Planet of Lana

Pussla och smyg dig igenom en vacker värld!

av Jesper Gustavsson

För några år sen var jag på Sweden Game Festival i Skövde för att ta en titt på några närproducerade spel. Bland alla bås fanns studion Wishfully som skulle presentera sitt spel Planet of Lana. De hade inget att visa förutom lite concept art, men jag blev genast intresserad när jag såg spelets grafiska stil. Nu har jag äntligen fått chansen att prova det.


Vi tar på oss rollen som Lana. En dag blir Lanas hemby invaderad av robotaliens som kidnappar byns invånare. Lanas barndomsvän tas ifrån hen och Lana blir så klart helt förskräckt och ger sig ut på en resa för att rädda invånarna från robotarna. På Lanas resa stöter hen på den lilla filuren Mui, som kommer att bli en vän för livet. Berättelsen i Planet of Lana är inte direkt rättfram. Det finns dialog, men den pratas på ett påhittat språk utan undertexter som översätter. Spelet är ett praktexempel show don’t tell”, eftersom mycket av världsbygget sker i miljöberättande. Vad är det för planet vi befinner oss på? Vilka är dessa robotar egentligen? Ja, detta är frågor som mångt och mycket är upp till dig att tolka.  Helt klart är dock att vänskap är ett stort fokus i spelet och något som visas tydligt. Jag gillar verkligen hur spelet förmedlar sin berättelse. Planet of Lana är ett praktexempel på hur spelmediet kan användas som konstform eftersom denna typ av framväxande berättande endast är möjligt i spel. 

Planet of Lana är ett sidskrollande stealth- och pusselspel. Du kan smyga, hoppa, flytta lådor och slå på spakar. Lana kan även kontrollera Mui, till exempel för att få Mui att komma till en särskild plats där han kan slå på en spak för att skapa en plattform åt Lana. Lana kan välja om Mui står still eller följer efter. Ibland behöver Mui vara på en specifik plats för att Lana ska ha möjlighet att komma vidare. Mui kan dock inte ta sig över vatten, vilket tvingar dig att hitta en lösning att få över Mui till andra sidan i sådana situationer. Som jag nämnde innan innehåller spelet även stealth. I vissa situationer måste du lösa pussel samtidigt som du undviker att bli upptäckt av en robot. Dessa segment kan ibland bli ganska kluriga och krävde ett antal försök innan jag fick till dem. Senare i spelet låser du upp nya medel, som att låta Lana kontrollera robotar via en dator, vilket gör att spelmekaniken håller sig fräsch under spelets 5-6 timmar. 

För det mesta tycker jag att spelmekaniken fungerar bra, men ibland känns det lite orättvist, särskilt mot slutet av spelet. Något Lana inte är är att vara snabb. Det känns som att Lana ibland rör sig i snigelfart, speciellt när hen ska ta sig upp för en kant. Detta kan bli lite frustrerande när du måste ta dig över tajta plattforms-segment som kräver tajming.

Grafiken i spelet är det som för mig står ut mest. Planet of Lana tar sig an en slags akvarell-aktig grafisk stil som jag tycker gör sig väldigt fin hela spelet igenom. Spelaren upplever varierade miljöer och alla ser lika vackra ut. Den grafiska stilen är något som gör att spelet kommer stå ut i mängden och den valda grafiken passar bra till det narrativ som förmedlas.

Musiken är något jag inte tänkte särskilt mycket på under min genomspelning, eftersom soundtracket till stor del består av atmosfärisk musik. De stycken som finns där är dock stämningsfulla och sätter ton för spelet. Ljudeffekterna är tydliga och passar väl in. Till exempel hörs det tydligt när ett stealth-segment kommer upp på grund av ett dovt robotljud.

Något jag reflekterade över är att spelet inte har något större omspelningsvärde på grund av det inte innehåller särskilt många sidospår där du kan hitta hemligheter Spelet är linjärt och när du är klar med spelet finns det inte mycket att gå tillbaka till, om du inte vill spela om för achievements, till exempel att dra igenom hela spelet utan att dö en enda gång. 

Sammanfattningsvis tycker jag att Planet of Lana är ett fint litet spel med ett tydligt budskap. Det visar mycket på vad spelmediet kan göra som konstform, vilket betyder att det inte kommer falla alla i smaken, men för de lite mer “artsy”-spelarna är det nästan ett måste!


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.

Spelet finns även till Xbox och Gamepass.

Planet of Lana. För nuvarande är priset okänt. Uppdaterad vid releasen 2023-05-23.

Recensionsex tillhandahållet av Thunderful.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar