Moonglow Bay

av Joel Svahn

Det är inte varje dag man bestämmer sig för att lämna tryggheten i Kanada för att spendera resten av livet på fiskeäventyr med sin bättre hälft. Det är inte heller varje dag som sagda hälft rapporteras som saknad, och avliden, tre år efter en samma dag. Men inte ska du väl bryta ihop för det? Dags att ta tag i din och din döda partners dröm, här ska fiskas!


Moonglow Bay är ett spel som osar av… ja, jag kan inte beskriva det på annat vis än med chilla vibes. Visst, din partner försvann redan efter spelets fem första minuter och tros numera vara död, men fortsättningen därefter är riktigt lugn och mysig.

Du får lära dig hur man fiskar, samt lagar mat. Detta är enkelt, men vissa fiskar kan erbjuda utmaning i början. Matlagningen utförs i flera olika steg med några timing-baserade utmaningar. Mycket mer spelmekanik finns inte, men det är ärligt talat inte heller det som är i fokus. Det som spelet vill göra är att skapa en känsla av lugn, samhörighet och glädje. Du ska bara ta in och njuta. Tyvärr står några saker i vägen för att detta ska ske, men vi börjar med det positiva.

Grafiken är verkligen magisk, voxlarna gör sig riktigt fina i oavsett miljö. Människor ser härligt mysiga ut, djuren ännu mysigare och byn du bor i kan inte kallas annat än vacker. Det finns finfin ljussättning, dock är skuggorna något oskarpa, men inget under förväntan. Musiken är också riktigt passande, och omsluter hela spelet med en lugn stämning. Den kan dock bli något tjatig efter en lång dag ute på havet.

Fånga firrar till muséet.

Tyvärr tar det roliga slut redan efter första timmen. Fiskandet ser likadant ut oavsett om du gör det med spö eller nät, vid stranden eller på din båt, och börjar alltmer kännas som ett jobb. Samma sak gäller matlagningen. Samma sak, dag in och dag ut… Den första timmen är dock fantastisk. Du lär dig vilka fiskar som gillar vilket bete, vilka drag som ger dig vilka fiskar samt vart man ska gå för att få tag på en bläckfisk. Upptäckarglädjen finns där, åtminstone ett kort tag, men dör tyvärr alldeles för snabbt.

Du kan spendera lite tid på att uppgradera din båt och dina fiskespön, samt fånga unika fiskar till muséet, men att göra detta blir snabbt icke-relevant då du tjänar pengar i ett rasande tempo, och poängen med att ge fiskar till muséet är att locka turister, vilket gör att du kan sälja din mat till ett dyrare pris. Men om jag inte behöver pengar, varför ska jag då fiska överhuvudtaget? Om man ska prata i speltermer från en annan genre, skulle jag säga att Moonglow Bay saknar endgame-content. Du får snabbt slut på saker att göra som faktiskt gör något i spelet. Det som finns kvar är sådant som ska göras för att ”det är kul”, men det är inte kul. Inte kul alls.

Berättelsen ska driva spelet framåt, men det känns bara inte värt det. Visst, min partner angavs bara vara ”försvunnen” och det finns ett mysterium att lösa, och vilken fisk är det alla byborna är så otroligt rädda för? Det är intressant, och delvis välskrivet, men jag orkar bara inte steka fem portioner ål till för att föra mig vidare i spelet.  

Det absolut största problemet är dock spelets styrschema. Om du inte äger en handkontroll, köp absolut inte Moonglow Bay. Bilden nedan visar utvecklarnas senaste ”förbättrade” styrschema för tangentbord. Det är en tyvärr en mardröm och går inte att ändra på i någon av spelets menyer. Att ha släppt detta till PC utan ett ordentligt styrschema för tangentbord är en riktig tabbe och känns något exkluderande.

Vad är ens detta?

Sist men inte minst, buggar. En alldeles för stor mängd buggar. Visuella buggar, spelkraschande buggar, men också buggar av den allra värsta sorten finns här, såna som låser fast dig i en viss del av spelet och gör att du inte kan gå vidare. Turligt nog sparar du manuellt, men detta är verkligen helt oacceptabelt. Varje nytt uppdrag du får innebär en risk, för pratar du med fel person vid fel tillfälle kan du plötsligt upptäcka att du inte kan ta dig vidare.

Spelet gör några saker bra, berättelsen är välskriven och stundtals rörande, men att spela sig igenom den blir (speciellt med alla buggar) ett riktigt slitgöra. Den där första timmen är också helt underbar, men tyvärr lever inte resten av spelet upp till en bra öppning. Du kan också uppleva Moonglow Bay med en kompis, men jag förstår inte riktigt varför. Det finns ett solklart alternativ till detta spel som börjar på Star och slutar på valley som jag mycket hellre spelar med gott sällskap.

Inbjuden till Moonglow Bay? Säg nej.


Specifikation

Denna recension baseras på PC/Steam versionen.

Moonglow Bay. Lägsta pris cirka 250 kronor enligt Steam 2021-11-09.

Recensionsex tillhandahållet av Coatsink.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar