Railbound

Tuff tuff här kommer vi....

av Fredrik Olsson

En avkopplande stund med att ansluta spår samman i vad som bäst kan beskrivas som ett pusselspel med en och annan nöt att knäcka. Detta är Railbound, ett tågfokuserat spel som vill ge dig en stunds andaktsstund på de åtta områden som här serveras!


Med sitt färgglada humör kan detta lättsamma men samtidigt kluriga pusselspel tuffa rakt in i de flesta spelares hjärtan. Åtminstone en stund. Du ska här nämligen föra numrerade vagnar till loket – i den ordning som deras nummer anvisar. Gör du detta korrekt så åker loket vidare, och vips går du vidare till nästa nivå – och nästa pussel.

Du anlägger spår, testar rutter och ser så att vagnarna kommer rätt. Ibland förs det in spårväxlare och andra funktioner i mixen, men på det stora hela handlar det fundamentalt sätt bara om att hitta rätt sett till var du placerar dina spår. Att se till att vagn 1 kommer först in bakom loket må verka lätt på pappret, men när du väl sitter där och får vagnarna att åka in i varandra, se de komma fel i ordning bakom loket eller plötsligt inse att spåren inte räcker till (de är i begränsat antal nämligen), då ökar svårighetsgraden.

Detta är ett spel som definitivt doftar mobilspel (vilket det även finns som), men dess pittoreska tecknade stil, trivsamma atmosfär och lugnande ljudbild gör det till ett tillbakalutat spel, trots att det då och då ändå bjuder på en mängd huvudkli.

För varje avklarad bana låser man upp en svårare version av densamma, och kan därför få ännu mer att lista ut jäms med resans gång – även om spelet knappast kan beskyllas på att vara långt. Efter cirka fyra-fem timmar var jag nämligen klar med hela grundspelet – och kunde därefter sakta men säkert beta av de specialbanor som låsts upp. Dessa i sig var variationer av tidigare spelade banor, så jag skulle inte säga att det sköts in något nytänk här, men för de som bara vill ha mer av det goda räcker det till bra.

Spelets stora problem är väl att dess korta spellängd och relativt repetitiva spelupplägg hämmar det. För ett spel som ändå kostar runt hundringen på Steam, skulle jag velat se än mer variation och speltid – och även om jag knappast kan säga att det är dåligt, så lämnar det knappast några större intryck heller.

Nu behöver inte alla spel vara världsomvälvande spelupplevelser, som utmanar ditt sätt att tänka. De behöver heller inte vara enorma speläventyr på 100+ timmar för att vara värd pengarna du lägger, och det är just där som jag tror Railbound platsar bäst in. För dig som vill låta hjärnan fokusera om än under en kort period, på något som är relativt avslappnande och harmlöst, ja då är Railbound något jag kan rekommendera. Dess sympatiska och rättframma utseende, ackompanjeras av ett trivsamt tempo och en enkel premiss (med en hel avsaknad av story), som utan tvekan kommer funka för alla. Att du sedan bockat av spelet och gått vidare när du väl är klar, är inte alltid ett stort minus… utan i detta fall bara skönt. Spelet levererar på vad det vill ge dig, och ärligt talat räcker det gott i mitt tycke i alla fall!

Många men inte för många banor i spelet… På gott och ont.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Railbound. Lägsta pris 10,79€ enligt Steam 2022-09-15.

Recensionsex tillhandahållet av Afterburn.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar