Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Ary and the Secret of Seasons

Förhandstitt: Ary and the Secret of Seasons

av Martin "Fyghar" Johansson

I Ary and the Secret of Seasons kommer vi får styra årstiderna för att kunna klara av våra uppdrag. Men kommer sommaren skina eller är det en ständig höst vi tittar på?


Spelet börjar med att Aryelle, även känd som Ary, läser en saga för sin nallebjörn. Strax därpå ropar hennes mamma på henne att komma ner så hon kan gå till marknaden en sväng. Ary ger sig ditåt men under tiden hon är där så attackeras marknaden av hyenor, som Ary slår ner som en del av spelets tutorial. Men en av hyenorna hade hennes brors svärd, och han har varit saknad i några månader, kan han fortfarande leva? Ary visar mamman svärdet och säger att hon vill ge sig ut och leta efter brodern, något som mamman självklart inte vill. Hon har förlorat ett barn och vill inte förlora ännu ett, så vad gör Ary då? Jo, hon gör som Mulan och klär ut sig till pojke för att leta efter sin bror. Men innan hon hinner komma iväg kraschar stora röda kristaller in i staden och ändrar årstiden från vinter till vår, förutom vid Arys hus.

Hennes far har nämligen en vinterkristall som kan ändra ett visst område till vinter, så den passar Ary på att norpa innan hon ger sig ut. Så här långt tycker jag bara att Ary är en liten snorunge som tror sig veta bättre än den vuxna världen. Hon hade tur som kunde besegra de här hyenorna, men det betyder inte att hon har samma tur ute i den riktiga världen. Storyn i sig känner jag är ganska vanlig, åtminstone det jag får reda på i den här förhandstitten, men den kan ju utvecklas till något bättre längre fram som jag ännu inte har fått se.

Spelets huvudmekanik är att få fram de olika årstiderna för att kunna hjälpa Ary att nå sina mål. Jag fick mest testa på vinterkristallen som kunde frysa vatten så jag kan gå på det, eller skapa plattformar som svävar i luften eller varför inte en hel trappa som Ary kan gå uppför. Mekaniken känns rätt kul, men det känns inte alltid vettigt att vissa saker dyker upp när en kristall används. Kan visserligen bara vara jag som vill ha lite mer logik i en värld som uppenbart är magisk.

En sak jag direkt reagerade på var att min mus fick spelet att hacka lite när jag vred runt kameran, men efter att jag sänkte min DPI så flöt det på betydligt bättre. Utöver det så fungerade kontrollerna rätt bra, men vissa grejer känns skumt placerade på tangentbordet. Att jag rör mig med WASD är inga problem, inte heller att aktivera de olika årstiderna med siffrorna ovanför eller interagera med saker på E knappen. Men att jag under strider kan parera med E och samtidigt måste vara vaksam på min vänstra Ctrl för att kunna rulla undan från attacker känns klumpigt.

Grafiken känns mysig, men inte färdig. Många karaktärer ser lågupplösta ut under cutscenes, samt att även miljöerna ser lågupplösta ut när man tittar en bit bort. Men trots detta så ser världen rätt intressant ut, och den känns både magisk och mysig oavsett vilken årstid man har framkallat. Men vår protagonist ser ständigt uttråkad ut varje gång jag tittar på henne, och jag kan inte förstå varför.

Musiken reagerade jag inte särskilt mycket på, den finns där, inte mycket mer än det. Vad jag däremot reagerade på var ljuden karaktärerna gav ifrån sig under sina dialoger, mamman lät nämligen som att hon var lika gammal som Ary. Det kändes bara fel att höra en sån ljus röst komma från en karaktär som är betydligt äldre än vad rösten visar. Men jag gillar ljuden som sker när årstiden förändras, det är tydligt att något händer och man kan också märka av vad som händer beroende på årstiden. Om jag nu har använt vinterkristallen och jag hör att vattnet har slutat porla, då kan jag ju anta att vattnet har frusit.

Allt som allt är jag skeptisk till det här spelet, det kan säkert bli något kul och bra av det, men det kan också lika lätt bara glömmas bort. Det känns inte helt färdigt på sina ställen, det märks tydligast på grafiken. Personligen är jag i nuläget inte intresserad av resten av spelet då det känns som att jag kan lista ut storyn redan nu, och det är inte kul att veta vad som ska hända även om man bara gissar. Men det är möjligt att jag har helt fel, tiden får utvisa.


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet kommer även till Nintendo Switch, Playstation 4 och Xbox One.

Ary and the Secret of Seasons. Finns inget pris i nuläget. Spelet släpps 1/9.

Recensionsex tillhandahållet av DEAD GOOD.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar