Hem RecensionerSpelrecensionerPC Dissidia Final Fantasy NT

Dissidia Final Fantasy NT

av Fredrik Olsson

Dissidia Final Fantasy NT är ett spel som funnits i japanska spelhallar sedan 2015, men som nu letar ut sig på konsolmarknaden. Med ett unikt stridssystem och karaktärer delade mellan fyra klasser, så hoppas Square Enix att det hittar sin publik även här. Nåja…vi får väl se…

Efter händelserna från föregående spel (ja det finns föregångare) fick det hela att kännas väldigt avgörande och slutgiltigt, så har än en gång ett stort gäng kända Final Fantasy karaktärer mystiskt hamnat i en främmande värld. Där det enda som går att göra för att ta sig ur denna knipa, är att slåss.

Gudarna Chaos och Cosmos tycker att det här med att slåss är en kul grej, så de för samman hjältar genom hela Final Fantasy serien för att slåss. Berättelsemässigt så vinner Dissidia verkligen inga priser, allt är överdrivet flummigt, och presenteras i cutscenes (i story mode) innan du väljer dina motståndare.

Rent spelmekaniskt så upplevs spelet däremot responsivt, med kontroller som är flinka och köttiga och med ett stort krigsfält som man kan röra sig över. Under striderna så erhåller du så kallade ”bravery points” som du sedan utnyttjar när du vill slå ner din eller dina motståndare. Det är nämligen först och främst spelat i 3 mot 3 utförande, så att det handlar i mångt och mycket om att utnyttja inte bara omgivningen utan sin förmågor i tandem med de karaktärer du spelar med. Sedan finns även mer lättsamma lägen i Arcade mode och Quick battles, för de som vill ha lite variation. Det är dock tråkigt att det enbart finns 3v3 i Story mode, då tidigare spel hade 1v1. Det går att spela 1v1, men då är det ”custom” matcher som inte är rankade. Detta skapar ett dilemma, då spelet promptar för att man ska spela 3v3, gör att spelare lätt drar ner andra spelare. Spelare i omgångar med 3v3, kan lätt finna sig utfrysta om de inte är på samma nivå, vilket är tråkigt. Det saknas ett bra mellanläge, för de spelare som bara vill spela lite mer avslappnat och för skojs skull utan att det ska bli på blodigt allvar.

Rent utseendemässigt så drar spelet däremot till sig blicken, med inte bara vacker grafik, utan även bra animationer. För att inte tala om de underbara klassiska låtar som sköljer över spelaren. Inte bara i deras grundform, men även i remixade versioner; där all musik sannerligen sätter stämningen snabbt.

Överlag så finns det mycket bra fanservice här, med många karaktärer från Final Fantasy serien, att kunna se hur de interagerar med varandra och upplåsbara storyelement. Stridssystemet är bra om man kommer in i det, men kurvan för nybörjare är tuff. Så även om det finns ett djup i stridssystemet, så kommer det definitivt avskräcka folk. A och O är laganda och tajming i striderna; men detta nischade fighting Final Fantasy spel kan säkert hitta en nischad publik.

Här kan ni även se vilka karaktärer som medverkar och från vilket spel de kommer ifrån.

Final Fantasy spel Karaktärer
Final Fantasy Warrior of Light, Garland
Final Fantasy II Firion, The Emperor
Final Fantasy III Onion Knight, Cloud of Darkness
Final Fantasy IV Cecil Harvey, Kain Highwind, Golbez
Final Fantasy V Bartz Klauser, Exdeath
Final Fantasy VI Terra Branford, Kefka Palazzo
Final Fantasy VII Cloud Strife, Sephiroth
Final Fantasy VIII Squall Leonhart, Ultimecia
Final Fantasy IX Zidane Tribal, Kuja
Final Fantasy X Tidus, Jecht
Final Fantasy XI Shantotto
Final Fantasy XII Vaan
Final Fantasy XIII Lightning
Final Fantasy XIV Y’shtola Rhul
Final Fantasy XV Noctis Lucis Caelum
Final Fantasy Tactics Ramza Beoulve
Final Fantasy Type-0 Ace

 

 

 

 

 

 

 

 


Specifikation

Dissidia Final Fantasy NT. Lägsta pris 529 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-02-15

Recensionsex tillhandahållet av Koch Media / Square Enix

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar