Myst

av Alexis Winoy

Första gången vi fick uppleva fenomenet som är Myst var år 1993. Sedan dess har spelet fått nya utgåvor på en drös olika plattformar. Nu har vi ännu en ny version av Myst som är både VR-vänlig och extremt vacker. Myst är uppenbarligen en älskad klassiker, men hur håller den senaste versionen?


Först och främst vill jag påpeka att denna recension inte är baserad på en VR-upplevelse eftersom jag tyvärr inte har tillgång till ett VR-headset. Om du inte har ett VR-headset, oroa dig inte: spelet fungerar minst lika bra utan ett. Med det sagt är det dags att dyka in i en ny version av ett oerhört utmanande spel som satte ribban högt för peka och klicka pusselspel i förstaperson när det släpptes 1993.

Spelet börjar med att man som en namnlös protagonist hittar en bok med titeln ”Myst”. När spelaren rör vid boken kastas man in i en mystisk värld; du vaknar upp på ön Myst. Ön är helt tom på folk, men den verkar inte ha varit helt obebodd. Efter lite utforskande hittar man ett rum med olika böcker. Två böcker, en röd och en blå, är väldigt signifikanta. Vid närmare inspektion märker man att i dessa böcker är Sirrus och Achenar fångade. De är söner till Atrus och de berättar att deras far är död. Båda sönerna skyller på varandra och vädjar om spelarens hjälp för att bli frisatta. Spelaren tar sig i uppgift att lösa mysteriet. På olika platser av ön finns det böcker som kan transportera dig till olika världar som kallas Åldrar. Dessa Åldrar har olika teman. En Ålder tar plats i ett träsk där det finns byggnader uppe i träden, en annan ålder tar dig till ett skepp som sjunkit. Genom att utforska, lösa pussel och hitta sidor till de två böckerna där Sirrus och Achenar är fångade får man successivt reda på vad som verkligen har hänt.

Myst är inte ett lätt spel. Allt du behöver för att slutföra det finns i spelet, men det tar ett mycket minimalistiskt tillvägagångssätt och förväntar dig helt enkelt att ta reda på allt själv. Det är inte ett spel som håller din hand utan snarare utmanar dig till att undersöka allt noggrant. Lita inte bara på din syn utan även på din hörsel. Det kommer finnas frustrerande moment i spelet och även om det finns väldigt bra guider därute så slår det inte känslan av att äntligen klura ut ett riktigt utmanande pussel. Vid varje ny genomgång kan man välja mellan klassiska lösningar eller blandade lösningar. Den klassiska innehar samma lösningar till pusslen som 1993-versionen. För att göra Myst mer utmanande för t.ex. gamla fans kan man välja en genomgång med blandade lösningar vilket gör att du behöver klura ut nya lösningar till vissa pussel.

I den här versionen är finns det tillgång till ett fotoläge som gör att du snabbt kan ta en bild som du kan referera till senare i spelet. Det är ett behändigt verktyg som jag använde mig av flera gånger om. Det hjälper en att spara tid, t.ex. kan man slippa springa mellan två olika punkter för att lösa ett pussel. Det finns t.ex. ett pussel som kan vara riktigt frustrerande där man behöver slå in specifika datum och tider. Varje datum är kopplad till en stjärnbild som därefter är kopplat till en bild vid en pelare. Det gäller att hitta rätt bild och detta ska man göra tre gånger. Med fotoläget kan man enkelt ta en bild på dessa olika datum och stjärnbilder och således slipper man springa fram och tillbaka. Man sparar helt enkelt tid och frustrationen blir inte lika hög.

Denna version är en vacker rekreation av originalet. Mycket arbete har lagts ner i att ge oss spelare en vacker och spektakulär upplevelse när det gäller grafiken. Vi har nu tillgång till grafiska alternativ som NVidias DLSS och Ray Tracing vilket gör att Myst aldrig har sett så bra ut som det gör nu. Det första Myst i 1993 var i stillbilder men nu kan vi gå runt och undersöka i en 3D värld i ett riktigt förstapersonsspel, mycket tack till att de ville skapa en VR-upplevelse. Allt flyter på bra, jag märkte inga glitchar eller något sådant. Själva ön Myst i sig är lite intetsägande jämfört med de andra stämningsfulla och atmosfäriska åldrarna; att navigera runt i spelet är helt enkelt en fröjd för ögat på de högsta grafiska inställningarna. Något som jag tyckte var en besvikelse var att de gjort om karaktärerna Atrus, Achenar och Sirrus till CGI och inte behållit de verkliga filmsnuttarna som standard. CGI:n känns som en billig lösning jämfört med resten av spelet, den är osynkad och helt enkelt en besvikelse. Man kan däremot slå på de originella filmsnuttarna från klassiska Myst i inställningarna, något som utvecklarna Cyan lade till i en patch-uppdatering av spelet.

Jag måste ge ljudbilden en eloge också. Det finns vissa moment i spelet där du måste förlita dig på din hörsel. Myst har inte något större soundtrack, dock hjälper bakgrundsljuden till att sätta en viss atmosfär bland de olika tiderna. Tystheten är väldigt tilltalande också; du känner dig verkligen ensam på din resa genom spelet.

Myst är en sann klassiker med många olika versioner bakom sig. Denna senaste versionen är förmodligen den bästa. Myst var enastående i 1993 och det är enastående nu. Det har varit en fröjd att spela genom Myst igen, att känna samma frustration som förr men med nya ögon. Jag är äldre nu och förstår mer av spelet än vad jag gjorde när jag var yngre. Jag skulle dock inte rekommendera Myst till personer som inte är fans av denna sorts genre men för er som älskar peka och klicka äventyrsspel med oerhört utmanande pussel är Myst för er.


Specifikation

Denna recension baseras på Steam-versionen.
Spelet finns även till Xbox One och Xbox Series X | S.

Myst. Lägsta pris 255 kronor enligt Steam 2021-09-14.

Recensionsex tillhandahållet av Cyan.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar