Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Mount & Blade II: Bannerlord

Förhandstitt: Mount & Blade II: Bannerlord

av Joel Svahn

Som RPG-nörd på livstid har de tidigare titlarna i Mount & Blade (Speciellt Warband) varit som det renaste tjack du kunnat hitta. Det var därför inga konstigheter att jag började snörvla och skaka den dag trailern för Bannerlord släpptes. Nu har spelet äntligen kommit till Early Access, så låt oss se vad som har hänt på tio år sen den senaste installationen av Mount & Blade.


Det börjar bra, pukorna och en kraftig melodi i blåssektionen dundrar fram genom lurarna och ger verkligen en farlig och äventyrlig stämning. För dig som aldrig har hört talas om Mount & Blade (M&B) så kan jag ge en kort introduktion. Du är hjälten (självklart) i en historia som du skapar själv. Det som utmärker denna serie från andra är, för mig, den absolut totala friheten som går att likna vid när man spelar Minecraft. Här finns det ingen prinsessa att rädda (*host, host*, du ska EGENTLIGEN rädda dina syskon), ingen berättare som bestämmer vart du ska gå eller vem du ska slåss mot. Visst är din karaktär stark, men du dör fortfarande väldigt snabbt om du gör något dumt. Låter det tråkigt? Då är nog inte Mount & Blade: Bannerlord ett spel för dig. Men för oss andra som gillar att bli inkastade i svåra situationer där vi inte vet något och måste hitta vår plats i världen är det helt underbart.

Som med så många andra rollspel börjar du med att skapa en karaktär. Först vart du var född, men sen också vilka dina föräldrar var, hur du var som barn, vad du gjorde när du växte upp etc. Allt detta påverkar dina attribut och vilka förmågor inom dessa attribut du är bra på. Detta gör så att du inte är helt värdelös med t.ex. ett tvåhandssvärd, fast du kanske hellre skulle vilja ha ett svärd och en sköld. Detta är en väldigt rolig (och kanske realistisk) hantering av vad som gör din karaktär bra på att slåss. Det öppnar också upp för att använda alla olika typer av vapen, något man ofta vill uppmuntra i RPG-spel men har svårt att implementera i praktiken.

Det som särskiljer Bannerlord från andra RPG-spel av samma typ är två saker; det eminenta stridssystemet och skalan. Stridssystemet är förrädiskt enkelt att förstå, men så ofantligt svårt att bemästra. Vapen kan vanligtvis anfalla från fyra olika håll, du kan på motsvarande sätt blockera från dessa håll. Med ett vapen måste du vara väldigt exakt, men med en sköld är du mycket friare, du måste fortfarande välja riktning (till skillnad från de tidigare spelen), men så länge fiendens vapen träffar skölden och inte dig kan du blockera i vilken vinkel som helst. Visst låter det enkelt? Men låt oss säga att du möter en motståndare med ett tvåhandssvärd. Du vet att hans hugg är mycket långsammare än dina egna, så du kanske vill få in lite extra skada. Samtidigt ser du att han har en sköld på ryggen och en yxa vid sidan, om han byter till dessa skulle du kanske vilja byta bort din sköld mot ett tvåhandsvapen som når lite längre så att han inte kan komma nära? Alldeles bredvid dig finns det ett tredje alternativ, två av dina medsoldater. Du kanske ska beordra dem att ta smällen då din karaktär inte har mer liv än någon annan? Samtidigt vid horisonten närmar sig ett större hot oroande fort, ryttaren med den tunga lansen.

Bannerlord är det inte ovanligt att se arméer med upp till 200 soldater i, och dessa är ändå relativt små. Och jag menar inte 200 stycken simpla fotsoldater, utan en mix av kavalleri, bågskyttar, hallebardiärer, svärdsmän, elittrupper och hästbågskyttar. Allt detta funkar, om än inte buggfritt (och inte något vidare balanserat) så kraschfritt. Spelmotorn som Taleworlds har byggt är gjord för att hantera sånt här. Och tänk om flera stora arméer skulle mötas vid ett slott…

Vi snackar inte ”stor” skala, vi snackar epik, ren och skär epik.

Tyvärr finns här för nuvarande några överhängande brister. Varför spelar jag samma uppdrag fyra gånger i rad? Varför behölls ett av de sämsta spelmomenten från det förra spelet i Bannerlord? (börjar studion få slut på idéer?) Kommer det komma fler alternativ att välja på vart du föddes från? Ska karaktärsskaparen verkligen se ut sådär? Ljuset i tunneln är dock det berg av uppdateringar som, än så länge, kommit dagligen sen spelets släpptes i Early Access.

Det finns också ett multiplayer läge där du kan samla ihop 60 spelare mot 60 andra spelare. Tyvärr är servrarna för nuvarande väldigt tomma, så jag har inte haft möjlighet att pröva det. Men det är något jag hoppas de kan implementera smidigt utan att påverka singelspels upplevelsen.

Om du har spelat något ur M&B tidigare kommer du utan tvekan att känna igen dig, till vis del så känns faktiskt Bannerlord just nu lite mer som en remaster än en regelrätt uppföljare. Kommer det förändras mer och bli bättre och ta bort det dåliga från det tidigare spelet, eller kommer det bli pannkaka av allt ihop? Bara tiden kan ge oss svar, och den recensionen kan jag knappt vänta på att skriva.


Specifikation

Denna recension baseras på PC/Steam versionen.

Mount & Blade II: Bannerlord. Lägsta pris c.a 500 kronor enligt Steam 2020-04-09.

Recensionsex tillhandahållet av TaleWorlds Entertainment.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar