Deliver Us Mars

Undersöka vad som har hänt på Mars, det kan bli spännande.

av Danny Larsen

Deliver Us Mars är ett spel som ger oss som spelare en berättelse om att mänskligheten kanske är på sitt sista andetag, ett familjedrama i rymden och lite klättrande. Hur väl kommer familjedramat beröra och kommer vi se en lösning på överlevnaden för vår ras i denna enorma rymd, häng på så ska vi se hur det går.


Jordens energikris närmar sig sin brytningspunkt och planeten börjar närma sig sitt slut för att mänskligheten ska kunna leva klar p.g.a. handlingar som gjorts. För att hitta ett sätt att lösa krisen på planeten har de byggt enorma ARK-skepp, men innan de kan sätta planen i rullning blir skeppen stulet och flyger iväg ut i rymden. Precis innan skeppet lyfter försöker Isaac Johanson få med sin yngsta dotter Kathy, men planen går inte som han planerat och Kathy blir kvar i famnen på sin storasyster Claire.

Åren tickar på och Kathy växer upp och efter en mystisk krypterad signal från Mars får de veta att deras pappa kan fortfarande vid liv på Mars. Efter heta åsikter om Kathy ens ska få följa med på uppdraget beger de fyra utvalda astronauterna iväg på ett uppdrag som kan vara avgörande för mänsklighetens fortsatta överlevnad. Men vad kommer de att hitta när de väl kommer fram till Mars, är deras pappa vid liv och kan skeppet ens åka tillbaka till jorden?

Kathy är, ja du kan nog säga traumatiserad av händelserna som hände när hon var liten. En syster som inte vill veta av deras pappa och anser att han inte gör något rätt mot Kathy och hennes uppväxt, sen att se sin pappa åka och försvinna ut i den mörka rymden utan att veta vad som hände med honom. Kathy vill rädda sin värld, men samtidigt vill hon hitta sin pappa och frågan är då om hon verkligen kommer göra allt som krävs för att genomföra uppdraget eller om hon låter sina egna känslor kommer styra hennes handlingar.

Våra fyra astronauter som ska försöka rädda världen.

Spelet är en direkt uppföljare till Deliver Us The Moon, men att det ej är nödvändigt att spela första spelet då det är sin egna historia där du som spelare inte behöver ha tidigare kunskaper om vad som hände innan. Jag har inte spelat det tidigare spelet i serien och känner inte att jag missade något p.g.a. det.

Spelet låter oss som spelare inta rollen som Kathy, som nu får chansen att åka till Mars med sin syster Claire och paret Ryan och Sarah. Sarah har inga goda erfarenheter mot Isaac och hyser agg mot vad han har gjort mot henne och mänskligheten genom att sno skeppet. Ryan är den mer lugna och diplomatiska av dem alla och vill att alla ska komma överens så att uppdraget kan fortgå utan interna problem. De är en udda skara där alla har olika mål och förhoppningar hur de vill att uppdraget ska gå.

Efter att ha fått klicka oss igenom uppstarten av skeppet Zephyr, ja vi får gå igenom proceduren och göra de manuella inställningarna för att få skeppet att lyfta kommer vi att få uppleva lite rymdvandring. Kathy får ta sig ut utanför skeppet och använda sin laser hon har på handleden för att lossa lite rymdskrot som fastnat i motorerna. Tyvärr slutar det inte så lyckligt då skeppet störtar och de måste snabbt ta sig till flyktkapslarna. Här kommer jag inte gå mer noga in på detaljer vad som händer, men kan bara säga att det är traumatisk och kommer förändra resterande resa för de inblandade.

Väl på Mars kommer vi att kunna röra oss till fots, men kommer även hitta en Mars-Rover som du kan åka med. Det kommer att vara olika delar av den stationen som finns förvånande byggd på planeten som vi kommer att få utforska, leta efter de som byggt den och försöka hitta hur och vad som har hänt där, då de olika delarna verkar vara helt övergivna. Under resans gång kommer vi ha några saker som du kommer få göra ett par gånger. Först har vi klättrande i spelet, Kathy har ett par ordentliga klätter- hackor som hon kommer att använda för att slå in i väggarna hon måste klättra på för att ta sig vidare, de är väl markerade på vilken yta du kan och inte kan klättra på. Kort och gott är det att du får flytta på höger eller vänster arm och hugga in i väggen för att upprepa det tills du har nått ditt mål. Det är inte banbrytande upplevelse, men det finns där för att bryta upp att bara springa omkring och utforska. Du kommer även att få hoppa över lite höga avsatser och i kombination av klättrande ta sig fram över de övergivna basstationerna.

Åk runt med din Mars-Rover.

Pussel kommer vi även få att klura ut, inte traditionella pussel utan laser pussel. Här ska du med en stor stationär laser rikta den mot läsare för att ladda upp dörrar så att de kan öppnas upp. Men ibland är lasern för stark och du behöver använda en en laser sköld som drar ner på styrkan på lasern. Det finns även där du måste träffa två punkter samtidigt från bara en laserpunkt, då får du använda en splittrare som delar upp lasern i två och kan då individuellt sikta på de två målen. Dessa pussel är inte de roligaste att göra och även fast de var få så tyckte jag att de saknade lite mer utmaning och att det bara var samma sak om och om igen.

I Kathys letande kan hon ha hjälp av hennes lilla flygande A.S.E. robotkompis som alltid är vid hennes sida. Ace som hon kallar den kan flytta runt på saker eller åka in i rör och kan ta sig till platser hon inte kan för att låsa upp dörrar från andra sidan. Men det primära som Ace kommer göra är att låsa upp hologram som finns lite här och var över spelet. Dessa hologram kommer ge oss bakgrundshistorien för vad som har hänt på planeten och vad hennes pappa har för inblandning i det hela. Dessa hologrampussel löses genom att snurra Ace runt ett hologram och låsa upp den genom att snurra runt den i rätt höjd, avstånd och vilken vinkel du ser på dem. Återigen ett pussel som du bara snurrar Ace runt den till du löser dem. Hade även här sett lite mer variation på pusslen.

Under spelets gång kommer vi att få se tillbakablickar från Kathys liv, hennes familjerelation och de drama som kommer följa spelet igenom och varför det finns. Vad har hennes pappa gjort som gör att hennes syster Claire hyser agg och inte vill veta av honom. Var är deras mamma och så mycket mer kommer vi sakta men säkert nysta upp genom spelet.

Jag gillar historian, jag gillar konflikten jag får se i Kathy genom spelets gång om att göra vad som är uppdraget de är ditsända för eller om hon ska följa sina egna känslor och försöka hitta sin fader. Kathy är en bra karaktär som jag kan relatera till, de andra karaktärerna inte lika mycket så. Tyvärr är de lite platta och ensidiga över hur de tycker och känner och du kan snabbt läsa av hur de kommer vara spelet igenom. Det som lyfter den är röstskådespelarna som förmedlar de känslor som deras spelmodeller inte kan. Musiken ger mig starka vibbar av klassiska sci-fi filmer från 70-80-talet, lite mer episkt orkestralt på sina ställen, men ibland även mer lugnare bitar som förmedlar hur otroligt det som vi ser faktisk är. Ja jag vet att det låter lite flummigt beskrivet, men det är den känslan som jag får när jag lyssnar på musiken i spelet och hur det blandas med det jag gör och upplever.

Lite saker man kan hitta och samla på sig.

Spelet har en massa saker du kan samla på, allt från serietidningar till historier om vad som har hänt. Alla dessa saker kan ge dig som spelare mer kött på benen om de som bodde på basen och hur deras liv varit, men utöver det så är det mest bundet för de som vill utforska mer på planeten och få alla achivements i spelet.

Spelet har nio kapitel plus en prolog och en epilog som du kan spela igenom, kör du igenom bara spelets historia kan du nog köra igenom det på under tio timmar, lite mer om du vill hitta allt.

Nu har allt låtit väldigt bra, men jag har ett par saker som drar ner ganska mycket från min upplevelse av spelet. Speciellt det grafiska och hur undermåligt jag tycker att det är. Visst det är ingen trippel-A studion som har gjort spelet, men om det tar mig ur känslan och spelet måste det nämnas. Spelets karaktärsmodeller är ibland horribla att titta på, de stirrar bara rakt fram och är bara blanka i ansiktet, känslor förmedlas inte väl från dem utan som jag sa tidigare genom rösterna. När du rör dig med Kathy har hennes modell ibland klumpiga eller rent utsagt fula animationer där hon kan klippa ihop med sig själv när hon hukar sig eller att springanimationen ser bara dålig ut. Detta är saker som utvecklare lätt skulle kunna fixa med en patch eller två. Vilket är synd då omgivningarna som vi får röra oss runt i på Mars är suveränt uppbyggda, de är snyggt designade och visuellt är det makalöst när du kliver över ett krön och ser en enorm station uppbyggd på Mars.

Du har även som ett filter som används för att läggas över saker så de ser suddiga ut för att fokuset inte ska vara på dem. Men ibland har fokuset bytts i mellansekvenser om du ser hur filtret rör sig från bakgrunden till förgrunden och det tar mig helt och hållet ur scenen jag tittar på. Sarahs karaktär såg ut att ha ett sådant filter på hennes ansikte hela tiden vilket kändes udda att det skulle vara ur fokus hela tiden, men kan även vara för att dölja den hemska läppsynkningen som var konstant genom hela spelet.

Sen att vi hade att vi hade att texturer på saker i omgivningarna ibland inte vill ladda in ordentligt utan att du har en bergsväg där en fyrkant därpå är en lågupplöst textur ser inte så snyggt ut heller. Håret på karaktärerna hoppar till nästan varje gång de byter scen mellan dem och ser bara väldigt lustigt ut. Sen att håret är dåligt gjort hjälper inte karaktärsmodellerna heller då du kan se igenom håret.

Spelet flöt inte heller på optimalt utan ju längre in i spelet desto mer hackade det och frös till och från och jag undrade om spelet hade hängt sig. Det behöver arbetas på med att optimera detta då det blev väldigt störande, och då har det ändå släppts en uppdatering för att fixa just dessa saker i spelet.

Vad är det där för något?

På det stora hela är jag väldigt kluven över spelet, jag gillar historien och jag gillar Kathys resa och hennes känslomässiga upp och nergång spelet igenom. Men samtidigt har vi pussel och klättrande som känns som de försöker fylla ut spelet. Samt att det grafiska och hur väl spelet fungerar inte går hand i hand med vad jag förväntar sig av ett släppt spel, som har fått uppdateringar.

Jag skulle väl rekommendera spelet till dig som har kört det första och vill veta vad som hände därefter det spelet avslutades. Men annars har jag svårt att ge en stark rekommendation, kanske vänta tills det har fått ett par uppdateringar under bältet för att fixa de saker som jag hade ett stort problem med under min genomspelning.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även till Playstation 4/5 och Xbox One/Series X|S.

Deliver Us Mars. Lägsta pris ca 335 kronor enligt Steam 2022-02-20.

Recensionsex tillhandahållet av Frontier Foundry.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar