Kitaria Fables

av Victoria Sandberg

Om du fick välja vilket djur som helst att ge dig ut på ett äventyr med för att åter slå ned den stora ondskan, vilket skulle du då välja? En katt så klart! I Kitaria Fables är det upp till den lilla katten Nyanza att rädda dagen!


Beväpnad med ett stort svärd och din bästa vän Macarone vid din sida beger du dig från huvudstaden till din morfars gamla by för att skydda den mot alla monster som börjat härja alldeles i närheten av byn. Det är din uppgift att skydda byn men under berättelsens gång beger du dig långt från byn i flertalet våghalsiga uppdrag. Invånarna i byn består av gulliga små djur, allt från kaniner till hund till borgmästaren som är en get.

Narrativet är inte allt för djupt men leder dig på ett trevligt sätt till nya miljöer med nya fiender som överensstämmer med omgivningen. Tidigt stöter du på byns visa man, som är en isbjörn. Han berättar för dig om magiska reliker och magiska trollformler. Det visar sig att du kan hantera magi! Det finns bara en hake, magi är förbjudet i imperiet. Trots detta bestämmer sig Nyanza för att hjälpa den vise mannen att finna relikerna som kan stoppa mörkret som åter faller över världen och väcker monstren till liv. Du är ju faktiskt den enda som kan använda magi. Mystiken tätnar och alla är inte vad de verkar när du ger dig ut för att rädda världen.

I byn får du bo i din morfars gamla hus och får tillgång till hans gamla trädgårdsland där du kan odla grödor som du behöver för att kunna köpa de olika maträtterna i byn. Genom flera sidouppdrag får du tillgång till allt fler grödor och allt fler maträtter. Alla maträtter kräver nämligen utöver en liten summa pengar att du ger damen i köket alla de råvaror hon behöver. Men dyrare och mer komplicerade maträtter ger mer HP regeneration och bättre fördelar. Lökringar ger dig till exempel en större chans att göra kritisk skada på dina motståndare. Utanför ditt hus kan du sälja saker i en låda likt du kan många farming-spel.

För hur gulligt och mysigt Kitaria Fables än ser ut så är det ett action-RPG där det gäller att slå ihjäl monster för att få material till att uppgradera dina vapen och dina kläder. Till en början har du endast ditt svärd, men en liten bit in i narrativet får du även tillgång till magi och kan köpa dig en pilbåge hos smeden. Magin är indelad i fyra element, eld, vatten, luft och jord. För att låsa upp nya magiska förmågor behöver du samla på dig hämndlystna själar, en blankt mörkblå sten som fiender ibland tappar när du besegrar dem.

Dina vapen och dina odlingsredskap kan uppgraderas hos smeden i byn. De uppgraderas linjärt och du måste ha det tidigare vapnet i listan för att uppgradera till nästa, det går inte att skippa ett steg. Detta tyckte jag var lite irriterande i början då den svåraste metallen att hitta av någon anledning var koppar, silver hittade jag massor av, men efter den tröskeln fungerar det här systemet helt okej tycker jag. På liknande sätt kan du byta dig till och uppgradera kläder eller rustningar samt andra spännande accessoarer som ger dig olika fördelar hos smeden i staden. Den underliga mixen av en katt med vikingahjälm, sländvingar och en vattenkanna var något som invånarna i byn fick vänja sig vid under min spelomgång.

I strid kan du använda dig av ditt svärd och din pilbåge för att göra basattacker eller använda mana för att utföra specialattacker. Du kan ha fyra specialattacker aktiva samtidigt och aktivera dem med de olika triggerkapparna på kontrollen. Specialattackerna är kopplade till de olika magiska elementen eller till dina olika vapen. Varje specialattack kräver olika mycket mana och har en nedkylning innan de kan användas igen. För att återställa din mana måste du träffa dina fiender med basattacker. Du ser när dina fiender kommer att attacker och hur långt de når genom att en röd skugga sprider sig ut från fienden och sakta fylls av en starkare röd tills fienden attackerar. Det är även möjligt att med ett knapptryck låsa på en fiende för att lättare landa attacker och kasta magiska eldbollar åt rätt håll. Med ett snabbt knapptryck kan du undvika fiendens attack.

En världskarta visar vart du behöver gå för att lösa dina uppdrag.

Fienderna blir allt starkare desto längre du kommer i spelet och i nästan varje område finns det en boss. Dessa bossar attackerar dig oftast inte om du inte går till attack först. Klarar du att besegra en boss får du ett specifikt objekt som är värt extra mycket mynt och kan behövas för att uppgradera vapen och rustningar. Du kan även få en nyckel.

Spelet är väldigt snällt på det sättet att när du dör så vaknar du upp kommande morgon i ditt hus utan att ha förlorat några av de saker som du har samlat på dig. Tiden går och dagarna tickar men du behöver egentligen aldrig gå och lägga dig. Sover du fylls ditt HP upp och du skippar till nästa dag, men håller du dig vaken kan du gå på monsterjakt dygnet runt.

Här och var finns det halvt gömda kistor. Träkistor kan du öppna och genast få en belöning, men det finns även kistor i koppar, silver och guld. För att öppna dess behöver du en nyckel i samma metall och i dessa finns det oftast lite mer spännande belöningar.

Kontrollerna är enkla att förstå sig på och alla ”snabbknappar” är något som jag snabbt lärde mig. Utöver att ha dina specialattacker på triggerknapparna så har du d-paden som fyra genvägar till saker i ditt inventory, till exempel maträtter eller vapen. Allt känns snabbt och responsivt, men vissa animationer gör det aningen svårt att veta när fienderna kommer att attackera.

Miljöerna är väldigt gulliga och har en mysig tecknad stil som fienderna och alla andra karaktärer fint smälter in i. Det känns som en helhet och de storslagna magiska attackerna ger en skarp färgklick i den redan färgglada världen. Under dialoger syns ett litet porträtt av karaktären som pratar i en lite annorlunda stil som påminner ännu mer om en barnbok. Menyerna är enkla att navigera men sitter du i soffan kan det vara svårt att se hur många av varje objekt du har eller behöver för att uppgradera något, då dessa siffror är väldigt små.

Musiken är klassisk med ett lågt tempo som skiftar från område till område. Det är inget som fastnar och den känns inte särskilt repetitiv trots att det är korta slingor men jag nynnade glatt med i de lantliga tonerna med en liten släng av äventyr. 

Tyvärr känns spelet lite repetitivt trots de skiftande miljöerna och fiender då du måste samla in väldigt mycket material för att uppgradera något och att samla mynten som behövs tar även det en bra stund. Kitaria Fables är ett ganska långsamt spel men har definitivt sin charm med sina gulliga djur, enkla och traditionella stridssystem, odlingsmöjlighet och upptäckarglädje. Jag utforskade glatt de olika miljöerna men när jag besökt samma område för den 15e dagen i rad börjar det bli lite segt även för mig. Ibland dök det upp lite buggar som höjde ljuden i miljöerna till det extrema eller avslutade dagen när jag gick ut ur spelet en kort stund. Dessa försvann dock vid omstart av spelet. Vill du ha ett mysigt spel med lugnt tempo och lite farm-sim men med lite mer avancerat stridssystem än Stardew Valley tycker jag att du ska testa Kitaria Fables. Ett långsamt tempo och en hel del repetition gör att jag tyvärr inte kan ge det här spelet Bra köp, men med sitt låga pris tycker jag att det kan vara värt att testa om gulliga djur och fantasy låter som din kopp te. En demo för PC finns på Steam.

Specifikation

Denna recension baseras på PS4 versionen. Finns även till PC och Nintendo Switch.

Kitaria Fables. Lägsta pris ca. 202 kronor enligt Steam 2021-09-24.

Recensionsex tillhandahållet av PQube.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar