ex. Minikits (upplåsbara mini modeller), Gold Bricks (belöningar) eller Red Bricks (upplåsningsbara bonusar). Ett spelläge för dig som är som jag och vill klara av spelet till 100%. För med denna funktion kan du spela om banor precis som du vill.

När det kommer till kontrollen på spelet så finns det inte mycket att orda om, det är lika bra som det alltid har varit. Notera dock att jag spelar med en Xbox 360 kontroll, men även testade att spela på tangentbordet och det var inga problem att snabbt komma igång även där.

Vi har även nyheter i spelet när det kommer till gameplay; t.ex. att man kan bygga flera olika object från samma brickor. I vanliga fall så kan man bara bygga en sak på vissa platser, men man har nu tillfört att man kan bygga flera olika saker för att på det sättet föra historien vidare. Alternativt för att komma åt ett område med en bonussak såsom ’Minikits’ eller ’Red Brick’. Det är ett välkommet tillskott då det öppnar upp till fler valmöjligheter genom att spelaren själv kan välja att bygga antingen ett vapen att aktivt använda, eller en ren distraktion för fiendeenheter som får de att ta död på sig själva.

En av två möjliga byggen för att föra historien framåt eller tillgång till bonus objekt.

Den andra nyheten är att man har infört ett nytt coversystem, som likt Gears of War, där man befinner sig stående/sittandes bakom en pelare eller andra objekt i miljön. Något som tillför till ett mer actionfyllt äventyr. Man bör även vara uppmärksam på vad man skjuter, då det kan finnas strategiska saker som man ska skjuta på alternativt om det finns explosiva objekt i miljön som kan hjälpa till.

Utöver detta så kan man även använda karaktärernas special förmågor, såsom t.ex. Han Solos, som vid vissa specifika platser har möjlighet att se fiendernas svagheter och kan då fokusera sitt anfall där. Ett bra tillägg/”spelläge” i spelet för att skapa ytterligare variation helt enkelt.

Chewbacca poppar fram och skjuter Stormtroopers à la Gears of War.

Chewbacca poppar fram och skjuter Stormtroopers à la Gears of War.

Man har återigen infört flygbanor där man kan styra skepp som t.ex. Millennium Falcon eller Tie Fighter. Dessa är mer öppna och ges valet i hur man väljer att ta sig igenom dom. Man kan köra rakt igenom dem och färdigställa uppdraget alternativt bara leka runt, om man t.ex. vill hitta och låsa upp Minikits etc. Det här är också ett uppskattat byte av scenario i spelet då man kan flyga runt i de ikoniska skeppen från Star Wars och gå lös på fienderna med vanliga skott eller missiler.

Hubb världen

Hubben i spelet består av en karta av galaxen med massor av planeter som man kan spela allteftersom man tar sig igenom spelet och får dom upplåsta. Det är allt som allt 5 mindre hubbar (som t.ex. Millennium Falcon eller Jakku) och med så mycket som 18 banor att spela igenom. Så redan här förstår man att det finns väldigt mycket i det här spelet att leka runt med och om man vill klara spelet till 100% så kommer man få många roliga timmar i spelet.

20160718205438_1

Grafik och ljud i spelet.

När det kommer till musiken i spelet så finns det inget att klaga på; det är Star Wars musiken (behöver jag säga mer). Det här är ett spel som verkligen slår på stort med ljudbilden, och bara introt gör så att man ryser till. När det sedan kommer till rösterna i spelet så har man har tagit med rösterna från filmerna. Men i detta fall har man även fått in alla skådespelarna för att spela in nya repliker för bättre passa till de nya segmenten i spelet som inte fanns med i filmen. Det är väldigt roligt att sitta och lyssna på de nya replikerna, skrivna i typiska humorn som kännetecknar Lego spelen. Dessutom har man även lagt till en hel drös med bakgrundskaraktärs röster där de står och har diskussioner sinsemellan, vilket gör att man stannar upp bara för att höra vad de har att säga. Det hela gör att världen känns mycket mer levande, och det faktum att man lyckats fått med alla skådespelarna så gör det att banorna känns mer dynamiska och inte begränsade. Det hela är ett jättestort plus i min bok.

När det sedan kommer till den grafiska sidan av spelet så ser och känns det som ett typiskt Lego spel; oberoende på vilken plattform du spelar så kommer det att se ”mumsigt” ut. Detta då Lego spelen har sin egen speciella stil och aldrig har gått in för att fläska på hårt på den grafiska sidan (vilket jag tycker är ett plus).

Har du spelat ett Lego spel så vet du hur det kommer att se ut, Lego är Lego! Jag måste dock säga att det här spelet ändå ser fantastiskt ut för vad det är och är en fröjd för mina gamla ögon att se på. Vilket är kul då jag tyckte att Lego Marvel Avengers såg snyggt ut; men att det här är faktiskt känns snäppet bättre (kan det vara det estetiskt tilltalande Star Wars temat, vem vet).


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Prisbild ca 279-449 krRecensionskod tillhandahållen av Warner Bros / MI5.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

GentleCrabfish juli 20, 2016 - 15:37

norksen+lego=löve

Reply
Danny Larsen juli 20, 2016 - 16:29

Så sant som det är sagt 😀

Reply

Lämna en kommentar