Phoenix Point

av Peter Tjernström

Att rädda världen är alltid ett klassiskt tema i spel. Det spel jag alltid tänker på när jag hör ”Saving the world” är dock X-COM: UFO Defense, en gammal klassiker som varit en del av spelvärlden sedan 1993. De flesta av er kanske tänker på de moderna X-COM spelen som släpptes 2012 samt 2016 och det är förståeligt. Under december månad har dock Julian Gollop, designer till X-COM: UFO Defense tillsammans med Snapshot Games släppt deras spirituella uppföljare till spelet från 1993. Detta är Phoenix Point.


Du introduceras till spelet genom en cutscene som förklarar jordens öde. Under det sena 2020-talet smälter nord- och sydpolen på jorden vilket släpper lös ett virus som varit nedfruset under en lång tid. ”The Pandoravirus” som det kallas skapar kaos på jorden. Alla människor som kommer i kontakt med det muteras våldsamt till monster som skulle kunnat tagit ett steg ut från en H.P Lovecraft novell. Viruset sprider sig snabbt över jorden i form av en dimma. Alla som inte lyckas ta sig till högre platser förvandlas och vandrar sedan ned till havet igen. De få människor som blir kvar delar upp sig i olika fraktioner och gör allt för att överleva. Spola fram till år 2047 där du som ledare för ”The Phoenix Project” (En organisation som försökte bota viruset) får i uppdrag att lösa detta. De monster som vandrade ner i havet för flera år sedan har kommit tillbaka en ett nytt täcke av dimma sveper sakta in över jorden. Ditt mål är att hitta ett botemedel till Pandora viruset och rädda hela mänskligheten!

Här börjar spelet på riktigt. Man känner direkt igen sig om man spelat X-COM spel innan. Phoenix Point är ett ”squad-based tactical game” i en stil som blandar de gamla och nya spelen mycket bra. Snabbt kan man ta sig en titt på sin bas, soldater och forskning. Du har även en stor karta där du kan utforska jorden för att hitta olika punkter av intresse. Detta ger dig även möjligheten att ta dig över hela jorden. Ju mer platser du hittar desto mer kan du ta dig runt. På dessa platser kan du hitta någon av de olika fraktionerna som finns, samt gamla Phoenix Project baser som du får kontroll över. När du hittar platser av intresse kan du landa där för att undersöka det du hittat. Det är vid detta tillfälle du kommer in i den riktigt bra delen, striderna!

Phoenix Point gör detta lite mer speciellt än de moderna X-COM spelen. I de klassiska X-COM spelen får du alltid fram din träffchans. I Phoenix Point görs detta lite annorlunda. Varje gång du skjuter mot något kan du gå in i förstapersonsläge där du ser två cirklar. Den innersta cirkel är där skotten kommer träffa om karaktären du skjuter med klarar av att sikta korrekt. Den yttre cirkeln är där skotten träffar om karaktären misslyckas med siktningen. Detta ger dig ett mycket bättre system för att kunna optimera skotten du tar. Ännu en skillnad på skjutandet är också att varje skott som soldaten skjuter har en chans att träffa eller missa. Detta betyder att även om det första skottet missar kan fortfarande resten i en skottsalva träffa. Phoenix Point presenterar även ett nytt system där du kan träffa olika kroppsdelar och skada dem. Det är väldigt bra då du specifikt kan sikta på olika kroppsdelar för att skada dem så att fienden inte kan använda dem mer. Utöver detta är spelet väldigt likt de moderna X-COM spelen. Du har din zon där du slåss och du kan ta skydd för att sänka chansen att bli träffad. Soldaterna och dina fiender har olika förmågor som ofta är kopplade till de olika kroppsdelarna så du kan försöka stänga av dessa genom att förstöra en specifik kroppsdel.

Senare i spelet kan du börja rekrytera nya soldater och detta är kopplat till de olika fraktionerna. Alla soldater du kan rekrytera kommer från någon av fraktionerna samt att du får olika klasser beroende var du rekryterar de ifrån. På tal om fraktionerna finns det tre av dem. Disciples of Anu som är en kult som försöker mutera sig för att överleva den nya jorden, New Jericho som med sin militaristiska makt försöker slå tillbaka monstren och Synedrion som försöker hitta ett sätt att leva med Pandora viruset genom teknologi. Alla dessa fraktioner gillar inte varandra och man behöver välja en sida. Om du blir nog bra vän med en fraktion får du bonusar från dem som att du kan se alla deras städer samt att du till slut får mer saker att forska fram genom fraktionen. Detta betyder också att de andra fraktionerna inte kommer gilla dig lika mycket och du kommer antagligen få slåss mot dem vid något tillfälle.

Phoenix Point är ett riktigt bra spel! Jag är ett stort fan av denna typ av spel och detta är en värdig uppföljare till de gamla X-COM spelen. Man märker skillnaden på Phoenix Point och de moderna X-COM spelen i detaljerna. Phoenix Point lägger mycket detaljer i utrusningen samt de små sakerna i strider som får spelet att vara mer unikt. Det känns som att man har mer kontroll över vad ens karaktärer är och hur man vill utrusta alla. De negativa saker jag noterat i spelet är att jag saknar mer förklaringar i min UI. Vid ett tillfälle tappade jag en soldat till en explosiv tunna för att spelet aldrig visade att de faktiskt var där. Det bör även finnas mer sätt att se hur tydligt din karaktär kan ses av fienderna. Ofta underskattar jag hur mycket fienderna kan se och tar alldeles för mycket skada från skott som inte skulle träffat. Phoenix Point har helt klart delar att förbättra, men grunden är solid och ett mycket bra spel för alla som gillar squad-based taktiska spel.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även till Xbox One och Playstation 4.

Phoenix Point. Lägsta pris 429 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-17.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar