Mini Motorways

av Martin "Fyghar" Johansson

Det finns en del spel där man ska planera en stad med allt från bostadsområden och vägar till industriområden och soptippar. I Mini Motorways får du enbart planera vägarna för att se till att invånarna kan ta sig till sina arbeten. Frågan är hur många som hinner i tid innan allting går i konkurs… 


Konceptet är väldigt simpelt. Det dyker upp en arbetsplats och en bostad, dra en väg från det röda huset till den röda arbetsplatser. Sen dyker det upp ett nytt rött hus och då måste man se till att även denne kan ta sig till jobbet. Det börjar dock bli lite krångligare när det dyker upp nya arbetsplatser i nya färger som behöver ha arbetskraft som bor i hus med samma färg. När det är en till två färger är det hyfsat enkelt, men när det är fem olika färger som man ska koordinera utan att orsaka trafikstopp blir det betydligt svårare. Särskilt med tanke på att jag inte kan bygga hur mycket väg som helst utan jag har bara ett visst antal bitar med väg som fylls på i slutet av varje vecka. Dessutom får jag välja specialbitar att sätta ut för att underlätta trafiken som stoppljus, rondeller, broar eller varför inte en motorväg?

Det gäller alltså att planera vägarna man bygger, och det är väl inga problem egentligen. Om det inte vore för den yttepyttelilla detaljen att alla byggnader dyker upp slumpmässigt på nivån. Jag har absolut ingenting att säga till om vart de ska dyka upp utan jag förväntas att bara bygga vägar och se glad ut. Jag må se glad ut, men ett antal svordomar inom mig bara väntar på att få komma ut. Särskilt mot slutet av en spelomgång när jag bara ser att jag snart kommer att förlora men inte kan göra något för att förhindra det för att jag inte fick rätt specialbit…

Trots den frustrationen jag ibland känner när byggnaderna bara dyker upp någonstans jag inte alls hade planerat inför, är spelet hyfsat kul. Det är enkelt att komma in i och kan bjuda på några timmars spelglädje. Det finns idag inte särskilt många nivåer att spela på, men det finns topplistor där man kan se hur bra man har lyckats i jämförelse med andra spelare. Om man vill komma högt upp på de listorna eller bara vill slappna av med lite hjärngympa kan jag tänka mig att Mini Motorways kommer fungera rätt bra. Jag vill dock ha lite mer nivåer, och det kommer säkert att dyka upp fler i framtiden.

Något jag uppskattar med Mini Motorways är den enkla grafiken. Det krävs inte mycket för ett sånt här spel och det räcker ofta med något enkelt för att jag ska bli intresserad. Jag gillar också hur diskret nivån förstoras under tiden jag spelar. Den första gången blev jag lite chockad när jag lade märke till att nivån var betydligt större än vad den var när jag började. När jag sedan spelade en ny omgång kollade jag noga och såg att kameran hela tiden zoomade ut, sakta men säkert, för att förstora nivån. När det gäller ljudet är även det simpelt och känns väldigt zen. Det är lugnande och tyst vilket låter mig koncentrera mig på pusslet som spelet lägger fram åt mig.

Det här är ett bra spel för sin prislapp på inte ens en hundralapp. Jag hade gärna sett fler nivåer, men som jag sa tidigare kan det komma i en framtida uppdatering. Om du är på jakt efter ett pusselspel som kan underhålla dig i några timmar för en billig peng kan Mini Motorways definitivt vara ett köp för dig.


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet finns även till Nintendo Switch.

Mini Motorways. Lägsta pris 7,37€ enligt Steam 2021-07-21.

Recensionsex tillhandahållet av Dinosaur Polo Club.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar