Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Disney Dreamlight Valley

Förhandstitt: Disney Dreamlight Valley

Glöm inte... Vem du är...

av Martin "Fyghar" Johansson

Har du någonsin velat spela ett spel där du kan interagera med Disneykaraktärer från alla möjliga håll? Då behöver du egentligen inte leta mycket längre för det är precis vad du gör i Disney Dreamlight Valley. Men finns det något djup i spelet eller kommer det att snabbt falla i glömskan? Dags att ta reda på det!


Du är vid ditt barndomshem och slumrar till av någon anledning. När du vaknar upp igen är du på en helt annan plats där hemska törnbuskar växer överallt och allting känns mörkt och dystert. Det är dock någon annan där och det är ingen mindre än trollkarlen Merlin! Hans minne verkar dock inte vara lika bra som förr och han behöver din hjälp. Men det verkar som att du har magiska förmågor och kan trolla bort de här törnbuskarna utan några större bekymmer. Efter ett gäng har försvunnit kommer Merlins minne sakta tillbaka och förklarar att han har glömt bort saker, och personer, på grund av The Forgetting som finns runtom dalen de befinner sig i. Men du verkar inte påverkas av denna entitet på samma sätt som de andra och du har dessutom förmågan att ta bort törnarna som entiteten skapar. Kan du vara den som räddar dalen och dess invånare?

Där har ni en liten sammanfattning om hur spelets story börjar vilket direkt får mig intresserad av att spela vidare för att hjälpa de olika karaktärerna som bor i dalen. Det finns massvis med frågetecken om vad som har hänt för att The Forgetting ska kunnat påverka allting i den mängd det har lyckats med, och för att lista ut det pusslet behöver man ha hjälp av de karaktärer som bor i dalen. Jag har redan nämnt Merlin, ni vet, trollkarlen från Disneys Svärdet i Stenen som kom 1963. Han är dock inte den enda som finns, utan självklart har vi ju Musse Pigg, Långben samt Kalle Anka, men vi får även träffa på Elsa från Frost, Ariel från Den Lilla Sjöjungfrun, Wall-E från Wall-E samt råttan Remy från Råttatouille bara för att nämna några. Jag gillar att de har med både mer och mindre kända karaktärer från både nyare samt äldre filmer.

För att hjälpa karaktärerna behöver man springa runt och hjälpa dem med olika uppgifter. Det kommer mestadels betyda att samla på sig olika sorters frukter, juveler, material och sedan ge dem till en karaktär för att de ska komma över sitt problem. Många gånger kommer man behöva använda sig utav det man samlade på sig för att göra något annat som karaktären vill ha och det kan bli en hel del springande fram och tillbaka. Ett exempel kan vara att Musse kanske vill ha en fruktsallad men har inte ingredienserna för det. Då får man leta upp en frukt, sedan hitta en spis, tillaga frukten till en fruktsallad som man ger till Musse. Ibland kan det krävas många saker och då får man antingen springa runt i de olika områdena man har låst upp eller låta tiden gå och hoppas att de dyker upp. Ju mer man hjälper karaktärerna desto bättre vän kommer man att bli med dem, vilket låser upp kläder, möbler samt uppdrag som för storyn vidare.

Man kan få en del belöningar om man gör saker i spelet. Dessa belöningar blir oftast Dreamlight Dust som är en väldigt viktig sak att få. Det här dammet är nämligen vad man använder för att låsa upp de nya områdena. De är alla till en början avskärmade med gigantiska törnbuskar och det krävs tusentals mängder av Dreamlight Dust för att få bort dem. De belöningar man får är ofta mellan 100 – 250 Dreamlight Dust och låsta områden kan kosta upp över 10 000. Det innebär ju att man ibland behöver jobba väldigt mycket för att samla på sig tillräckligt med dust, dock är belöningen värd det då det finns nya saker, mer värdefulla saker att hitta i de nya områdena. Pengar spelar nämligen också in en stor roll i det här spelet, för att allting kostar pengar. Frön, grönsaker, inredning och kläder kostar ibland rätt lite men ofta väldigt mycket. Vilket visserligen inte är helt konstigt, jag är rätt säker på att allas vår favoritsnåljåp Joakim von Anka sköter affärerna i dalen på ett eller annat sätt. Det är lite tråkigt om man vill satsa på inredning i sitt hus, för de pengar man tjänar in kommer snabbt att försvinna.

Spelet är en enda stor mysfaktor när det kommer till både bild och ljud. Karaktärer och miljöer ser bra ut, men jag är lite fundersam över varför min karaktär inte glittrar när de andra gör det. Det är ingen kritik utan bara en fundering jag har haft, men det kan komma att få svar längre fram. Jag gillar att alla karaktärer har röster och vissa fraser de säger. Visst, fraserna kan bli lite irriterande ibland men jag tycker ändå att det är charmigt att få höra dem prata alla när jag springer förbi. Miljöerna är kreativa och hämtar en del inspiration från olika Disney-berättelser.

Det är en hel del knappar att hålla reda på när man spelar, och jag önskar att spelet var lite tydligare med vilka tangenter det är som öppnar vilka menyer. Majoriteten av menyerna kommer man åt via att trycka på Esc, men om man vill komma åt en särskild meny direkt och slippa lite bläddrande vill man ju gärna komma åt rätt tangent direkt. Ingen stor grej egentligen, men det kunde vara lite smidigare.

Disney Dreamlight Valley befinner sig nu i Early Access på Nintendo Switch, PC, Playstation och Xbox. Det innebär ju att spelet kommer ha buggar och har fortfarande en bit kvar att gå innan det är helt färdigt. Jag har dock stora förväntningar på det här spelet. Har suttit i flera timmar och spelat för att komma vidare till nästa grej, vilket är lite segt när man odlar saker eftersom de växer i realtid. Inte jättekul att hålla koll på en pumpa som växer under fyra timmar. Det ska dock bli riktigt kul att se vart storyn bär av då den har tagit en sväng jag förväntade mig men skedde på ett sätt jag inte var beredd på. Vad kommer ske här näst?


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox Game Pass-versionen.

Disney Dreamlight Valley. Lägsta pris 319 kronor enligt Prisjakt.nu 2022-09-27.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar