Vilda västern får nog många att enbart tänka på indianer och cowboys. Men förr betydde det även för många ett sätt att börja om med ett nytt liv. Lägga ett jobbigt förflutet bakom sig, eller bara rätt och slätt påbörja en ny karriär. I Rosewater får vi ta del av huvudkaraktären Harley Legers försök till att börja om på ny kula igen.
Rosewater är ett peka och klicka-äventyrsspel som utspelar sig i en fiktiv version av Amerika som kallas för Vespuccia. Det är dessutom lite av en spirituell uppföljare till Lamplight City, eller det utspelar sig i samma alternativa 1800-tal som det spelet. I det spelet spelar vi som en privatdetektiv och före detta polis, som är hemsökt av sin mördade kollegas spöke. Samtidigt som han försöker bedriva sin verksamhet som privatdetektiv, försöker han även lösa mordet på sin kollega en gång för alla.
Nu har handlingen förflyttat sig till vilda västern-delen av Vespuccia och vi spelar som Harley Leger, som dessutom är syster till den tidigare nämnda mördade poliskollegan. Anledningen till att hon har dragit västerut är för att hon vill lägga sin karriär som boxare bakom sig och förverkliga en gammal dröm; att bli skribent eller författare. Hennes färd tar henne till den sömniga lilla staden Rosewater. Här ska hon börja jobba för den lokala tidningen. Hennes första jobb blir att göra ett reportage om den forne revolvermannen Jake Ackerman, som numera livnär sig som en slags underhållare och turnerar landet runt tillsammans med sin kompanjon Danny. Föreställningen spelar upp händelser och scenarion från tiden Jake fortfarande hade sin revolver skarpladdad. Föreställningen har nu anlänt till Rosewater, vilket är skälet till att Harley får detta uppdrag. Eftersom att hon ändå ska intervjua honom, passar hon på att titta på föreställningen och intervjua honom efteråt.
Vad som händer efter föreställningen och intervjun är upp till spelaren. Antingen kommer du att assistera Jake och Danny vid ett slagsmål, eller så kommer du att bli ertappad med att ha slagit ner en dörrvakt. Spelet kommer hela tiden ställa spelaren inför situationer, där spelaren själv får bestämma hur denne vill hantera dem. Oftast rör det sig om huruvida du vill ta den längre vägen, där du på klassiskt peka klicka-manér ska lösa pussel och problem, eller om du vill ta en lite mer rättfram lösning på det hela. Dessa val påverkar handlingen till viss del. Främst påverkar det vilka scener du kommer se samt hur mycket, eller hur lite information du kommer få om både omvärlden och karaktärerna du träffar. Jag uppskattar det här greppet en hel del, dels på grund av att det ger skäl till att återkomma till spelet flera gånger. Det gör även spelet mer lättillgängligt för flera spelare. Både genreveteraner och nybörjare kommer kunna ta sig an spelet, eftersom att de som inte orkar eller har lust att ta den kluriga vägen, kan ta den mer rättframma lösningen.
Oavsett vilket val som spelaren gjort i samband med Jakes föreställning, kommer Harley få ett nytt jobberbjudande. Jake och Danny har nämligen fått nys om en hemlig pengagömma. Dessa pengar tillhör en vetenskapsman som var orsak till en olycka som hände i Lamplight City när vetenskapsmannen skulle visa upp en ny uppfinning. 15 personer dog i olyckan och vetenskapsmannen flydde. Han upprättade ett nytt laboratorium straxt utanför Rosewater, men han är numera spårlöst försvunnen. När trion undersöker laboratoriet får de tre nya kumpaner i form av Phil, Nadine och Lola. De upptäcker att vetenskapsmannen inte har gömt några pengar i laboratoriet. Spåren de hittar där verkar snarare peka mot den avlägsna staden El Presidio. Gänget samlar helt sonika ihop sig i en motorvagn och drar iväg på en resa med siktet inställt på just den staden.
Resten av spelet får vi följa gänget på den långa resan. Det växlar mellan att vi befinner oss ombord på motorvagnen, där vi kan låta Harley samtala med sina reskamrater eller låta henne spendera tid med att antingen läsa böcker eller spela kort med några av dem. Vi kommer inte få sköta kortspelandet, utan detta är snarare ett sätt att få spelet att klippa till nästa anhalt på resan och historien. Det kommer ske flera stopp under den långa resan, där vi kommer råka ut för olika typer av situationer. Allt från att hjälpa en postanställd att bli av med någonting stort och otäckt i sitt kontor, att reda ut ett triangeldrama mellan en hopplös romantiker och ett gift par eller att hjälpa ett skadat djur. Detta är bara ett axplock av situationer, men oftast stöter vi på andra karaktärer som på ett eller annat sätt behöver vår hjälp med någonting och det är upp till oss huruvida Harley och kompani ska hjälpa dem överhuvudtaget, eller hur de ska hjälpa dem.
Jag har tidigare nämnt att spelet har flera lösningar på dessa situationer och jag tycker fortfarande att det är någonting positivt. Vad som dock talar lite till spelets nackdel, är just det här konceptet med att skjutsas mellan en massa lösryckta situationer och sedan bara försöka få tiden att gå till nästa stopp på vägen, där vi har ytterligare en ny situation med nya karaktärer.
Även om dessa situationer är varierade och att vi får ta del av ett underhållande och rikt karaktärsgalleri, blir det en aning enformigt och lite virrigt. Det känns lite som att utvecklaren har haft flera roliga idéer, men inte riktigt har vetat hur de ska kunna sammansvetsa alltsammans, varpå resekonceptet föddes som en bokstavlig transportsträcka mellan dessa idéer.
Det är just de underhållande karaktärerna med tillhörande situationer och den underhållande dialogen som räddar spelet. Även pussel och problemlösningarna bidrar till att spelet aldrig blir helt långtråkigt. Förvisso kan jag som genreveteran tycka att de tangerar att var väl enkla, men det kommer sig av att till skillnad från framförallt äldre spel av den här typen, baserar sig Rosewater på logik. Behöver du till exempel vid ett tillfälle ta ett objekt som befinner sig på en hylla dit Harley inte når, är det inte svårare än att helt sonika hitta en pall som Harley kan ställa sig på och problemet är löst. Du behöver alltså inte sätta dig in i spelets egna typ av logik, utan kan alltid förlita dig på logiken som existerar i verkligheten. Detta är ytterligare en aspekt som gör spelet mer lättillgängligt för flera spelare. Kombinerat med det faktum att vi har friheten att själva hitta den lösningen som vi själva tycker är bäst, bidrar till att hålla spelaren motiverad att spela vidare och gör spelet svårt att stänga av.
Grundmysteriet med vad som egentligen hände med den mystiske vetenskapsmannen och hans pengar. Lever han fortfarande? Eller finns det några pengar överhuvudtaget? Dessa frågor vill jag ha svar på och därför fortsätter jag att spela! Jag blir även charmad av Harley och hennes reskamrater och varje tillfälle att prata med dem fördjupar deras porträtt och jag vill veta vad som kommer hända dem längre fram under resans gång.
Med tanke på genren är det inte särskilt mycket att tala om vad det gäller kontrollen. Du spelar med fördel enbart med musen. Skulle du vara osäker på om du missade någonting i scenen du just befann dig i och är osäker på att gå vidare, kan du trycka ner mushjulet och ikoner kommer dyka upp på de objekt du kan interagera med och vilka karaktärer du kan föra samtal med. Detta är förvisso en funktion som numera är standard i genren, men den är trevlig likväl.
Utseendemässigt har vi att göra med en slags tvådimensionell pixelgrafik, men en ganska klar sådan. Vissa miljöer är faktiskt riktigt läckra och gör att det står ut mer än att bara se ut som ett nostalgiskt retrospel. Ljudbilden är inte superrik direkt. Visst finns det ljudeffekter som absolut fyller sin funktion, är det ingen av dem som sticker ut. Musiken är där krutet har lagts snarare och den väcker helt rätt äventyrskänsla, när den växlar mellan att vara orkestral, till att vara mer västernaktig. Vi har även en ensemble med röstskådespelare som ger mer liv åt karaktärerna. Skådespelet är förvisso inte lysande, men den gör jobbet och alla skådespelare passar väl till den karaktären de spelar.
Rosewater är ett mycket trevligt spel av sitt slag. Det bjuder på ett underhållande persongalleri och varierade situationer, samt en berättelse med ett intressant mysterium som gör spelet svårt att lägga från sig. Att det dessutom har pussel och problem som uppfriskande nog grundar sig i verklig logik, gör att det blir mer lättillgängligt för alla spelare oavsett hur mycket eller lite erfarenhet de har av genren. Förvisso kan konceptet med att resa mellan lösryckta situationer göra det aningen virrigt och enformigt. Men att spelet dessutom ger dig friheten att hantera situationerna och problemen i spelet som du själv vill, gör att det står ut ur mängden och gör att det aldrig blir långtråkigt. Jag rekommenderar verkligen att ge spelet en chans!
Denna recension baseras på PC versionen.
Rosewater. Lägsta pris 216 kronor enligt Steam 2025-03-25.
Kod tillhandahållen av Application Systems Heidelberg.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.