Hem ArtiklarKrönika Gästkrönika: ”Att vara en youtuber” av @straholic

Gästkrönika: ”Att vara en youtuber” av @straholic

av (Gästskribent)

Alla har vi våra egna fritidshobbys. Om det så må handla om att bygga modellplan, samla på frimärken eller samla på actionfigurer från det glada 1980-talet i mint-kondition. Jag själv är youtuber.  Det finns väldigt många olika kanaler därute – dem kan handla om allt från att spela tv-spel, till att göra olika topp tio-listor inom en himla massa kategorier.

På min egen Youtube-kanal så videobloggar jag för det mesta, men jag ”unboxar” (packar upp olika produkter ur deras förpackningar och visar upp) även ibland, dock är det videobloggandet som tar störst plats. Det snackas om allt från min vardag, till små petitesser som nya funktioner i appar som irriterar mig å det grövsta.

Det hela började med att jag en vinterdag år 2016 var trött på min arbetslösa situation och kände att jag ville ta mig an ett enormt projekt. Internet finkammades för inspiration och jag landade till slut på att skapa en kanal. Det var mycket osäkerhet i skallen i början, hade ju aldrig gjort detta förut så jag var ju väldigt ny på det hela. Men jag googlade tips i oändlighet, kollade på andras videos. Studerade hur dem gick till väga. Vad man ska göra respektive inte göra under videos (att kolla in i kameralinsen ofta är viktigt, då publiken annars kan uppfatta en som ofokuserad och sedan klickar sig vidare). Efter ett tag, när allt kändes bra och jag själv kände mig redo så ville jag gå in helhjärtat i det, så jag hörde av mig till en grafisk designer som fixade en avatar – en tecknad version utav mig själv. Jag har även en logotyp, men den skapades i ett tidigare skede med hjälp från en internet-vän. Och där var mitt varumärke igång, jag hörde även av mig till en annan vän, som fixade mitt intro respektive outro för att få ett bättre helhetsintryck utav mina videos. Och ja, vad vore det hela utan några finfina t-shirts med min logotyp.

Anledningen till att jag tycker om att syssla med videobloggande så mycket är för att jag når ut till många människor. Sedan hjälper det ju såklart att mina prenumeranters kritik gentemot kanalen har varit väldigt bra, vilket ständigt att motiverat mig till att fortsätta med det hela.

Det finns tyvärr dalar med i det hela också. Tyvärr är det så ibland att om det går bra för någon, så får personen ifråga sin beskärda del utav hat från diverse troll. Jag tog åt mig i början utav mailen jag fick, men slutade sedan helt och hållet att bry mig då jag insåg att det positiva bemötandet är så mycket mer viktigt att fokusera på. Jag blev ju till exempel igenkänd i en butik en gång, vilket både var läskigt och häftigt – mest för att jag aldrig har varit med om det innan.

Jag har även knutit många nya kontakter sedan jag började med detta. Detta har jag Twitter att tacka för då jag har stött på nittio procent utav dessa nya ansikten där. Bland annat Nördliv, till exempel – ett riktigt toppengäng som peppar en, oavsett vad.

Att vara en youtuber är inte alltid lätt. Det ska kommas på video-idéer, klipp ska redigeras och man måste tänka på hur man beter sig på sociala medier – det är ju trots allt sitt varumärke man har hand om, och det vill man ju såklart ska byggas upp och bli större med tiden.

Mitt råd till dig om du någonsin har funderat på att börja (förutom att en god ljuskälla samt en bra ljudvolym) med detta är helt enkelt, kör på. Inget hindrar dig – ifall du inte äger en kamera, kör med telefonen istället. Det gör jag och det har funkat suveränt hittills.

Skrivet av Christoffer ’Straholic’ Andersson  – Gästskribent


Red.anm.
Finns ni på Youtube? Vilka utmaningar har ni mött? Hör gärna av er och dela era tankar med oss (via info@nordlivpodcast.se) eller Christoffer (se hans mail ovan).

 


 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar