Innehållsförteckning
Pure Base 501 LX har ett unikt utseende med sina rundade former, mesh-front och förinstallerade ARGB-fläktar. Dess fokus lutar mot mångsidighet samtidigt som tillverkaren be quiet! ändå vill få med så mycket lyx som det bara går. En mix som många gånger bäddar för spretiga konstruktioner – men som här faktiskt kommer samman oväntat väl. Kan detta vara en ny standard för ATX-chassin?
Inledning
Be quiet! har länge fokuserat på tysta chassin – där en god mix mellan luftflödesintag och frikostig ARGB-belysning (adresserbar RGB – det vill säga mer flexibel och inställbar sådan) ges. Pure Base 501 LX är det senaste chassit i en följd av genomtänkta modeller, men ett där målet är att kunna snärja kunder från alla grupper. Oavsett om du är ute efter annorlunda estetik, god kylning eller gott om utrymme för dina komponenter – detta vill be quiet! ska levereras här. Aspekter som på det stora hela faktiskt infrias, med några undantag här och var…
Design och funktion
Detta chassi kommer från start utrustat med tre 120 mm PWM-fläktar i fronten (Light Wings LX), samt en 140 mm stor PWM-fläkt på baksidan. Samtliga försedda med ARGB-belysning för de som söker det i sina datorchassin. Dessa parat med en ’mesh’-panel som rundas av i fronten, mjuka linjer och en något slutande I/O-frontpanel gör att Pure Base 501 LX i mina ögon känns lika delar snygg som pragmatisk. Den har en intressant mix mellan vad som vanligtvis är fyrkantig industriell design och mjuka former som får den att stå ut. Pure Base 501 LX kombinerar ett unikt formspråk med praktisk funktion, vilket borde göra det tilltalande för många användare.
Materialet är till största delen i stål – även dess mesh-front, vilket gör att det upplevs gediget. Förvisso finns det ytor (ex. frontpanelen) som är i ABS-plast, men på det stora hela känns som som att det gjort för att hålla. Till det kommer en vänsterpanel i härdat glas som förvisso är standard, men som på ett acceptabelt sätt lyckas milda ljudbilden märkbart. En faktor som ackompanjerar den motsatta sidans ljudisolerade sidokåpa väl.
Installation och stöd
Det är dock hur det är att använda och vilken support det ger som är en grund i alla chassin – och i fallet med Pure Base 501 LX är det oväntat givmilt. Jag säger ‘oväntat’ eftersom chassit, trots att det är ett ATX (mid-tower), är mycket strömlinjeformat. Så till den grad att det upplevs som mindre än vad det faktiskt är. Jag trodde rentav först att det enbart för micro-ATX, men icke.
Denna sluga designkonstruktion gömmer nämligen en och annan hemlighet. Till att börja med följer det med ett kontrollerkort, vilket innebär att du enkelt kan låta dina komponenter (de med ARGB-belysning) kopplas till denna – så att du minimerar mängden kablar ut mot moderkortet. Chassit mäter 450 x 231 x 463 mm och verkar litet jämfört med andra ATX-modeller. Ändå finns plats för sex fläktar, en 360 mm radiator i fronten eller en 240 mm radiator i toppen. Förvisso behöver du montera ner de medföljande 120 mm fläktarna i fronten om du ska ha en vattenkylningsradiator där – men det är ändå skönt med möjligheten. Apropå just möjligheter kommer chassit även med en frontpanel som bjuder på två USB 3.2-portar, ljudin- och utgång samt en USB 3.2 Gen 2 Typ-C-port. Som alltid önskar vi alltid fler USB-portar, men detta är ändå alldeles utmärkt med tanke på storleken.

Frontpanelen. Obs! Den lilla runda upplysta knappen gör att du kan byta färgsättningen i RGB-belysningen.
Vad som däremot kunde varit bättre är utrymmet under högerkåpan (d.v.s där vi hittar kontrollerkortet och kablage dras). Från start har chassit en relativt stor öppning ut mot moderkortet, men djupet som kablage har att arbeta med känns tajt. Det kan med andra ord kräva god kabelplanering här för att faktiskt kunna stänga sidopanelen – särskilt om du har ett mer krävande datorsystem. Kontrollerkortet i sig är frikostigt med kontakter, och på förhand är alla fläktar och dess ARGB redan förinstallerade. Det enda du egentligen behöver göra är att koppla kontrollerkortets kablar till ditt moderkort och vips fungerar allt. Du har till och med en ARGB-knapp vid frontpanelen där du rent manuellt kan ändra ljussättning i chassit – om du exempelvis inte vill använda något tredjepartsprogram för belysning. Något jag uppskattar.
De största minusen kommer dessvärre fram vid installation av moderkort. Om du har ett relativt tilltaget ATX-moderkort får det åtminstone på pappret plats här – men banne mig om det inte är lite väl på håret. I vårt fall med specifikt moderkortet MSI MEG Z890 Ace, visade sig två tydliga hinder. Till att börja med har chassit en förinstallerad platta som döljer kabelingången (se bild nedan) som helt enkelt hindrar mig från att installera mitt moderkort.
Storleksmässigt är detta ett ATX-moderkort (vilket också är vad chassit ska ha stöd för) – men där ATX-standarden följs sett till höjdmått, är detta aningen bredare. Något som vi kan se ibland hos vissa moderkort. Återigen inget egentligt problem här – om du plockar bort det skydd som fanns över kabelingången – men ändå något som behövs lyftas. Just detta LGA 1851-moderkort är som sagt aningen mer tilltaget än genomsnittet, så rent generellt skulle jag säga att ATX-moderkort inte kommer vara något problem.

Till vänster under 140 mm fläkten blir det bra tajt för I/O skölden. Till höger (där det står be quiet!, är i själva verket en avtagbar panel. Vilket behövdes tas bort för att få plats med vårt testmoderkort.
Tack och lov är det busenkelt att plocka bort – men värre var det på baksidan. Den 140 mm fläkt som sitter förinstallerad gjorde att vårt moderkorts I/O-sköld fastnade när vi försökte installera det. Många av dagens moderkort kommer med förinstallerade I/O-sköldar, och denna är knappast onormalt stor eller något sådant, så detta väckte viss irritation. Givetvis kan du skruva loss 140 mm fläkten och därigenom vara säker, men bara det faktum att det var så tajt gör att jag känner att det tar ifrån en del från min upplevelse. Att tillverkaren inte upptäckt denna tajta yta gör mig frågandes. Nåja, det gick i alla fall till slut, men stegen av att skruva loss dels denna fläkt, men även ta bort den panel som dolde kabelingången gjorde att det kändes lite väl omständligt.
Om vi istället ser till övrigt stöd har vi avsevärt bättre sådant för grafikkort. Här kan du ha hela 368 mm långa modeller, vilket lär räcka för de flesta – även om några RTX 4090 och RTX 5090 modeller kan vara på gränsen för stora. Därutöver hittar vi en HD-korg under PSU-skyddet, vilket ger två 3.5” platser. Samt att det finns totalt fem 2.5” platser – något som kommer räcka gott för de som använder en mix av 2.5” SSD:er och 3.5” hårddiskar. Som sagt en mix mellan sött och surt här skulle man kunna säga.
För att förtydliga – HD-buren är mycket riktigt avtagbar, vilket underlättar för de som vill få mer utrymme för sitt nätaggregat. Däremot kan även den platta som agerar skydd för kablage kan användas som plats lagring, men enbart för två ordinarie 2.5″ SSD:er. Stödet för HDD på andra platser i chassit lyser med sin frånvaro däremot. På det stora hela är därför modulariteten i chassit begränsat. Samtidigt – i och med dess tajta design, och mer ’mainstream’-fokus hamnar det ’on par’ med mina förväntningar här. Vill du ha gott om plats, ska du nog titta på exempelvis dubbelkammar-chassin eller större ATX-modeller. Likt Corsair Frame 4000D modular (för de som söker mer modularitet) eller denna tillverkares eminenta Light Base 600 LX.
Styrkor, svagheter och värt att köpa – och för vem egentligen?
Utifrån installationssynpunkt duger Pure Base 501 LX utmärkt – och även om vårt moderkort var ett gränsfall, så är sanningen ändå att det gick så länge du mekar lite. Vad som är extra roligt är det faktum att chassit (på högerkåpan) även är försett med en ljudisoleringsmatta, vilket tar ner ljudbilden något. Frontpanelens fläktar når som högst 1600 RPM, vilket innebär att ljudbilden aldrig blir jobbig utifrån dessa i alla fall. Dessa i sig når vid 100% PWM runt 25-26 dBA vilket är alldeles förträffligt. Att chassit har en 56 CFM (Cubic feet per minute) innebär att luftflödet blir väldigt positivt. Om du t.ex. utrustar chassit med en toppliggande processorradiator, innebär det att du kan få intag i front och toppen och sedan ett bra utsug i den bakre 140 mm fläkten. En riktigt god ruljans – även om ljudbilden givetvis påverkas mer negativt om samtliga fläktar går på max. Nu är det i regel aldrig aktuellt tack och lov, och den allmänna upplevelsen av ljudbilden är fenomenal.
Är det då för alla däremot?
I våra ögon är det gjort för vanliga PC-användare främst. Ja, du kan behöva böka lite med framförallt den bakre fläkten vid installationen av moderkortet – men då detta sker oftast (helst i alla fall) en gång, och sedan inte på många år – är det ändå överkomligt.
Jag gillar verkligen den överliggande designen. Jag hade förvisso gärna sett bättre kanaler för kabelhantering under högerkåpan, samt att 140 mm fläkten gett än mer utrymme för I/O-skölden, men när resten upplevs tajt och samtidigt rymligt på samma gång (paradoxalt nog) gör att jag ändå blir imponerad. När det gäller ett chassi som detta, är priset ofta den största måttstocken för framgång. I skrivande stund hittas den för runt 1 600 SEK vilket är okej, men som jag gärna sett skurits ner med åtminstone 200-300 SEK. Inte för att kvaliteten är sviktande, för runt 1 600 kr får du mycket för pengarna – men med konkurrenter som Montech SKY TWO eller NZXT H5 Flow, som erbjuder likvärdig funktionalitet till ett lägre pris blir det svårt att legitimera. Det kan kännas som en futtig summa dem emellan, men samtidigt är återigen konkurrensen så hård att vara slant kan spela roll. Det är mer i detaljjämförelse som vi ser tydliga skillnader…
För i slutänden är det är ett relativt normalt pris – särskilt om vi tänker på att detta chassi kombinerar tystnad såväl som ett förinstallerat kontrollerkort (något som inte finns i alla chassin). Till den grad att jag kan säga att när du väl installerat dina komponenter kommer du vara nöjd. Något som definitivt inte kan sägas om alla chassin där ute! Så i den bemärkelsen, kanske de 200-300 kronorna i skillnad mot andra datorchassis blir mindre viktigt…
Fotnot. Chassit kommer i svart eller vitt utförande.
Kategori | Information |
---|---|
Förinstallerade fläktar | Front: 3x Light Wings LX 120 mm PWMBak: 1x Light Wings LX 140 mm PWM |
Fläktar – max antal | Topp: 2x 140 mm / 2x 120 mm Front: 2x 140 mm / 3x 120 mm Bak: 1x 140 mm / 1x 120 mm |
Radiatorer – stöd | Topp: 120 / 240 mm Front: 120 / 140 / 240 / 280 / 360 mm Bak: 120 / 140 mm |
CPU-kylare – maxhöjd | 178 mm |
Grafikkort – maxlängd | 368 mm (med/utan HDD-bur) |
PSU – maxlängd | 200 mm (utan bottenfläkt) 180 mm (med bottenfläkt) |
Lagring | 2x 3.5″ (max) 5x 2.5″ (max) |
I/O-panel | 1x USB-C (3.2 Gen 2) 2x USB-A (3.2) Ljud: Mikrofon + Hörlurar |
Ljuddämpning | Topp- och sidopaneler Antivibrationsdämpning: HDD, fläktar, PSU, moderkortsplåt |
Dammfilter | Topp, front, botten |
Medföljande tillbehör | Skruvset, 1 extra moderkortsstandoff, 12 kabelband |
Recensionsex tillhandahållet av be quiet!.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
be quiet! Pure Base 501 LX. Lägsta pris 1 589 kronor enligt Prisjakt.nu 2025-05-12.