Hem RecensionerSpelrecensionerPC Farming Simulator 22

Farming Simulator 22

av Martin "Fyghar" Johansson

Som barn växte jag upp bredvid mina morföräldrars lilla gård. Det var inte någon massiv gård som man kan behöva ha idag för att kunna försörja sig på det, men det var tillräckligt för att de skulle överleva då. Jag fick se, och vara med, när korna skulle mjölkas, åkrarna plöjas, balar plastas in och snö skottas undan. Det är en hel del jobb som ska göras för att sköta en gård och när jag ger mig in i Farming Simulator 22 vet jag därför lite vad jag har att vänta mig.


När jag startar en ny kampanj får jag först skapa min bonde och välja hur denne ska se ut. Det tar en liten stund och det finns en hel del att kolla igenom, men till slut är jag klar och kan då hoppa in i spelet. Där får jag en liten genomgång på vad jag ska göra för att sköta om mina grödor. Hur jag kör tröskan, sår nytt samt rensar en åker från gamla grödor. Sen är jag fullt kapabel att kunna sköta allt det här själv enligt spelet. Något jag inte alls håller med om. Varför kan de inte berätta vart jag handlar maskiner, grödor eller gödsel? Eller vart jag ska tömma all säd jag har samlat in i tröskan? Istället får jag sitta och själv försöka lista ut hur och vart jag behöver åka för att fixa saker. Det går att hitta just de här sakerna rätt enkelt, men jag hade önskat att spelet hade inkluderat lite mer i sin tutorial än bara hur jag tar hand om åkrarna. För det finns betydligt mer att hålla koll på än det.

På tal om att ge information. Det finns en ruta i det övre vänstra hörnet som hela tiden visar vilka tangenter jag ska trycka på för att använda tutan, hoppa ur fordonet, släppa saker man har kopplat på bara för att nämna några. Vad jag däremot inte får reda på i den lilla textrutan är bland annat hur jag höjer eller sänker skopan som innehåller konstgödsel som jag vill hälla i min gödselspridare. Den informationen får jag leta upp bland spelets inställningar för att se vilken tangent jag ska använda, och det finns många tangenter att bläddra mellan. Varför de har valt att visa hur jag tutar istället för hur jag använder en skopa fattar jag inte, men så är det. Vissa saker saker är självklara som att man går eller kör runt med WASD men andra grejer var snäppet svårare att hitta. Om jag går tillbaka till skopan, hur ska jag kunna veta att jag sänker och höjer den med K och M? Vissa saker känns dock smidigare, som att jag hoppar in och ut ur maskiner med E och kan hoppa runt mellan dem om jag trycker på Tab. När man väl har lärt sig vad de olika tangenterna gör flyter det på rätt bra, men de känns lite klumpigt placerade ibland.

Jag nämnde att jag startade en ny kampanj och du kanske undrar vad man gör där. Jo, man sköter om sin gård och försöker få den att växa. Det gäller att hålla koll på sin ekonomi, skaffa nya verktyg och maskiner samt hjälpa de andra bönderna i området för att få lite extra pengar i fickan. Nya maskiner kan man välja att antingen köpa direkt för en stor summa pengar, eller så kan man leasa dem vilket innebär att man egentligen hyr dem för en mindre summa. Det kan vara värt att kolla på att köpa maskiner man vet att man kommer använda mycket och leasa de man använder under korta stunder. Dock är det något man behöver kolla vad man har råd med att göra. Det är inte bara att köpa en traktor för 120 000 euro och sedan tro att allt är frid och fröjd, för det är det inte.

De pengarna måste ju tjänas in igen på något sätt och det är inte helt enkelt att få ihop över hundratusen euro på att odla lite grödor. Det kan vara svårt att själv hålla ordning på alla sina åkrar så det är tur att det finns hjälp att hyra. Dock gör de bara en enda syssla och sedan försvinner de och man behöver hyra en ny att fixa nästa grej. Det hade varit trevligt att ha en permanent arbetare som kunde hjälpa till. Jag tror inte det är något bekymmer om man spelar med flera spelare, för då kan man ju bara dela upp arbetsuppgifterna mellan sig, men det går inte när man spelar själv. Dock lär man vänja sig vid det när man lär sig hur man sköter alla åkrar och allt runtomkring, men trög som jag är tar det mig lite längre tid.

Hoppsan!

Det är inte mycket mer man gör i det här spelet än att man leker bonne. En dag började vid åtta på morgonen och det första jag gör är att springa runt för att kolla hur min skörd mår. Jag kan se om det växer ogräs eller om jag behöver gödsla mer vilket är bra att hålla koll på. Jag brukar låta mina hyrda medhjälpare sköta om min gård och istället åker jag runt och hjälper andra bönder för en summa. Det är tidskrävande att ha lantbruk och då är det skönt att kunna lyssna på spelets egen radio eller varför inte bara traktorn och omgivningens ljud? Det låter behagligt när man åker runt, men jag tycker att fordonen låter lite klena. Bara en petitess men när jag tänker stora lantbruksmaskiner tänker jag att de låter en hel del. Det var dock ett tag sedan jag bodde bredvid mina morföräldrars gård och saker kan ju ha förändrats. När jag ändå pratar om ljudet vill jag säga att spelet ser rätt bra ut. Det är inget fantastiskt men jag gillar detaljerna som att plogen blir av med färg när den används mycket. Eller rådjuren som springer vid åkrarna samt personer som promenerar runt i spelvärlden.

Farming Simulator 22 är ett säkert kort för de som gillar serien och har spelat de tidigare spelen i serien. För nykomlingarna lär det vara förvirrande i början men med lite tid och tålamod lär man snart lista ut vad det är man ska göra för att kunna sköta sin gård. Jag hade dock velat att spelet gav mig mer information om hur jag ska göra vissa saker istället för att jag ska leta upp kontroller och liknande bland spelets inställningar eller encyklopedi. Men det är ett stabilt spel för de som vill leka bonde.


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen (Steam).
Spelet finns även till Playstation 4 + 5, Stadia, Xbox One samt Xbox Series S | X.

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av Giants Software.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar