I en denna nyutgåva av NieR får vi ta följe med en yngre protagonist och hans jakt på att finna botemedlet till hans systers mystiska sjukdom. Med magiska böcker som inte kan hålla tyst om något inte faller honom i smaken, en lättklädd kompanjon och andra udda karaktärer gör spelet väldigt intressant.
Första spelet i serien, som bara heter NieR (eller NieR Gestalt som det heter i Japan) släpptes 2010 har nu släppts i en uppfräschad version för den nya generationen av konsoler. I det västerländska släppet fick man spela som en äldre man, som var ute för att hitta botemedel till sin dotter. I den här versionen får man i stället spela som en ung man, storebror till Yonah, som lider av en mystisk sjukdom.
Vår protagonist har inget namn, så man får välja ett åt honom. Självklart döpte jag min karaktär till Norskas, men där går gränsen för hur mycket man kan ändra på karaktären. Norskas är, som jag redan sagt, storebror till Yonah och hon har en sjukdom som ingen vet hur man ska bota. Norskas gör allt i sin makt för att hitta ett botemedel och han tar sig an uppdrag som ger ledtrådar till hur han kan hjälpa sin stackars syster. Han tvingas röra sig över stora delar av den värld han lever i för att hitta nya ledtrådar. Det här är kort och gott spelets historia.
Under ett uppdrag där Norskas letar efter Yonah stöter han på den magiska boken Grimoire Weiss, som har mycket att säga till om hur vi tar oss an uppdrag och hur vi hjälper de människor runtomkring oss. Genom honom kan Norskas använda magiska attacker så som missiler och spjut som spetsar fienderna. Spjuten används både som distans vapen och för att attackerar flera fiender samtidigt.
Vår protagonist kommer också under resan stöta på Kaine, en väldigt lättklädd dam som till hälften är besatt av en ’shade’, spelets fiender. När man först stöter på henne kan man tro att hon är en fiende då hon besitter krafter som ingen vanlig människa har, men det märks snabbt att hon är en kompanjon som kommer vara till stor hjälp. Sen har vi också Emil, en ung man som har en dold historia och krafter som gör att han går omkring med en ögonbindel. Vi kommer under tid nysta upp sanningen och få ta del av hans tragiska bakgrund och göra allt i vår makt för att hjälpa honom. Dessa är några av de karaktärerna som vi kommer att stöta på, men det finns fler intressanta och ibland lite udda karaktärer som vi kommer att möta på under spelets gång — på gott och ont!
Spelet är ett action RPG där du fritt kan springa omkring i världen och ta dig an huvuduppdragen eller något av de alla sidouppdrag som finns. Spelet har nämligen väldigt många sidouppdrag som gör att man kan lägga väldigt mycket tid på spelet. Nu är det inget dåligt, det resulterar mer i att ”jag kan ju göra något sidouppdrag, medan jag ändå är här”. Uppskattningsvis en tredjedel av min speltid har gått åt till att bara göra sidouppdrag och man får en del riktigt intressanta uppdrag och en del ”hämta x antal av den här saken till mig”. Det alla sidouppdrag har gemensamt är att de i slutändan ger dig bra betalt och du kan använda pengarna på att köpa saker som du kan behöva. Vissa saker i spelet som du kommer behöva kan inte köpas i affärer, utan dessa kan du bara få genom att ta död på monster eller hitta när du är ute och rör på dig. Dessa används mest till för att uppgradera dina vapen, vilket kommer in först i spelet andra hälft.
Spelet har en tydlig brytpunkt när du kommer till hälften av spelet. I den första halvan kan man bara använda svärd och magi, när man kommer in i den andra halvan får man tillgång till enhands- och tvåhandsvapen samt spjut. Dessa byter man snabbt mellan genom styrkorset. Samma knappsats används för att fylla på med liv.
Om vi ska kolla på vad som är nytt för spelet i denna utgåva är det främst en uppgradering av det visuella. Spelet ser inte bara bättre ut, det flyter på betydligt bättre än originalet, samt att laddningstiderna är minimala. Alla karaktärer och omgivningarna är helt nygjorda för NieR Replicant, så man har verkligen tagit sig tid att föra in spelet i den nya eran. Något som dock måste påpekas är att när man var i strid där det var en massa objekt på skärmen samtidigt kunde det slöa ner spelet tills man rensat undan dem, men det skedde bara när det var extremt många saker.
Nytt för spelet är att nu finns det engelska röster, och de är för det mesta godkända. Men om man föredrar kan man fortfarande köra med de japanska rösterna. Jag körde med engelska röstskådespelarna, mest för att jag förstår engelska och inte måste sitta och läsa all text hela tiden. Dock finns vissa partier där det kändes väldigt krystat och inte särskilt trovärdigt. Men överlag gillade jag alla rösterna och tycker att de passar till karaktärerna.
Musiken i spelet är riktigt bra och jag har ibland gått ifrån spelet med mina trådlösa hörlurar och haft musiken från pausmenyn på, bara för att avnjuta den. Den är väldigt passande till spelets historia och vad som händer. Det atmosfäriska bakgrundsljudet är helt godkänt också, det varken sticker ut eller tar ifrån spelet på något sätt, det gör bara vad det är till för.
Något som jag tycker är intressant är hur man varierar spelupplägget till och från. Mestadels av spelet är ur tredjepersonsvy, men man har även partier där spelet blir sidoplattformande eller isometriskt (ett annat parti är till och med klassiskt textbaserat äventyr). Att man väljer att röra runt lite i grytan sett till hur spelet spelas tycker jag tillför på ett bra sätt; det gör att man aldrig vet vad som kommer hända härnäst.
Något som måste belysas är striderna. Visst, i början är det lite svagt men att när man kommer längre in i spelet, och speciellt kommer till bossarna, skiner spelet. Här får man vara vaken och ha fullt fokus på vad man ska göra för att inte få stryk. Bossarna är bombastiska med vad som känns som tusentals magiska projektiler som skjuts mot en och man får blockera eller använda magi för att försvara sig. Fienderna har svaga punkter som man får sikta in sig på för att sedan avsluta dem med en maffig slutattack som är riktigt cool. Här är det tur att kontrollen är riktigt tight och man kommer snabbt in i kontrollschemat. Man vet genom sin intuition vad man ska trycka på för att göra det som krävs, vill man ändra så kan man lätt byta till vad som passar dig bäst.
Något som också är nytt är ett helt nytt slut för spelet, nu finns även ett ”E” slut. Beroende på vad man gör och vilka sidouppdrag man tar sig an och slutför gör att du får ett visst slut. Vilket slut du får får testa fram till själv!
När jag tog min an spelet var jag lite skeptisk till vad man hade gjort och om det skulle kännas nytt och fräscht för dagens konsoler. Jag kan med glädje säga att de har gjort ett riktigt bra jobb med spelets uppdatering. Kontrollerna känns tighta, musiken är underbar och bosstriderna kommer få dig att svettas. Det kanske inte är ett helt perfekt spel, men man kommer få ut en massa timmars speltid.
P.S. Nämnde jag att man kan fiska eller odla i spelet? Dessa är minispel som man har att leka med om man så vill.
Denna recension baseras på Playstation 5 versionen.
Spelet finns även till Xbox One och PC.
NieR Replicant ver.1.22474487139.
Recensionsex tillhandahållet av Square Enix.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner